2012. július 18., szerda

Ba-rock


  • BA-ROCK. Régi ismerősként köszöntöm az oldalon Kovács Feryt. Egy olyan „munkájáról” kérdezem, mely kapcsán, szerintem, az önmagában kiváló gitártudás már nem elég. Ez a: Ba-Rock!

Igazából úgy 2005 őszén pattant ki a fejemből, hogy milyen jól hangzana egy totálisan klasszikus zeni közegben a gitárszólókat játszani. Nyilván az adaptáció Yngwie Malmsteen-től származik, hisz jóval korábban készített egy ilyen lemezt Concerto címmel. Nagyon megtetszett a dolog és a gitárszólókat szépen leszedtem, mondván ezen is sokat lehet fejlődni.
Valahol az ember mindig szeretne többet tudni, legalább is én így működök, soha nem a múlttal foglalkozom, hogy jaj de jó volt x, y koncertem, hanem tovább előre mindig.
És így ezekbe a klasszikus zenei dolgokba egyre jobban bele ástam magam. De nyilván nem volt ez nekem újszerű abszolút, hisz ezeket a technikai, zenei elemeket már régóta alkalmaztam amúgy is a rock zenekaraimban, mint pl.: a győri Orfeus és a Vida Rockband.
Visszatérve a kérdésre, ezután a győri filharmónikusok egy kisebb csapatával találkoztam, elmondtam milyen produkcióra készülök és akkor mit, hogyan csináljunk. Nagyon aranyosak voltak, egyből elfogadtak, talán látták, ez a srác ez nem komplett, ilyenek gitárra átültetni? Ugye , mert a koncert egyik fele Antonio Vivaldi Négy évszak A másik fele a fent említett Concerto albumból pár tétel. A Vivaldi tételeket nekem kellett megtanulnom kottából a hegedű prímeket és egyben gitárra átültetni, hisz a hegedű nagyon más hangszer, akár az oktáv terjedelmét, vagy a hangolását nézzük. No ezt megtanultam szépen, jól is hangzik. És akkor odaadtam nekik a CD-t, hogy ezeket a dalokat kellene kísérni az Yngwie Malmsteen lemez. Majd rám néztek és mondták, Ok, de hol van a kotta? Hűha, mondtam, az nincs. Pedig anélkül nem megy. Na akkor lezajlott bennem ezt csak egy módon rakhatom színpadra: ha lekottázom az adott hangszerekre a partitúrákat. Hát nem volt más választás, neki feküdtem. http://www.yngwiemalmsteen.com/
Ugye más az amikor leszeded x y gitárszólóját, és más ez, amikor komplett harmóniákat kell különböző hangszerekre elosztani, profi módon. Hol egy vadászkürt belép, vagy épp mit játszik a cselló, stb. De mivel szerző is vagyok, nem fogott ki rajtam a dolog, így neki feküdtem és szépen lefüleltem az adott hangszereket a CD-ről és kikottáztam. Még szerencse , hogy épp ilyen profi kottázó programmal írom amúgy is a dalokat. Így készültek el a kották. Utána már csak a próbák következtek. 



Mennyire történhet egyfajta „demokrácia” a zenekarban? Te hozod a döntéseket, vagy egyfajta konszenzus alapján működik a Barock?

Mivel ez a saját produkcióm, a döntéseket én hozom, hogy mit, merre. De abszolút meghallgatok mindenkit, pro-kontra és akkor úgy jelölöm ki az útirányt, hogy mely művek legyenek hallhatóak. Azt talán mondanom sem kell, soha nincs két egyforma koncert, két egyforma repertoárral, mivel mindig variálom a műsort, újabb tételekkel. Így ma már nem csak Vivaldi, de Mozart, Bach, és egyéb szerzők műveit is játszom.

Nálad már messze nem az a kérdés, hogy „le tudom játszani, avagy nem”! Mi alapján válogatod össze a Barock repertoárját?

Nyilván személyes, szubjektív véleményem alapján, ami nagyon egyszerű. Olyan műveket próbálok beválogatni, ami nekem is tetszik dallammenetében, harmóniájukban és kissé törekszem arra is, hogy valamelyest legyen slágeres, ismert, akár nevezhetjük
 „populárisnak „ is. Hisz ezek a klasszikus szerzők a maguk korában szintén így dolgoztak, mert a zene az érzelmekre hat. S ez így van ma is, ha bárki meghallgat egy szép, harmónia dús , vagy akár un. Dögös dalt, az nagy hatással van az emberekre. Ez a zene.
  
A „szárazabb” rész jöjjön. Mennyire kellett átrendezni a gitárcuccod, a Barock szempontjából? Gondolok akár más erősítők effektek beállítására, vagy egyáltalán hangzásbeli változtatásokra?

Bármilyen hihetetlen, nem kellett. A gitárnak van egyfajta saját  hangzása és ez nagyon szépen illeszkedik a klasszikus zenei közegbe. Nyilván a gitáros kezében van a hangzás, a sound, és ez teljesen odasimul általam a hegedűk, csellók és többi hangszer hangzásába. Azt kell mondjam, nagyon szépen szól.

Hangszerboltot vezetsz, tanítasz, viszed a Vida Rock band-et. Mennyire tud teret kapni ennyi minden mellett a Barock?

Hogy is van a dal? 8 óra munka, 8 óra pihenés …..Hát ez manapság nagyon nem igaz, de gondolom, nem csak nálam. Igen van egy közös hangszerboltunk Ksuz István barátommal.
Ez pedig a Hangszerbarlang Győrben a Baross G.u.44. sz. alatt. Bővebben a : www.hangszerbarlang.hu – ajánlom látogassátok az oldalt, vagy akár személyesen is várunk mindenkit szeretettel az üzletben. Igen és sokat tanítok, már évtizedek óta, mellette itt a Vida Rock Band zenekar. Nem unatkozom az tény. De sajnos a Ba-rock produkcióval nem koncertezem annyit. Nincs igazán menedzsmentje a dolognak, én pedig nem vagyok manager és nem kuncsorgok. Ha kapok felkérést, azt teljesítem. Nyilván anyagiakban sem olcsó a koncert, hisz sok esetben, közel harmincan vagyunk a színpadon, az pedig nem kis gázsi és ebben a mai nagy magyar szürke valóságban elég nehéz mindenkinek. Viszont mostanában készül egy újabb honlap(még nincs kész) a: www.ba-rock.hu ott is elérhető a produkció.

Egy személyesebb kérdés. Milyen érzés egy klasszikus zenekart „vezényelni”?

Igazából nem vezénylem a csapatot én mint szólista nyomom a dallamokat, ők pedig kísérnek. Profi zenészekről van szó, tudják a dolgukat. Nyilván újabb műveknél 1-2 instrukciót átbeszélünk és már játszuk is. Az idei produkció pld. Annyiban is eltérő lesz az előzőektől, hogy lesz egy „Rock” blokk, ahol dobbal, basszusgitárral,szintivel énekesekkel kiegészítve hangzik el pár klasszikus mű és pár Rock dal, de persze az észszerűség határain belül, ami azért passzol ide. Ez most 2012 augusztus 10, 21.30 -kor pénteken, lesz Győrben a Széchenyi téren. Aki teheti jöjjön el és nézze meg a koncertemet.

Fery, nagyon köszönöm a beszélgetést.

Köszi szépen, sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése