2012. július 29., vasárnap

Epiphone Les Paul Ultra 2 teszt


Sziasztok Megfejtők! Ádám és Évától kezdem! Napjaink tendenciájának megfelelően /Strato-Tele-Leszpál/ régóta szemeztem egy ilyen típusú gitárral. És akkor jött egy mail a határon túli hangszerkereskedés parkolójában megrendezett un. bolhapiac időpontjával. Dávid fiammal egy húron pendülünk /pedig ő dobos/ és rögtön elterveztük a kiutazást. Csajokat kirakjuk a SchopingCitySüd műintézménynél, mi meg tova a tett helyszínére. A tervből realitás lett, és odaértünk, és kipakoltunk, és köszöntöttük az ismerős magyar zenész arcokat. Érdekes volt a dolog, először voltam ilyen piacon, és tetszett. Talán ezért volt olyan szerencsés a kezünk, végül nem hoztunk haza semmit, amit elvittünk! /Bocsi, hazudok, a Fibenare azért megmaradt, de azt tényleg csak szondázás jelleggel vittem magammal./ Ellentétben az ottani trenddel mindenre kiírtam az árakat, és úgy áraztam, ahogy én is rámozdulnék a cuccokra. És lőn a meglepetés ereje! Úgy látszik a vevők, elvárásai a kiirt árakkal, egybeestek, ezáltal de. 11 óra körül csak a western gitárom volt meg a Fibi strato. Akkor láttam meg az Epit egy szomszédos standon. Gondoltam egy merészet, és felajánlottam egy cserét. Kisebb korrekció után egymás tenyerébe csaptunk, és realizálódott az üzlet. Meg akartam szerezni ezt a gitárt! Igen, az akusztikus hangja miatt! Teljesen ugyanolyan Epiphone, mint a többi egy különbséggel, hogy a fogólap utolsó bundja után egy szélessávú pickup van beépítve, ami egy ShadowNanoMAG. Na ez a truváj, amitől 2 gitár van egyben. A HB hangszedős gitároknál jelentkezik egyfajta hiányérzet. Egyszerűen megmondva tiszta csatornán fa hangja van! Nem arra való ez a hangszedő fajta, nem erre lett kitalálva. Tisztára inkább a single pu való, na az igen. Erre már sokan gondoltak, ezért több gitárban piezzo húrlábakat alkalmaznak, és így tudják a hangzást sokoldalúvá tenni. /ala Musicman Petrucci signature/. Gondolom az Epi cég valami más megoldást keresett, ezért lett kifejlesztve a Nanomag a Shadow cég által. Nézzük a paramétereket. Ez egy Les Paul kisebb változtatásokkal, ami a testet és az elektronikát is magában foglalja. Van tehát 2 db Epiphone Alnico mágneses HB, amihez 2 db hangerő poti, ill. 1 db hangszín poti tartozik. A fogólapba lett beépítve a Nanomag pu, ami aktív, ezért elemmel működik. A gitár hátoldalán található kis elemtartó doboz, és 3 mini pótméter az előerősítőhöz. Hangerő-magas-mély hangszínek állíthatóak, melyek kizárólag a Nanomag-ra vannak hatással. A Nanomag üzembe helyezése a topon elhelyezkedő hangerő pótméterrel valósítható meg. Ha akarod hallani, feltekered a fentről jobb alsó potit, oszt szól! Erősítőre kötni 2 kimeneten keresztül lehet, az egyik egy mix, ahonnan mindegyik hangszedő jele hallható, a másik lehetőség csak a Nanomag egy akusztikus erősítőre v. pa-ra. Visszatérve a testre ez a darab még koreai készítésű, a maiakkal ellentétben. 
A top „lángoló juhar” mintázatú, ami több kérdést vet fel, de abban megegyeznek a szakértők, hogy maximum furnérról beszélhetünk. Egyszerűen ez az ár nem ad ki egy igazi top-ot, ennyiért nem megy. Persze sokkal jobb, mintha matrica lenne lefényezve, de reménykedem, hogy ez nem az… Legyünk reálisak, ingyen ebéd nincs! Ezen az áron ennyit lehet kapni. Azon kívül, hogy erre a típusra nem jellemző módon vékony a nyak, még matt feketére is van fényezve. Nem ragad, nagyon természetes rajta játszani, bár esztétikailag nekem nem annyira tetszik. A test hátsó része lakk fekete, és van egy letörés a pocak számára! /nemcsak öregedő, pocakos gitárosoknak kényelmes!/. Csináltunk Toti barátom /Győri Gitárklub, Hardróka/ jóvoltából hangtesztet egy Marsall csöves stack-en, mivel neki is Epije van. Megállapítottuk, hogy a HB hangszedők a gitárjainkban nagyon hasonlóan szólnak /miért is nem lepődöm meg?/ a Nanomag pedig teljesen használható, közel akusztikus gitárhangzást tud kiadni. Megértem miért vannak oda sokan ezért a klasszikus típusért! Egyszerűen szuper a torzított hangja, teljesen magával ragadott! Bár ezt is vártam tőle. Majd egy Gibson-nal szívesen összehasonlítanám, csak az esetleges hangszedő csere miatt, de ez így most is teljesen OK!
Az akusztikus hang! Ez ennek a gityónak a nagy előnye, ami könnyen használható, poti leteker-felteker, és ennyi. Érdekes hangkép összemixelve a nyaki hangszedővel a Nanomag! Én teljesen boldog vagyok vele, mióta megvan, csak ezt pengetem. Még sosem volt ilyen típusú gitárom, ezért egy kicsit meglepődtem a fejnehéz konstrukción! Időnként az SG tulajok szoktak vitázni ezen a kérdésen, ezért váratlanul ért a dolog, ami úgy látszik a LP tulajokat nem, zavarja. Nézegettem a honi árát is, és sajnos véleményem szerint nem sokat fognak belőle megvenni a gitárosok. Mindenkit csak azzal tudok biztatni, hogy figyelni kell az akciókat, hátha…. Mert jó a cucc!

Jó Gitározást!

Üdv
T.Zsolt
Győri Gitárklub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése