2012. július 20., péntek

Mihalik Dániel, a Mihalik erősítői


Mihalik Dániel. Fekete gitár, fekete ruha. Ezek a külsőségek kapcsolhatók némely műfaji sajátosságokhoz. Amikor a gitáros ezeknek a jegyeknek tartalmat ad, mint a játékával, mint azzal az általa készített, csöves erősítővel, ami rákapcsol minket magára a stílusra…! Következzen Mihalik Dániel! Szia Dani. Tisztelettel köszöntelek az oldalon. Nyugodtan mondhatom, hogy te aztán komplettre vetted a gitárvilágod. Aki megépíti saját erősítőjét, az nagyon komoly elhivatottságot érezhet a gitárhoz, és mindenhez amit ez vonzhat. Beszélnél a Mihalik gyártmányú csöves erősítőről?

Igen, nagyon szívesen! Ez az erősítő az első saját készítésű fullcsöves cuccom. Ez a pici fej a legendás Marshall JCM800-as erősítőn alapul. Az erősítő kapcsolását tekintve nem sok változtatást eszközöltem rajta, összesen két különbség van. Az egyik az, hogy az EL34-es csövek helyett Orosz 6Π14Π-t (EL84) Pentódákat használok, aminek következtében a teljesítmény csak 10-15W, így szobába gyakorlásra bőven elegendő. A másik lényeges változtatás az elő-fokozatban keresendő egy plusz alkatrész formájában. Ezzel a módszerrel elértem azt, hogy egyéb csövek hozzáadása nélkül legyen több GAIN az erősítő torz csatornáján, így az erősítő alkalmas keményebb gitárjátékokra is. Ami a tiszta csatornáját illeti, azon nem változtattam semmit. Így az erősítőt voltaképp az én zenei ízlésemhez igazítottam. Az erősítővel sok munka volt, a legtöbb időt a táp és kimenő transzformátor igényelte, amiket kézzel tekertem meg. Az erősítő többnyire abból épült, amit itthon találtam, ezért is hasonlít inkább az Orange Tiny Terror erősítőre mint sem Marshall-ra. A hangzásvilága viszont nagyon is hasonló a Marshall-hoz. Az erősítőfejhez tartozik egy láda is ami egy régi írásvetítő hangfal. Ez a láda 2db 10”-os jó hatásfokú TESLA ARO667-es hangszórót rejt magában, aminek köszönhetően kis hangerőn is nagyot képes szólni! A  láda különlegessége, hogy a hátlapja kinyitható, így többféle hangzás érhető el vele. Az erősítő építők találkozón nagyon jól bizonyított ez a kis Marshall, nagyon meg voltam lepve! Egyharmad hangerőállásban képes volt beszólni a hatalmas aulát egy Peavey 4X12-es ládára kötve.



Ha valaki erősítőt készít, az nekem általában a rock zene irányába mutat. Nem tudom miért ez jut az eszembe. Nálad mennyire kapcsolódik össze ez? Mennyire hegyezed ki az erősítőidet a műfajok szemszögéből?

Ezzel a dologgal én is így vagyok, ha valaki gitárerősítőt épít az biztos hogy a rock irányába halad. Ami az én erősítőimet illeti, többnyire az a célom, hogy a lágy csilingelő tiszta hangzástól a „kráncsos” enyhén torzon át a kőkemény Fémes hangzásig mindent ki lehessen hozni belőle. A zenei műfaj és az erősítő ”tudásához” mérten választom meg a kinézetet, az az például egy DeathMetal-ra kihegyezett erősítőnek feketének kell lennie és ehhez az egyéb színeket például a visszajelző LED-ek színét is úgy kell választani például piros. Az erősítőim nagy részének a külső „dizájnja” az spontán jön, ezt igyekszem igazítani az erősítő leendő műfajához. Ezért nincs két egyforma kinézetű erősítőm.

Dani, kicsit személyesebb kérdés. Honnan jött az indítatás, hogy gitárerősítőket készíts?

Az erősítőkészítés úgy kezdődött, hogy amikor elkezdtem a gitározást nézegettem az erősítőket, hogy milyet vegyek, de amikből már nem zizegés jött, hanem hang azok jóval az én költségvetésem fölött voltak. Én alapból a csöves erősítők mellett szavaztam a hangzásvilága miatt, de egy kisebb 10-20W-os kombó is nagyon drága volt, így elhatároztam hogy építek magamnak egy fullcsöves egyedi erősítőt. Így jutottam el a Marshall JCM800 szériához, és neki álltam után építeni.

Tervek. Mint gitáros merre visz az utad?

A jövőben szeretném a gitártudásomat fejleszteni és valami kezdő zenekarba belépni.

Folytatván, mint erősítő készítő merre tovább?

Készülök a következő Erősítőépítők találkozóra 2 különleges fej-el, amikre most nem térnék ki, akkor had okozzanak nagy meglepetést!

Dani, nagyon köszönöm  beszélgetést.

Köszönöm, sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése