2012. július 19., csütörtök

Szijártó Zsolt


Nem vitás, Isten adta tehetséged van a gitározáshoz. Azonban az sem vitás, hogy igen csak jó kezekbe került ez a tehetség. Gratulálok hozzá a Gitarvilagok csapata nevében is! Szia, Zsolt, tisztelettel üdvözöllek az oldalunkon. Tudom, hogy nem ezt a kérdést kellene feltennem elsőre, de nem tudom elkerülni. Hogy jön össze egy ilyen csodálatos gitár gyűjtemény, mint a Tied? Gondolom az nem elég, hogy egyszerűen tetszenek.

Bele kell szeretni a gitárokba. Minden gitárnak másban van az erőssége: Hang, tremoló, nyak, forma, kultusz…. Aki az autókat szereti, teljesen mást vár el egy terepjárótól, egy limuzintól, vagy egy sportkocsitól. Ez a gitárokban is így van.

Akkor most jöjjön a kérdés, amit talán elsőre kellett volna feltennem. Had ismerkedjünk meg Veled egy kicsit közelebbről is!

10 éves koromban elhatároztam rock zenész, leszek, és tartom magam most is a tervhez! Sok emberen azt látom, az egész életét le tudja úgy élni, hogy nincs célja. Nem tudja ki ő, mit szeretne, mindenbe bele kezd, abba hagyja, sodródik az „ár” nevű természeti jelenséggel, vagy a „divat” nevű képlékeny, tiszavirág életű, egyéniség nélküli embereknek kitalált szarral…  Nekem szerencsére megadatott.

Zsolt, komoly állomásai vannak már az eddigi pályádnak is. Beszélnél ezekről?

Első zenekarom 1989-től Mágus együttes volt, majd ezt követte a Wameru, Szakemberek, Resistan, Without Face. 2004-ben kerültem az Akelában ahol jelenleg is, gitározom, 4 lemezen és egy koncert dvd-n is hallhatják a dalaimat. www.akela.hu 2006- napjainkig az After Rain zenekarban gitározok. Idén tavasszal jelenik meg a második lemezünk. www.afterrain.huAz Omen zenekarban, 2008 óta zúzom a Rock 'n' Rollt. www.omen.hu
2010-ben az ex Judas Priest és jelenlegi Malmsteen énekes, Tim Ripper Owens kísérő zenészeként is felbukkantam egy budapesti koncert erejéig. 2011-be pedig egy kelet-európai turnén vettem rész Ripper-el.

Visszatérve a gitárjaidhoz. Hallhatnánk azokról a hangszerekről egy kicsit részletesebben is melyek igazán közel állnak hozzád?

Egyik kedvencem a Medgyesi Tibi által épített gitárom, nagyon egyéni hangja van. Az Ibanez Prestige 3120 gitáron minden a helyén van, kényelmes nagyon sok féle hangot tud. A Peavey Vandenberg egy régi kultusz kedvenc, főleg a Ferrari piros színében. A Gibson Jim Beam Les Paul pedig egy igazi kuriózum csak pár darab készült belőle, a hangja vadállat. Az Ibanez s 470-es gitárt én alakítattam át teljesen. Van Invasion Les Paulom 3 dupla pick-up-al, Yamaha Rgx-A2, ami két és fél kiló és egy 3 nyakú Craftsman gitárom, ami 6-7-12 húros nyakkal készült.

Ha valaki most szeretne gitárt vásárolni, és feltételezzük, egy kicsit több pénze is lenne rá, mit tanácsolnál, mit nézzen meg, de nagyon a hangszer kiválasztásánál?

A legjobb gitár az, amelyik neked legjobban tetszik! Neked melyik a legjobb nő? Apám azt mondta 15 éves koromban: Mivel 5 éve zenélsz megszállottként, veszek neked egy normális gitárt. Válassz! Itt egy katalógus. Kiválasztottam egy japán Ibanez RG 565 gityót kék színben. 



Meg kérdezte apám a gitártanárom véleményét, az azt mondta ennyi pénzért ő jobbat, tud, és haza jött egy Kramer-rel.  Ami tényleg jó gitár volt, de én ezen a választáson heteket agyaltam és az Ibanez-be szerettem bele. Tehát semmilyen más gitár nem érdekelt, és amikor el akartam adni meg voltak sértődve a szülők. Azóta már volt több Kramerem is és szeretem őket, de akkor nem érdekelt. Szóval, aki gitáros akar lenni, az egésznap böngészi a netet gitárok után, kérdezősködik, többet tud a választott hangszerről, mint az eladók. Aki meg otthon akar prüttyögni annak tök mindegy, bele lehessen hangolni, kényelmes legyen. Kezdőknek a satus tremolós gitárokkal meg gyűlik a bajuk, inkább fix húrlábast javasolnék.

Természetszerűen következik a következő téma, az erősítők! Jöjjenek az erőművek!

Sokszor az érzésem az, mintha nem gitárosok, nem gitárosoknak terveznék őket. A digitális erősítőknek nekem műhangja van, a tranzisztorosok között akad egy-két jó, de a "full" csövest nem lehet pótolni. Mi kell egy gitárosnak az estek 90%-ban? Tiszta, torzított és szóló csatorna, ez a hatalmas kérés. A legtöbb 3 csatornás erősítőben van egy tiszta, egy kis torzítású blúzos csatorna és egy metálos csati. Magyarul a blues gitáros nem kapcsol a metál csatornára, a metál gitáros nem fogja használni a kis torzítású csatornát semmire. Ennek annyi az értelme, mint a villanyírógépnek, ki akarna megnyírni egy villát? Kipróbáltam a Hughes and Kettner 4 csatornás brutál erősítőjét a Trilogy-t. Van tiszta csatorna, kis torzítású csatorna, és két metál csatorna, az utóbbi kettőnek nem lehet a hangerejét külön szabályozni! Ááááá…. Abszurdum. Most jelenleg a Peavey Triple xxx mellett döntöttem, de tetszik a Mesa Roadster és az Orange.

Mi a véleményed a pedálokról? Mennyire tartod szükségesnek őket?

Annyit tudnak használni, mint ártani. Szeretem a chorus-t tiszta csatornára, a szólóra néha Wah pedál, kis delay, esetleg kis zengető. A többi effekt, ha felszívódna, a földről se, érdekelne 1 másodpercig se. Inkább meg kellene tanulni, gitározni, mint az effektekre hagyatkozni. Nem rég egy magyar gitáros srác, kirakott a színpadra valami 60 pedált, 4 erősítőt összekötve két Marshall ládára. Először megdöbbentem a látványtól, majd életem legszörnyűbb gitárhangját hallottam meg. Ráz a hideg, ha rágondolok.

Általános kérdés szokott lenni, hogy kik voltak hatással a játékodra, kik adtak segítséget ahhoz, hogy ilyen szintre juss el. Feltenném ezt a kérdést, csak nekem olyan érzésem van, mintha a játékoddal nem követnél semmilyen trendet sem. Jól látom ezt?

Petrucci, Satriani, Dimebag, Andy Mckee a kedvencem, de megpróbálok egyénien játszani. Remélem néha sikerül.


Zsolt, megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozol manapság a gitárvilágban?

Koncertezek, próbálok, zenét írok, ha időm engedi, oktatok. 

Tervek. Mi a helyzet a tervekkel?

Folytatni szeretném, amit elkezdtem 23 éve. „Mert az élet éppen múlna, de a tervek arra valók, hogy itt tartsák még kicsit, mint a horgonyok a hajót.”

Zsolti nagyon köszönjük a lehetőséget. Minden jót kívánunk a továbbiakhoz!

Köszönöm, sziasztok.
             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése