2012. augusztus 9., csütörtök

Marshall Guv’nor Mk1 és a ProCo RAT pedálok


A következőkben két overdrive/distortion pedált szeretnék bemutatni. Az egyik a Marshall Guv’nor Mk1, ami már-már Vintage kategória, a másik pedig egy legendás torzító a ProCo RAT. Amit mind a kettőnél tapasztaltam, hogy a várt „szandot”, csak csöves erősítők tiszta csatiján hozták igazán.
Nézzük először az 1989-től gyártott Marshall Guv’nor Mk1-t. A minőségi hangról 2 dB, csendes működésű TL072-es IC gondoskodik. Erős, strapabíró fémház, bypass kapcsoló, 5db poti.
Balról jobbra haladva, Gain, Bass, Middle, Treble, Level.
Gondolom ezeket, nem kell senkinek bemutatni. Annyit azonban hozzá fűznék, hogy a három hangszín potival jól bele lehet piszkálni a hangképbe, a kívánt tónus eléréséhez. Különösen a közép gombbal lehet megváltoztatni a karaktert.
A Gain szabályozóval a lágy „overdrive”-tól, egészen a JCM800-tól megszokott, erőtől duzzadó „crunch”-ig lehet a hangot változtatni. A sima, zsíros blues-rock stílustól a sikító szólókig, minden gond nélkül elérhető. Ha akarjuk az erősítőnk- ezzel a pedállal kiegészítve- a vintage modellek édes, folyós „sustain”-os hangján szólal meg, de ha a „Gain”-t feltekerjük, akkor egy ellentmondást nem tűrő, jól kihajtott klasszikus Marshall hangot kapunk.


Blues, Rock, Metál (nem a legdurvább), minden szóba jöhet nála.
Legismertebb felhasználója, Gary Moore.  Koncerteken ezen nyomja, pl. a „Still got the blues”-t.
ProCo The RAT. A másik pedálról, amit tudni kell, hogy 1978 óta gyártják. A kezdetekben, az USA-ban (The Rat), később, napjainkig Kínában (Rat2). Számtalan változata készül(t) pl. Turbo Rat, Dirty Rat, de mégis az eredeti lett a legnépszerűbb. Nem véletlenül!
Olyan neves személyek vannak a felhasználók sorában, mint Jeff Beck, Joe Perry, Dave Gilmour, vagy a néhai Kurt Cobain, persze a teljesség igénye nélkül.
Nézzük…
Szintén kemény fémház, 3 poti: „Distortion”, „Filter”, „Volume”. A hangzás alapjául itt egy LM308 jelzésű op-amp szolgál. Ha kategorizálni kellene, akkor a Vintage Fuzz torzítók közé sorolnám. Az ismert tekerő gombok a megszokott feladatokat látják el. Itt a hangszín beállításról a „Filter” gomb gondoskodik. Ami azonban érdekes volt, az a hangszín szabályozó fordított működése. A „Filter” gomb letekerésével a magasakat megnövelte, emelve a felharmonikusok mennyiségét, míg ellenkező irányba kitekerve az alacsonyabb frekvencián szólaló hangokat erősítette. Mondanék néhány példát a beállításokra.
A „Distortion” 10 óra, a „Filter” majdnem letekerve, a „Volume” 2 óra állásnál, egy blues-os hangot ad.
A „Distortion” 2 óra, a „Filter” 3 óra, a „Volume” 12 óra állásnál, ad egy jó szólóhangot.
A „Distortion” kitekerve, a „Filter” 12 óra, a „Volume” 10 óra állásnál, egy fuzzos, heavy- metal hangszint eredményezett.


Aki szereti a 80-as évek rock zenéjét, annak ajánlom ezt a pedált.
Tápról és 9V elemről is működik.

Tisztelettel

IFK Hungária Kft.
Giczi Kurt
giczi1@enternet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése