2012. szeptember 25., kedd

Eldzsi, a „moddolt” gitárpedálok

Eldzsi. Gitáros körökben egy népszerű és ismert fogalom, de becenév is egyben. Mint fogalom az általa moddolt gitárpedálokat jelenti, mint becenév pedig Lettner Gábort takarja. Ismerkedjünk most meg ezzel a területtel is egy kicsit. Eldzsi, beszélnél róla hogyan kötöttél ki a gitáreffektek, gitárpedálok világában?

Először is köszöntöm a www.gitarvilagok.com
olvasóit, és köszönöm a lehetőséget a riportra is. Nos, talán valamikor gyerekkorban kezdődhetett. Mindig érdekelt, hogy valami hogyan működik, mi van a belsejében, és ennek a kíváncsiságomnak általában a játékaim látták kárát. Mindig szerettem fúrni-faragni, a balatoni nyaralásaim sokszor szóltak arról, hogy nagypapám „sufnijában” ügyködtem. Ez az érdeklődés megmaradt a mai napig. Mivel régebb óta foglalkoztam gitáros cuccokkal, előbb vagy utóbb, de be kellet következnie, hogy a pedálok is a vizsgálat tárgyaivá válnak. A neten sok cikket lehet olvasni különböző gyártók pedáljairól, nagyon jó bemutató, összehasonlító videókat lehet találni. Ezek között van egy pár, ami a modolt pedálokról ír (modolt: magyar műszó, az angol modification múlt idejű és rövidített változatából, a modded szóból származik, jelentése: átalakított, megváltoztatott, modifikált). Felkeltette az érdeklődésemet, és utánajártam a Keeley, Analogman, Vodkamod és más cégek pedáljai után. Azután kísérlet képen készítettem egy BOSS DS-1-et, amit nagyon hamar meg is vettek és sikere volt. Onnantól pedig jött a többi pedál is.

Sokszor halljuk ezt a kifejezést, „MOD”, de magam is bizonytalan vagyok, hogy mit jelent igazán. Elmondanád, pontosan mivel foglalkozol?

A tömeggyártásban készült árucikkekre érvényes az általános igazság, hogy a gyártók a versenyképes ár kialakítása végett minél olcsóbb alkatrészeket használnak. De ez a megoldás a minőség rovására megy, mert ami olcsóbb, az sajnos sokszor gyengébb minőség is. Igaz ez a gitárpedálokra is. A pedálon átmenő hang így nem hozza azt a szép, kerek hangot, hanem sok esetben a hangképbe jelentősen beleszólnak a gyengébb minőségű alkatrészek. Az első dolog tehát, amivel foglalkozom, hogy bizonyos áramköri alkatrészeket sokkal jobb minőségűre cserélek. Pusztán már ez hallható eredményt hoz. A másik dolog pedig, hogy bizonyos áramköri elemek értékeinek a megváltoztatásával többet ki lehet hozni a pedálból, mint amit gyárilag tud. Sokan keveslik a mély hangokat a pedáljukban, mert elnyeli a pedál, vagy kevés a gain, esetleg túl „zsizsi”-s a torzítás stb. Ilyenkor lehet orvosolni a problémát. E mellett "true bypass" kapcsoló beépítése is megoldható, torzítási módot váltó billenő kapcsoló, pedálok egyedivé tétele külalak szempontjából, illetve analóg pedálok javítása is szóba jön. A modolható pedálok száma nagyon nagy. Jelmondatom: „Olyan nincs, hogy valamit ne lehessen modolni”. Vannak standard modok egy-egy pedálra, de egyedi kérések is felmerülhetnek. A beépített alkatrészek egy részét az USA-ból rendelem, a legjobb minőséget szeretem használni, mint Keeley vagy a többi modifikáló cég, akiknek a munkásságát nagyra értékelem. Azt még hozzá tenném, hogy főállásban lelkipásztor vagyok, lelkeket modolok… .

Tavasz Jokka, akivel a www.gitarvilagok.com
  oldalon már találkozhattunk, hihetetlen külsőt kölcsönzött a pedáljaidnak. Visszatérve, én biztos vagyok benne, hogy magad is zenész lennél! Tévedek?

Mondjuk inkább úgy, hogy műkedvelő vagyok. Bár szüleimtől kaptam egy gitárt 10 éves koromban, de sajnos semmilyen más könyv, vagy kotta nem volt mellé. Azt sem tudtam, hogyan kell behangolni a gitárt, így a komolyabb zenetanulás elmaradt. Tíz évnek kellett eltelnie, amikor is ismét közelebbi kapcsolatba kerültem a gitárral. Tinédzserként Depeche Mode rajongó voltam, majd megismerkedtem a Rolling Stones, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Who, David Bowie zenéivel. Ekkor kezdtem el a gitározás felé fordulni autodidakta módon. Szép kerek tábortűzi akkordokat tanultam, de ekkor sem tudtam még, hogy mi a különbség egy dúr és egy moll hangzás között. Aztán megismerkedtem Folk Ivánnal, aki mind emberként, mind zenészként nagy hatással volt rám. Nála tanultam három évig. Az utóbbi években pedig megadatott az a lehetőség, hogy Ivánnal, Gyárfás Pistivel, Bolyki Balázzsal egy színpadon játszhattam. A jelenlegi setup-om, amit használok és nagyon szeretek: egy Fender Stratocaster Noiseless pickupokkal. Az erősítő pedig, amit vadítok vele egy Fender Super Reverb. Pedálok területén pedig butique cuccok: általam modolt Vox V847 wah, Ernie Ball volume pedál, HBE Big D, Fulltone OCD, Ibanez TS-9 Keeley mod, Xotic RC Booster, Skreddy Pedals Lunar Module Fuzz, Catalinbread Semaphore tremoló, és egy Yamaha UD-Stomp Allan Holdsworth aláírásával. Mindezeket egy Voodoolab GCX vezérli.

Gondolom „idegen” füleket is bevonsz a tesztelésekbe. Ők kizárólag csak gitárosok lehetnek? Hogy történik egy ilyen munka?

Mint említettem, vannak kiforrott mod-ok egy-egy pedáltípusra. Ezeken nem igazán szeretnék már változtatni. Beváltak, az idő igazolta a hangjukat. Az „idegen fülek” tesztje természetesen segít, mindig kikérem egy-egy mod után a megrendelő véleményét a végeredményről. Bár azt hozzá tenném, hogy ez nagyon szubjektív, mert az „ízlések és pofonok különbözőek” alapelv itt is érvényes. Valakinek tetszik egy adott pedál, valakinek nem. Volt olyan srác, aki öt perc próba után azt mondta, hogy nem ezt a hangot keresi, tíz perc után gondolkodóba esett, újabb öt perc után megvette. És függ még attól is természetesen egy adott vélemény, hogy ki milyen gitárral és erősítővel használja. Amúgy van egy pár zenész-gitáros ismerősöm, akiknek elküldök néha egy-egy pedált tesztelésre, nyúzzák, tekerjék, hajtsák, alkossanak véleményt. A legjobb teszt pedig valójában az élő, zenekarral együtt játszott próba.

Említenél pár nevet?

Gitárosok, akik pedáljaikat modoltatták sokan vannak. Ezek közül van egy-kettő, akik talán ismertebbek: Erős Attila (ez úton is respect), Molnár Levente, Vörös Attila. És van jó néhány most befutó gitáros, akik nagyon tehetségesek, akik használnak, vagy használtak általam modolt pedálokat: My Small Community, Salvus, Locust, Chickenfly, és még többen, akik csak a maguk vagy csak szűk közönség szórakoztatására játszanak, de szeretnének jó hanghoz jutni megfizethető áron.

Ahogy látom, nagy a túlkínálat gitárcuccok terén. Nagy nevek, gyártók vannak jelen Magyarországon. Mennyire tudsz, vagy lehet beleférni ebbe a világba?

Ha lehet azt mondani, hogy sajnos a „magyar valóságshow” segít nekem. Az amerikai butique pedálok mire ideérnek, Magyarországra elérik a 40-50 ezer forintos árakat. Ezt a gitárosok nagy többsége sajnos nem engedheti meg magának. Marad nekik az olcsóbb, de gyengébb minőségű pedálok vásárlása. És itt jövök a képbe én… Mivel nekem a modolás nem megélhetés kérdése, hanem sokkal inkább egy hobby, egy „misszió” – segíteni a vékonyabb pénztárcájú gitárosokat –, szájról-szájra adják az elérhetőségemet tovább. De segítenek internetes fórumok is. Vannak hangszereket forgalmazó cégek is, ahol kipróbálhatóak élőben a pedálok, gondolok itt a Vintage52 hangszerboltra. Távol áll tőlem a multinacionális cégek módszere. Szeretem a személyes kapcsolatokat, a bizalmi légkört egy-egy megrendelés kapcsán, a pontos tájékoztatást, hogy mi fog történni a pedállal, a korrektséget, a minőséget és a gyorsaságot is. És úgy látom, a gitárosok ezt nagyra értékelik.

Említetted, hogy jó kapcsolatban vagytok Kasléder Alberttel, aki szintén egyik nagy és ismert alakja a gitárpedálok világának. Hamarosan olvasható lesz a weblapon a vele készült anyag is.

Igen. Megbeszéljük az ötleteket. Kapcsolási rajzokat cserélünk. Működik a dolog!

Fontos! Jövő év elején indul a saját weblapod, aminek a címe www.eldzsimod.com lesz. Ha valaki fel szeretné venni veled a kapcsolatot, az E-mail: eldzsi777@hotmail.com címen teheti meg. Eldzsi, végül szeretném megköszönni, hogy elkészíthettük ezt a riportot.      

Köszönöm, sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése