2012. szeptember 4., kedd

Mészáros Iván, és a StratocasterA következőkben Dr. Mészáros Iván, a győri Don’t Need Society gitárosa beszél a Fender Stratocaster gitárjáról. Ne feledjük, mindig van új a nap alatt! Iván, köszönöm a lehetőséget, és szerintem nem is kell semmit kérdeznem, akkor Strato!

Üdvözlöm a Gitarvilagok.com olvasóit! Sziasztok! A gitár egy mexikói ’60, Fender Stratocaster. 2006-os kiadású. Az „reissue” gitárok közül, úgy 2005 körül jelentek meg a mexico-i hangszerek, amelyeket már elérhető áron lehetett beszerezni. Az amerikai testvérek megfizethetetlenek. A gyári hangszedők Texas Special pickup-okra cseréltem. Talán ezek a Fender legjobb, legsokoldalúbb pickup-jai. Azért nem véletlen, hogy SRV, vagy Dave Gilmour a Pink Floyd-ból is ezeket használta. Annyit pontosítanék, hogy a nyaki és a középső hangszedőket cseréltem csak, mert a húrlábhoz Jeff Beck Junior-t tettem. Eredetileg Alnico mágneses pickupok voltak. Ez egy mini humbucker. A jele nagyobb, mint egy single-coil pickup-nak, de nem éri el a gyári méretű hum jelszintjét. Éger a test, a fogólap pedig rózsafa. A kulcsokat nem cseréltem. Amit viszont feltétlen ki kellett cserélnem, az a húrláb. A gyári még a ’50 és a ’60-as gitárok, horganyzott darabja volt. Ezt egy American Standard lábra cseréltem, aminek az előnye az lenne, hogy, sokkal pontosabban be lehet állítani a húrok és a nyak közti valamint az oktáv távolságokat. Miért esett a Fender-re a választás? Korábban hard rock zenekaroknál hallottam és nagyon bejött a sima, egyszerű, egyenes, mindenféle plusz felhangok nélküli hangja. {Sajnos Ivántól nincsenek felvételeim, de utólagos engedelmével egy olyan gitáros fog játszani, aki igencsak méltó mestere a Fender Stratocaster gitárvilágának}A single coil hangszedők és a test anyagának kombinációja adja ezt a hangzást. A másik pedig a nyaka. Ennek a ’60-s gitárnak „C-shape” típusú nyaka van, ellentétben az ’50-s kiadásúakkal, melyeket „V-shape” nyakkal szereltek. Nekem ez jobban kézre áll. A Les Paul gitároknál ez keskenyebb, és mivel domború is, szólóknál kényelmesebb nekem. Tapasztalataim szerint ez a gitár kevésbé hangolódik, mint a Les Paul forma gitárok. A zenekart illetően, pedig talán a vékonyabb hangzásvilága miatt, jobban kihallatszik, mint ha a klasszikus humbucker-es gitárokat használnám. A szólórészeknél a nyaki pickup-ra kapcsolok. Benne van egy kicsit az a brummos, búgó, fenderes karakter. Én még más gitárban nem találtam meg ezt a hangot. Nem utolsó sorban nagyon szép a gitár. Hogy milyen színe van? Ez a „Lake Placid blue”. Bécsben találtam a hangszert. Kipróbáltam nagyon drága Fendereket is, de komoly különbségeket nem fedeztem fel köztük. A kinézetet nem nagyon vizsgálgattam.

Valamilyen környezetben szólni kellene a hangszernek! Ne menjünk el szó nélkül a cuccod mellett!

ORANGE Rocker csöves 30W fej. Teljesítményre tökéletesen elég. Van egy tiszta csatornája, a torzító csatornája mellet szintén van egy hangerő szabályzó és a három hangszín gomb, valamint a „Gain” állítás. A láda egy Tony Iommi 2001-es kiadású, 4x12-es. Több ládát alátettem, akár Marshall-t, vagy Peavy-t, ezzel jött meg az a hang, amit kerestem. Valamelyiknek túl sok alja volt, a másik túl lágyan szólt. Mindenki ízlése szerint. A zenekarban az erősítő torzítóját használom. Pedálokat nézve, be van kötve egy wah-wah, egy EQ, zajzár és visszhang. Szólóknál van szerepük, vagy a tiszta esetében maximum a visszhang kap szerepet.

Iván, köszönöm a bemutatót. Kiegészítés még annyi lenne, hogy a napokban megjelenik a zenekarod első korongja. Erről csatolnánk be némi ízelítőt, és nagyon sok sikert kívánunk nektek!

Köszönöm.

Galéria


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése