2012. október 19., péntek

Magyar Zoltán


Szia Zoli, Te nyerted meg a Legjobb Előadás kategóriát a 2012-es Jónás Tamás Gitárversenyen. Gratulálunk, és köszönjük, hogy elvállaltad ezt az interjút!
Mikor kezdtél el gitározni, és hogyan jött az ötlet a zenélésre? A családodban zenélt valaki?
1987. Edda művek – Változó idők. Ez a lemez tényleg a változást jelentette az életemben. Nagyapám a bolhapiacon 5 Ft-ért (szó szerint ennyi pénzért!!!) vett egy ¾-es akusztikus gitárt, ami addig a falon lógott porfogóként. Ezután komoly átalakítások után (szappantartóba épített torzító, fejhallgatóból készített pickup szigetelő szalaggal rögzítve:D, Unitra szalagos-magnó erősítő gyanánt) indult a ROCK.

Kik a kedvenc gitárosaid és melyek a kedvenc együtteseid?
Itt egy végtelen hosszú lista következne, ha belemélyednék a felsorolásba. De akik valóban hatással voltak rám (a teljesség igénye nélkül): Szekeres Tamás, Alapi István, Tátrai Tibor, László Attila, Nagy Ádám, Gary Moore, Richie Blackmoore, Steve Vai, Al Di Meola, Paul Gilbert, Andy Timmons, Greg Howe, Tony Macalpine, Dave Murray, Adrian Smith, Guthrie Govan…És a zenekarok? Ahol a fenti felsorolásban szereplő nevek feltűnnek-feltűntek. Stb. stb…

Mik a távlati céljaid, terveid a zenéléssel? Milyen eredmények elérése esetén éreznéd azt, hogy elérted a célodat, mint gitáros?
Manapság már inkább csak álmaim vannak. Sajnos el kell fogadnom a tényt, hogy hiába nyíltak hatalmas lehetőségek az internet által, ezzel egy időben be is szűkültek azok. A klubokba kevesen járnak, annyi a zenekar, hogy Dunát lehet velük rekeszteni és sajnos sok a minősíthetetlen produkció. Nehéz ilyen körülmények között - bármennyire is minőségi a produktum - kitűnni a tömegből. De a remény hal meg utoljára. Amennyiben eredménynek lehet minősíteni az a célom, hogy valóban gitárosként funkcionálhassak (és ez alatt természetesen nem azt értem, hogy ülök a szobámban, ahol van gitár, és időnként a kezembe veszem). Valamint, ha Alapi Pistivel sikerül valaha is egy színpadra kerülni és együtt gitározni, akkor már megérte megszületni! :))))))

Játszol-e most együttesben, és ha igen, akkor hol láthat titeket legközelebb a közönség?
Empty Rooms - Gary Moore Cover Band (www.emptyrooms.hu)
MZ Projekt (saját produkció weboldal nélkül (egyelőre)) És természetesen megyek, ahova hívnak (ez itt a reklám helye).

Milyen módszereid vannak a gyakorlásra? Hogy osztod be a gyakorlást, és mennyi időd jut rá egy héten?
Ez mindig az adott feladattól függ. Mikor oktatok (mert oktatok), akkor természetesen felkészülök az adott diák feladataiból. Ha valamely új produkcióban veszek részt, akkor erre is jelentős időt kell fordítani.
Ahogy egy nagyra becsült embertől hallottam: hétfőtől-péntekig napi két órát gyakorolok, hétvégén hobbiból gitározom.

Mi a kedvenc hangnemed és/vagy akkordod? Milyen hangulata van?
Ezt a kérdést nem értem. :D Zenélni szeretek. (jó hangulatban).

Hol hallottál a Jónás Tamás Gitárversenyről? Mi alapján döntötted el, hogy indulsz rajta?
hangmester.hu
Jónás Tamás Topic
Az indulás oka teljesen puritán: most volt életemben először lehetőségem videóra (is) venni a gitározásom. Úgyhogy reszkessetek!


A gitárversenyre készített szólód, amellyel megnyerted a kategóriát, milyen arányban tartalmaz improvizált részeket, és mennyi az előre megírt rész benne?
Sokat improvizálgattam az alapra, és ami tetszett megtartottam. Tehát megírt történetről beszélünk. Más kérdés, hogy az arc mimika (amivel a kategóriát nyertem) teljes mértékben improvizáció volt. :D

Mi volt az eddigi legérdekesebb koncertélményed zenészként, és nézőként?
Tátrai Tibivel gitározni és szólócsatázni... (hatalmas élmény és megtiszteltetés volt.) Koncertélmény: 1995 Iron Maiden, Pecsa. Egy méterről látni Dave Murrayt. (örökre beégett :D)

Melyek az erősségeid a gitározáson belül (improvizálás, pontosság, hallás, egyes technikák), és mely területeket érzed a leginkább fejlesztendőknek?
Erősségek kiemelése enyhén szólva nem túl szerény megnyilvánulás lenne. Tessék meghallgatni (nézni) és mindenki eldöntheti, hogy van-e ilyen. Leginkább fejlesztendő? Bármi. Azaz minden, mint gondolom mindenkinél.
Köszönjük az interjút, és még egyszer gratulálunk!
Köszönöm, sziasztok.A Jónás Tamás Gitárverseny hivatalos honlapja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése