2012. november 6., kedd

Balogh B. András


Szia Bandi, megnyerted a Legjobb Jazz/Fusion Szólókategóriát a 2012-es Jónás Tamás Gitárversenyen. Gratulálunk, és köszönjük, hogy elvállaltad ezt az interjút! Mikor kezdtél el gitározni, és hogyan jött az ötlet a zenélésre? A családodban zenélt valaki?

11 éves koromban kezdtem el gitározni, mert nagyon tetszett ez a hangszer. Apukám és nagyapám is játszottak valamilyen hangszeren, szóval muzikális családból származom!

Kik a kedvenc gitárosaid és melyek a kedvenc együtteseid?

Több kedvenc gitárosom és együtteseim vannak, például a gitárosok közül nagyon tetszik Chuck D’Aloia, Mitch Farber, Scott Lerner, Robben Ford, Matt Schofield és mások. Többek között tetszenek a 70-es és a 80-as évi együttesek zenéi.

Mik a távlati céljaid, terveid a zenéléssel? Milyen eredmények elérése esetén éreznéd azt, hogy elérted a célodat, mint gitáros?

Mint sokaknak, nekem is egy megvalósulás lenne, a fent emlitettek közül, bármelyik nagyszerű zenésszel jatszani.
 
Játszol-e most együttesben, és ha igen, akkor hol láthat titeket legközelebb a közönség?

Van egy együttes, amelyben gitározok, a neve Shina, akikkel korunkbeli (modern) keresztény zenét játszok gyülekezetekben és más keresztény rendezvényeken. Istent szolgáljuk, akitől a tálentumot kaptuk.

Milyen módszereid vannak a gyakorlásra? Hogy osztod be a gyakorlást, és mennyi időd jut rá egy héten?

Nem használok különös módszereket a gyakorlásra, de minden nap szoktam gyakorolni 1-2 órát. Régebben többet gyakoroltam, akkor még nem volt családom es több idő jutott erre.

Mi a kedvenc hangnemed és/vagy akkordod? Milyen hangulata van?

Tetszenek a moll-os akkordok és derivációi.Hol hallottál a Jónás Tamás Gitárversenyről? Mi alapján döntötted el, hogy indulsz rajta?

A youtube-on bukkantam rá erre a versenyre és tetszett a zenei alap, ezért könnyű volt eldönteni, hogy készítsek egy szólót rá :)

A gitárversenyre készített szólód, amellyel megnyerted a kategóriát, milyen arányban tartalmaz improvizált részeket, és mennyi az előre megírt rész benne?

Szerintem a szólómnak a 50 százaléka improvizáció.
Bizonyos pontokat előre el kell készíteni a szóló frázisokhoz.

Mi volt az eddigi legérdekesebb koncertélményed zenészként, és nézőként?

Nemrég volt Nagyváradon egy Mezzoforte koncert, amely nagyon szuper volt. Az én Fender 65 Twin Reverb-emen játszott a koncerten Bruno Mueller gitáros. Jólesett látni es hallani. A végén elbeszélgettünk egy kicsit zenei dolgokról.

Melyek az erősségeid a gitározáson belül (improvizálás, pontosság, hallás, egyes technikák), és mely területeket érzed a leginkább fejlesztendőknek?

Én úgy gondolom, hogy ezek mind meg vannak bennem, de azért mindig szükséges a zenei módokat gyakorolni és fejleszteni saját stílusra stb.
Nem könnyű, de nagyon élvezem! :)

Köszönjük az interjút, és még egyszer gratulálunk!

Köszönöm!

A gitárverseny hivatalos oldala: http://gitarverseny.wordpress.com/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése