2012. november 9., péntek

Horváth Imre


Szia Imi, megnyerted az Audio Kategória Legjobbja címet a 2012-es Jónás Tamás Gitárversenyen. Gratulálunk, és köszönjük, hogy elvállaltad ezt az interjút! Mikor kezdtél el gitározni, és hogyan jött az ötlet a zenélésre? A családodban zenélt valaki?

Kisgyermek korom óta szeretem a zenét, amikor a meghallottam a templomi orgona hangját, már akkor eldöntöttem, hogy valamilyen hangszeren fogok zenélni. Később, 16 éves koromban kezdtem el gitározni tanulni autodidakta módon, mivel úgy éreztem, hogy a gitár hangjával tudom az érzéseimet legjobban kifejezni. Az ős családomban a nagybátyám gitározott egy együttesben. A Shadows együttes dalait játszották, nekem már akkor is nagyon tetszett. Később több időm lett a zenéléssel foglalkozni, miután lányaim már felnőttek. Ők zenei pályán tanultak, illetve a nagyobbik lányom hegedűművészként dolgozik az egyik zenekarban, a kisebbik lányom ugyanezen a szakon főiskolára jár, a vőm katonazenekarban tubás és hobbi szinten jazz zenekarban basszusgitározik, kisiskolásoknak zenét tanít.

Kik a kedvenc gitárosaid és melyek a kedvenc együtteseid?

Kedvenc gitárosaim: Jónás Tamás, Alapi István, Szekeres Tamás, Tátrai Tibor, Lukács Peta stb. Külföldiek közül: Joe Satriani, Steve Vai, Yngwie Malmsteen, Marty Friedman, Marco Sfogli, David Gilmour, Vinnie Moore, Andy Timmons, Andy James, Gary Moore, Bred Garsed, Troy Stetina, John Petrucci, Mattias IA Eklundh és még sokan mások.

Mik a távlati céljaid, terveid a zenéléssel? Milyen eredmények elérése esetén éreznéd azt, hogy elérted a célodat, mint gitáros?

Szeretnék egy saját CD-t készíteni, ezzel egy régi álmom valósulna meg. Annak is örülnék, ha a zeném eljutna az emberekhez, hogy boldoggá tegyem Őket a gitárzenével.

Milyen módszereid vannak a gyakorlásra? Hogy osztod be a gyakorlást, és mennyi időd jut rá egy héten?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert a lányaim már felnőttek, így a szükséges feladatok elvégzése után a szabadidőmben tudok gyakorolni, napi szinten kifejezve talán egy óra, néha ennél több. Szívesen töltöm az időm nagy részét a gitározással a dallamformálással.

Mi a kedvenc hangnemed és/vagy akkordod? Milyen hangulata van?

Kedvenc hangnemem A-moll, D-moll, C-moll, E-moll a spanyol fríg skálák.. de még ide sorolhatnám az E7#9, és a major 7-es akkordokat is. Érzelmes, hangulatos dallamok.

Hol hallottál a Jónás Tamás Gitárversenyről? Mi alapján döntötted el, hogy indulsz rajta?

A Tamás fórumán hallottam a Jónás Tamás Gitárversenyről. Több fórumon is részt vettem, és itt jó hangulat van, a tagok is aktívan minősítik az egymás által elkészített improvizációkat, véleményük helytálló, előrevivő, aktív élet folyik itt, így maradtam tag ezen a fórumon. Köszönet a fórum alapítójának, Jónás Tamásnak. Mivel a fórum tagjaitól többször is biztatást kaptam, azt gondoltam, hogy megmérettetem magam, így neveztem a versenyen.

A gitárversenyre készített szólód, amellyel megnyerted a kategóriát, milyen arányban tartalmaz improvizált részeket, és mennyi az előre megírt rész benne?

Több improvizáció közül kiválasztottam a legjobbat, azt kidolgoztam, begyakoroltam és finomítottam rajta, amíg kész nem lett a teljes anyag.
Mi volt az eddigi legérdekesebb koncertélményed zenészként, és nézőként?

Nem játszom zenekarban. A családomnak, barátoknak és az ismerősöknek mutatom meg az új zenéimet. Nézőként a Dream Theater koncertek voltak nagyon emlékezetesek. 2004-ben Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp koncert is nagyon tetszett és magával ragadott a gitárzene élménye. A családi költségvetés miatt kevesebb koncerten vettem részt, mint amit szerettem volna.

Melyek az erősségeid a gitározáson belül (improvizálás, pontosság, hallás, egyes technikák), és mely területeket érzed a leginkább fejlesztendőknek?

Erősségem a dallamírás, az improvizálás, fejlesztésre szorul a futamok gyorsasága és a pontosság. Szeretném az arpeggio-technikát még jobban elsajátítani.

Köszönjük az interjút, és még egyszer gratulálunk!

A gitárverseny hivatalos honlapja: http://gitarverseny.wordpress.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése