2012. november 17., szombat

Horváth Viktor


Szia Viktor, az előkelő harmadik helyen végeztél a Legjobb Gitáros kategóriában a 2012-es Jónás Tamás Gitárversenyen. Gratulálunk, és köszönjük, hogy elvállaltad ezt az interjút!
Mikor kezdtél el gitározni, és hogyan jött az ötlet a zenélésre? A családodban zenélt valaki?

Tizenkét évesen kezdtem gitározni a nagybátyám hatására, tőle vettem az első, meghatározó leckéket is. Korábban zongorázni tanultam, zeneiskolában, akárcsak édesanyám annak idején, és elég kitartóan is tanultam ezen a hangszeren. Mára a gitár maradt a fő hangszer, bár az egyetemi évektől kezdve eléggé elhanyagoltam a dolgot – kb. két éve kezdtem kel ismét gyakorolni.

Kik a kedvenc gitárosaid és melyek a kedvenc együtteseid?

A klasszikus gitárhősök közül Yngwie Malmsteen-t és Steve Vai-t csodálom a leginkább. Malmsteen szinte a semmiből egy csapásra teremtett meg egy katedrálisszerű, lenyűgöző és változatlan zenei világot, amiben lehet, hogy ma már csak ő érzi otthon magát, de ez a legkevésbé sem zavarja:)  Steve Vai a másik véglet: nála sosem lehet tudni, mi történik a következő számban, sőt ütemben, ennek ellenére bármikor felismerhető a zenéje. Kifejezetten kedvenc együtteseim nincsenek, de szívesen megemlítenék három olyan lemezt, ami valamiért közel áll hozzám. Queensrÿche: Empire(1990) Ozric Tentacles: Strangeitude (1991) és Kyuss: Blues For The Red Sun (1992).

Mik a távlati céljaid, terveid a zenéléssel? Milyen eredmények elérése esetén éreznéd azt,
hogy elérted a célodat, mint gitáros?

A távlati céljaim megegyeznek a mindennapi céljaimmal: szeretnék jól gitározni és izgalmas zenéket világra segíteni. Egyik sem könnyű, de talán nem is lehetetlen.

Játszol-e most együttesben, és ha igen, akkor hol láthat titeket legközelebb a közönség?

A RasaSoundban játszom, ahol inkább színez és kiegészít a gitár; nem az a klasszikus, terpesztős gitárhős muzsika :) Különböző okok miatt jelenleg takaréklángon vagyunk, de remélem, hogy belátható időn belül hallani és látni lehet minket. A Synthetic Nature című EPn itt lehet meghallgatni, a YouTube-csatornánk pedig innen nyílik.

Milyen módszereid vannak a gyakorlásra? Hogy osztod be a gyakorlást, és mennyi időd jut rá egy héten?

Napi nyolc-tíz óra munka mellett nem egyszerű, de igyekszem mindennap legalább egy órát gyakorlásra fordítani. Húsz percet szánok a manuális készségek szinten tartására: váltott pengetés, legato, nyújtások, vibrato stb. Húsz perc jut valamilyen elméleti feladat gyakorlatba ültetésére: kiválasztott hangnemben vagy egy adott akkordmenetre előre kijelölt „szabályok” szerint improvizálok: pl. csak a 10. és a 14. fekvés között vagy csak egy húron mozogva, a megkötések és a lehetőségek száma végtelen. Végül húsz perc jut valamilyen saját téma vagy számötlet kidolgozására.

Mi a kedvenc hangnemed és/vagy akkordod? Milyen hangulata van?

Egy gitáros kedvenc hangneme csakis a legmélyebb húrjára épülhet :) Nálam ez az E, úgyhogy legyen az E-dór. Szerencsés hangnem, egy fokkal érdekesebb ugyanis a mollnál, de néhány hang kihagyásával a blues és a rock örök kályhájához, az e-moll pentatonhoz juthatunk vele (és fordítva: könnyen felépíthető a moll-pentaton „feldíszítésével”). Ha valaki még csak most ismerkedne a modális hangsorokkal, csakis ajánlani tudom az E-dórban való kísérletezgetést.

Hol hallottál a Jónás Tamás Gitárversenyről? Mi alapján döntötted el, hogy indulsz rajta?

A Hangmester fórumon szoktam olvasgatni a Jónás Tamás topikot, néha hozzá is szólok, ha van időm és mondanivalóm; itt olvastam a versenyről. Úgy gondoltam, csak jól járhatok: egy szóló megírása, feljátszása megkövetel bizonyos fajta összeszedettséget, ami soha nem jön rosszul. Ráadásul a többiek nevezéséből is rengeteget tanultam.A gitárversenyre készített szólód milyen arányban tartalmaz improvizált részeket, és mennyi az előre megírt rész benne?

Jórészt megírtam előre. Két helyen nem terveztem el, mi fog történni pontosan. Az egyik a refrén előtti utolsó akkord, a másik a refrén zárókörének Cmaj7-Am9 váltása volt: itt annyit tudtam, hogy az ötödik húr C-jéről indulva a második húr F-jére szeretnék megérkezni, mikor az alap Fmaj9-ra vált.

Mi volt az eddigi legérdekesebb koncertélményed zenészként, és nézőként?

Nem vagyok nagy koncertre járó, de az Ozric Tentacles 2010-es A38-beli koncertje nagyon tetszett: rutinos, gördülékeny és megsemmisítően feszes produkció volt, nagyban köszönhetően a dobosnak, Ollie Seagle-nek. Zenészként a legkellemesebb élmény egy csehországi fesztivál, a Beseda u Bigbitu volt, ahol a nézők nyitottak, a szervezők barátságosak, a technikusok pedig profik és segítőkészek voltak.

Melyek az erősségeid a gitározáson belül (improvizálás, pontosság, hallás, egyes technikák), és mely területeket érzed a leginkább fejlesztendőknek?

A hallásommal nincs komoly baj, és néha kreatív pillanataim is vannak. Technikailag nem vagyok különösebben felkészült, de igyekszem a korlátaimon belül érdekes dolgokat megvalósítani. Próbálok minél többféle zenét hallgatni, illetve feltérképezni a zeneelmélet számomra még ismeretlen vidékeit. A legkeményebb ütközeteket jelenleg a lustaságom és az időszűke ellen vívom.

Köszönjük az interjút, és még egyszer gratulálunk!

Én köszönöm a lehetőséget.


A gitarverseny hivatalos honlapja: http://gitarverseny.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése