2013. január 16., szerda

Illés András

Andras Illes, Ukrajnából. The Judas Priest Tribute Band gitárosa, egy olyan masszív kőkemény gitározást képvisel, ami valami döbbenet. Amúgy sem egy egyszerű út, Tipton vagy Downing gitártechnikáit követni. Üdvözöllek az oldalon, és kikerülhetetlen a kérdés hogyan került az utadba a gitár?

Szia Udy! Igazából sohasem értettem, hogy valaki hogy nem ragad magához rögtön hangszert, ahogy meghallgat egy Rock lemezt. Nekem édesapám 12 éves koromban mutatta meg még anno kazettán, az 1970 Deep Purple In Rock lemezen a Child in time c. nótát, és onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy egyszer még gitározni fogok. Egyből beleszerettem abba a riffbe és a szólótól égnek állt a hajam. Szerintem nem vagyok vele egyedül J

Ami nagyon bejön a játékodat illetően, az hogy könnyedén, minden „szigor” nélkül hozod a témákat. Melyek voltak azok a lépések, melyek nyomán eljutottál erre a szintre, megjegyzem igen csak irigylésre méltó szintre?

Köszönöm J Nekem a JPTB volt az első, igazán komoly zenekarom. Kb 22 évesen kerültem a nálam sokkal tapasztaltabb és idősebb zenészek keze közé, és nagy szerencsém, hogy tanulhattam tőlük. A zenekarvezető kemény szigora megkövetelte a tisztességes felkészülést, és ebben nagy segítségemre volt az énekes, Balázs István, aki remek gitáros és dalszerző. Ő volt az első tanárom. Nagyon nagyra tartom, mint zenészt. Ami még igazán komoly hatással volt rám ezen kívűl, az a 2011-es ukrajnai turné, ahol abban a megtiszteltésben volt részem, hogy kísérhettük Tim Ripper Owens-et, ráadásul az akkor már ex-Pokolgépes Czébely Csaba volt a dobok mögött, aki szintén kárpátalján született és igy személyesen is ismerhetem. Ezen a turnén a support banda a Tirana Rockers volt, ahol Gubi eszméletlen énekhangja mellet két igen komoly gitáros is volt. Lehetőségem volt Mikky Slade-től tanulni, aki egyébként bécsi lakos. Számomra Ő a legtehetségesebb rock gitáros, akit valaha ismertem.  Eszméletlen technikai és elméleti tudása mellet egy olyan karizmatikus figura, aki a színpadon maga a megtestesült Rock n’ Roll. Az ő maximalizmusa motívál engem is, mert ha egy ilyen zenész ennyit dolgozik azon, hogy napról-napra jobban fejlessze magát, akkor nekem többet kell/kellene, hogy egyáltalán megközelítsem. Nála a majdnem egyet jelent a nemmel. Szóval, ha valamit csak majdnem tudok, akkor azt nem tudom. Mindig megmondja, hogy mi és hol rossz, és megmutatja, hogyan kell jól csinálni :D

András, mennyire tudod a Judas Priest gitárvilágok mellé tenni, a saját technikáidat. Egyáltalán kérdés ez?

Igazából elég testhezálló volt a feladat, mert imádtam azt, amit csinálnom kellett. Tipton gitárjatéka a pentaton skálára épül alapvetően. Legalábbis azok a dolgok, amiket én játszottam. Emellett a szólójátékának van egy olyan elegáns dallamvezetése és annyira letisztult, hogy aki ismeri a Judas Priest-et, szinte hangról hangra ismeri a szólókat. Éppen ezért szeretem nagyon. Élvezet eljátszani és nagy kedvenc. Az abszolút favourite nálam a You’ve got another thing comin’, de e mellet szinte mindegyiket szeretem.

Judas Priest hang. Beszélnél a gitárjaidról? Szigorúan a „Judas” gitárokat használod?

A Judashoz értelemszerűen egy Gibson Flying V dukált, mivel én voltam a K.K. Downing és egyébként a Hamer Vectort nem is tudtam beszerezni JEzen kívül volt egy fekete Flying V custom is, gibson dirty finger pickapokkal, ami igazán metál volt. Eszméletlen hangja volt és gyönyörű kidolgozása. Kukovecz Gáborkezében láttam egyszer egy ugyanolyat egy verkfilmben egyszer. Ezeket használtam és úgy érzem ennél nem is volt többre szükségem ugy érzem.

Erőítők! Nem akárhogyan kell szólni azoknak a hangszereknek. Szóval mindenre kíváncsiak lennénk, a cuccodat illetően!

Hát alapból egy ENGL Powerball 100 wattos fej és szintén ENGL láda. Igazából ez a 4 csatornás zajkeltő eszköz önmagában is tiszteletet parancsoló volt, és amúgy sem szeretem, ha az effektek elmossák a sound-ot. A hozzá járó midi kapcsolóban pedig volt szólókiemelő és contour reverb is. Megvoltam viszhang és zengetők nélkül is. Nagyon szeretem a csöves erősítők hangját önmagukban.

Pedálok?

Van egy original cry baby-m és egy flanger pedálom. Ezekre van szükség. A Green manalishi elképzelhetetlen wah pedál nélkül és a flanger kellet a Victim of changes akusztikus részéhez. Ezeken kívül semmi nem kellett. Booster van a fejben, mint már említettem, a torzított csatorna pedig verhetetlen az ENGL-nél.

András, gondolkodsz szóló anyagon is?

Persze. Vannak tervek és ötletek, mert a zene végülis egy önkifejezési forma és mindenki szeretné saját magát is megmutatni a színpadon. Az nyilvánvaló, hogy egy tribute zenekar lényege nem az, hogy új értelmet kapjanak azok a Judas számok. Ráadásul a közönség is elsősorban az eredeti zenekarral megegyező élményt szeretné visszakapni hangban és színpadkép tekintetében is egyarányt, ami így van rendjén. Hozzám a Heavy Metál mellett alapvetően a Blues és a Blues Rock áll közel és szeretnék egy saját zenekart, amiben ilyen téren lehet érvényesülni.

Általában beszélnél az ukrán rockzenei helyzetéről?

Sajnos igazából nem sok mindent tudnék mesélni az ukrán rockzenei életről. Nagyon le van maradva akár a magyarországi zenei élettől is. Európai színvonalról meg ne is beszéljünk. Igazából (sok benne az „igazából”) Egy-két fesztiválon kívül csak a helyi klubbulik vannak év közben. Az igazsághoz az is hozzá tratozik, hogy az ország úgymond perifériáján vagyunk. A főváros környékén és nagyobb városokban valószínüleg sokkal jobb a helyzet és több a lehetőség is. Általános tendencia vagy személyes tapasztalat, hogy inkább a keményebb irányvonalak képviseltetik magukat. Elsősorban Death metál és Metal Core.

Tervek!

Most egy saját zenekar, a Cold Comfort az, amivel igyekszünk ezt a fent említett Blues Rock, illetve Rock n’ Roll irányvonalat megvalósítani. Célunk elsősorban saját számokat készíteni, és természetesen néhány ütős feldolgozást is, de azt is saját interpretációban. A dalokat magyarul és angolul írjuk közösen és remélhetőleg még a nyár elején sikerül lemezre venni. Onnantól kezdve pedig bármi lehetséges. Emellett nem zárkózom természetesen el semmitől. Tervben van, hogy kicsit szétnézek a világban, mivel errefelé a lehetőségek igen karcsúak. Nagyon sokat kell még tanulnom és dolgoznom a gitárjátékomon. Remélem lesz lehetőségem erre, és elég tehetségem illetve kitartásom van és lesz ahhoz, hogy a jövőben megálljam a helyem bárhova is vet a sors. Sok olyan zenészt ismerek, akiknek az életútja példaértékű a számomra. A zene iránti alázatuk arra ösztönözte őket, hogy oda költözzenek, ahol van lehetőségük azzal foglalkozni, amit igazán szeretnek. Például itt van a fent említett Czébely Csabi, „Csibe” is, aki szintén Beregszászból ment el és most (Philadelphia és 10 év Pokolgép után) a K3 nevű  formációban, illetve az Impression nevű zenekarban dobol, de emellett megemlíteném még Balázs László énekes/billentyűst is, aki szintén Beregszászból költözött Pestre, és az Impression nevű zenekar énekese/dalszerzője. Én mindig inkább zenekarban és koncertekben gondolkodtam, szeretnék egyszerűen csak ezzel foglalkozni és igyekszem a tőlem telhető maximumot nyújtani mindig és mindenkor.
Köszönöm a lehetőséget és a kérdéseket.

Köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok!

Udvardy Udy Zsolt
www.gitarvilagok.com
udy.gitarvilagok.com

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése