2013. január 23., szerda

Pénzes Matild, AMATILD

Az AMATILD, amikor nem kell semmi a zene mellé, mert az tökéletesen elirányítgatja gondolatainkat. Leülhetünk mellé és a zenekart összefogó csodálatos énekhang mellett olyan zenei kiválóságok szólnak hozzánk, akik miatt ezt a zenét könnyű befogadni. Pénzes Matildot köszöntöm a Gitarvilagok.com oldalon. Ahogy hallgattam a zenéteket az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy hogyan sikerült egy ilyen „supergroup”-ot összehoznod?

A zene az, ami bevonzotta a megfelelő embereket. Megmondom őszintén, korábban álmomban sem reméltem, hogy ilyen nagyszerű zenészekkel játszhatok együtt; a dalok győzték meg őket és emiatt vállalták el a felkérésemet. Amikor elkészült a koncertprogramunk, 2012 év elején, akkor leírtam egy füzetbe a terveimet, többek között azt is, hogy milyen zenekart szeretnék. Akkor ezt írtam: „Megtaláljuk a legmegfelelőbb zenészeket, akikkel harmóniában és barátságban tudunk közösen dolgozni, zenélni és ők is mindent megtesznek a zenekar sikeréért.” És ez a kívánság néhány hónapon belül maradéktalanul teljesült... Összeállt a zenekar: Veress Gábor Csaba (gitár), Juhász Róbert (gitár), Barabás Tamás (basszusgitár), Pede Péter (fúvós hangszerek), Clemente Gábor (ütőhangszerek).

Pénzes Matild. Ismerkedjünk meg Pénzes Matilddal, az Amatild énekesnőjével!

Gyerekkorom óta énekelek. 18 éves koromban emiatt költöztem Budapestre. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az ország legjobb énektanáraihoz járhattam: Toldy Máriához, Sík Olgához, Magyar Hajnalhoz. Több televíziós tehetségkutatón vettem részt sikerrel, így megismert a zenész szakma és én is megismerkedhettem a szakma kiválóságaival. Már az AMATILD előtt is egy sor kitűnő zenésszel játszottam együtt különböző műfajokban, zenekarokban, így az évek során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Veress Gábor Csaba gitáros-zeneszerzővel 2003 óta építgetjük azt a sajátos zenei-gondolati világot, ami korábbi zenekarunkat, az IMAGO MUNDI-t is jellemezte, s amely az AMATILD alapjául szolgált. 2007-ben Gáborral Indiában jártunk abból a célból, hogy megismerkedjünk a dél-indiai zenével és kultúrával. Ottani tapasztalataim hatására fordultam saját népzenénk felé és kezdtem el népi éneklést tanulni Szvorák Katitól. A magyar népzene jelentős hatást gyakorolt dalainkra, elkezdtem dalszövegeket írni, melyhez a népdalok képi világából merítettem inspirációt. 2010 decemberében született meg az első olyan közös dalunk Gáborral, melynek már én írtam a szövegét, majd egyik dal követte a másikat... Mivel ez a zene már teljes mértékben az én érzelmi és gondolati világomat tükrözik, ezért alakítottuk ki a nevemből a zenekar elnevezését. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy az AMATILD egy zenekar és nem egy szóló-produkció: itt mindenki hozzáteszi a saját egyéniségét, ötleteit az egészhez.

Nincs mese, tudomásul kell venni, hogy a zenekart, a zenét, a dalokat el kell adni, meg kell mutatni! Hogyan álltok ehhez a kérdéshez?

Tavaly márciusban volt a zenekar bemutatkozó koncertje és az elmúlt közel egy év során elég sokat játszottunk, van saját klubunk és kialakult a törzsközönségünk. Ősszel felléptünk az Országház előtt a Kossuth téren is. Az első cd-nk idén márciusban jelenik meg a Gramy Records kiadó gondozásában és április 6-án tartjuk 20:00 órától a Pinceszínházban lemezbemutató koncertünket, melyről tv felvétel is készül. Ha minden jól megy az anyag dvd-n is megjelenik még az idén. 2012-ben két videoklipünk is készült, van egy felhasználóbarát honlapunk (www.amatild.hu) és egy facebook oldalunk (www.facebook.com/amatild), melynek szépen nő a látogatottsága. Ezen kívül van youtube csatornánk és egy zenekari soundcloud oldalt is működtetünk. Dalainkat több rádió is játssza. A lemez, illetve a lemezbemutató koncert promóciója februárban indul tv és rádió interjúkkal, újságcikkekkel. Támogatóként mellénk állt a Viva Natura cég, valamint a Mantra Szabadegyetem is. Egyszóval használunk minden olyan eszközt, ami ma egy zenész rendelkezésére áll, hogy üzenetét megfelelő módon eljuttathassa a közönségéhez.


Matild, mennyire kell összhangot keresni az Amatild és az egyéb zenei elfoglaltságaid között, ha egyáltalán kell? Apropó, az Amatild a fő útvonal a pályádon?

Igen, egyértelműen ez a fő irány. Az elmúlt évek során csak Csiszér Levente (Levi Fantasy) felkérését fogadtam el, a régi barátságunkra való tekintettel. Neki több lemezén is közreműködöm, azonban élőben csak az AMATILD-ban láthat a közönség.

Juhász Rob és Barabás Tamás játékát volt szerencsém megismerni és a legnagyobb tisztelettel tudok csak szólni róluk. Az a zenei fantázia az övék, melyet nem lehet tanítani, azonban adott ennek a különbözősége is. Hogyan tudod „egyben” tartani a zenekart? Ez most kifejezetten az alkotó munka szempontjából érdekelne.

Mivel hamar egy baráti közösséggé váltunk, ezért a csapat egyben tartása annak ellenére nem jelent nehézséget, hogy a zenészek több formációban is játszanak, vagy épp külföldön koncerteznek. Az alkotó munka szempontjából nagyon fontos, hogy egy-egy új dalt kidolgozva küldünk el a zenészeknek és a próbákra már mindenki felkészülten, saját ötletekkel érkezik. Így gyorsan haladunk, nincsenek üres járatok. Mostanra kialakult a zenekar egyéni hangzása, összeszoktunk, a próbák, a koncertek jó hangulatban telnek. Mindennek köszönhetően szinte minden koncertünkre viszünk egy-egy új számot.  Számomra a legfontosabb a dal érzelmi hatása. A szövegírás mellett a szerepem a „finomhangolás”, ami akkor jön el, amikor kész a végleges szerkezet, a hangszerelés. Véleményem szerint minden zenei eszközzel a mondanivalót, az elérni kívánt érzelmi hatást kell szolgálni. És ebben szerencsére a többiek is egyetértenek velem J!

Tudom, hogy minden zenekar, minden alkotás fontos, de akaratlanul is rangsorol az ember. Az AMATILD-ra építed az énekesnői pályafutásod további sorsát?

Erre a kérdésre egyértelműen igen a válasz. Már a zenekar nevéből is kiderül, hogy ebben a formációban teljes mértékben megtaláltam magam. A saját gondolataimat, érzéseimet énekelhetem el, a nekem írt dallamokra, fantasztikus zenészek közreműködésével.

 
 
A fotókat készítették: Barta Imre, Klinszky Gábor, Mernyó Ferenc, Ölbey Zoltán.


Köszönöm az interjút, és további sok sikert kívánok a Gitárvilágok.com nevében!

Galéria

Udvardy Udy Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése