2013. február 26., kedd

Pokol ura, erősítő


Második rész. – erősítő

Az első részben az effektekről, használatukról, funkcióikról írtam egy rövid ismertetőt. Említést tettem benne, hogy milyen előnye van az effekt körkapcsolásnak. Nos, az én erősítőm egy Fender Blues Deluxe, 1946-os Reissue modell, full cső 40 watt teljesítménnyel és egy 50 wattos Celestion hangszóróval. Abszolút megbízható gép. Bár meglehet, ezt valamikor nem a keményebb rockzenei műfajokhoz találták ki, pontosabban, akusztikusabb hangzásra. Értem ez alatt a blues és poposabb stílust, a szolidabb rockot. Eric Clapton, Rolling Stones és vagy Stevie Ray Vaughan féle előadók számára találták ki jobbára ezeket a ládákat. Nem mondom, hogy akusztikus hangszereket lehet csak rátenni, mert ez dőreség lenne! Ellenben nem a full agyontorzított, kitekert drive-os megszólalásra készült. Én mégis ezt a ládát használom már 2007 szeptembere óta, nem kis sikerrel. Persze az is tény, hogy előző írásomban leírtam az összes effektet, melyeket használok. Mint említettem én az erősítő effekt csatlakozójába kötöm az összes pedált. A kompresszor pedállal nem csak a hangkitartáshoz szükséges gerjesztést tudom előidézni, hanem a hangerőt is tudom fokozni, és ugyanez vonatkozik az equalizer pedál használatára is, ami a hangerő növelését segíti, plusz még kikeverek vele egy hangzást, bár meglehet az erősítőn magán is van egy equalizer beállítási szint, de az nagyon minimális, treble, bass, middle, presence. Persze a presence igazán az effekt körkapcsolásnál ad nagyobb kiemelést. Egy profi zengető is található ebben az egyébként egyszerű kis ládában és természetesen szabályozni lehet, amit én általában csutkáig állítok be rajta.  Van még egy drive benne, amit nem használok, de hibátlan overdrive hangzása van és természetesen szabályozható. Amit még érdemes pluszban tudni, hogy kétféle módban használható az erősítő normál és széles, erősebb kombóként.


Két gitár bemenete van, melyre szó szerint 2 gitárt lehet tenni és ez azért is praktikus, mert nem kell a gitárokat a bemeneti jack alzatból kihúzgálni, ha hangszert váltok. Manapság sajna kezd elterjedni a régi módszer, miszerint fizikailag csak egy bemenetes erősítőket gyártanak, mint régen a Marshall cég és persze ma is. Nem mondom, hogy ez valami eget verően rossz dolog, mert kb. fél perc alatt át lehet cserélni a hangszereket koncert alatt is, de mi szükség van erre, mikor lehetne másképp is? Így feltétlenül főnyereménynek számít ez a kis Fender erősítő. Természetesen tudvalevő, hogy mikor mindkét hangszer be van kötve, azok hangerejét általában teljesen le kell venni, mivel másképp gerjedne, sípolna az éppen nem használt gitár. De ezt már szerintem mindenki tudja és értelemszerű… Szóval nem mondom, hogy egy fél stack vagy full stack erősítő (külön a fej, és külön a láda vagy 2 láda), nem lenne jó és nem lenne nagyobb hangzás megszólalás, de méretében ez a kis erősítő (30 kiló) bőven megteszi a magáét és leköröz pár stack cuccot. Talán a fej + ládás erősítőknél jóllehet jobban ki van építve az erősítő részleg, de mondjuk azért egy Fender esetében nem hinném, hogy nem végeznek precíz munkát.


Itt jegyezném meg, hogy mint minden csöves erősítőn, ezen is két kapcsoló található, egy power és egy standby. Elsősorban a power kapcsolót kapcsoljuk fel és mikor elért egy bizonyos melegedési fokra a cső, utána kapcsoljuk be a standby gombot, mellyel az erősítő hosszabb élettartamát is megnövelhetjük. Kikapcsoláskor ellenben a standby gombot zárjuk le és várunk vele szintén, hogy a csövek pozitívan lehűljenek a nagyobb felfűtésről és csak azután zárjuk le a power gombbal az erősítőt. Gondolom ezt is mindenki régóta tudta a csöves cuccokról? Ami még ritkaság, hogy ehhez a kombóhoz csatlakoztathatunk egy 4 ohmos hangfalat, (természetesen gitár hangfalról beszélhetünk). Ezáltal megnövekszik az erősítő hangereje és még markánsabb hangzást ad, ami egy kis kombó esetében maga a kánaán. A lábkapcsolójával kiiktatható a reverb, bár én nem szoktam, mivel pozitívan dob a hangzásomon. Ennek az erősítőnek a mai piaci ára 250.000 forintnál mozog. A pedálok értéke beleértve a kábeleket, adaptereket tápelosztó rendszert, közel 300.000 forintot kóstál. Nos, eleddig bemutatott hangszerparkom első két sorozatában röviden leírtam, mitől szól úgy a felszerelésem, a gitárjaim, ahogy megszólal. Mi az, amiért egy tökéletes hangzást kapok.

Harmadik, egyben a befejező részben a gitárokról fogok nektek írni...

Jó olvasást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése