2014. január 27., hétfő

Sántha Gábor

Egy zenész számára az egyik legsikeresebb együttállás, ha a muzsikán kívül a hangszerekkel foglalkozhat... Ha nem személyes túlságosan, akkor beszélnél a Rolandról pár szóban?

Eleinte valahogy ösztönösen, majd később tudatosan is úgy szerveztem az életem, hogy a zene mellett legyen egy fix állásom is, vagy a fix állás mellett mindig ott lehessen a zenélés (egyszer az egyik, másszor a másik kerekedik felül, de mindig jól megfértek egymás mellett). Ez egyébként azért fontos számomra, mert így soha nem kell olyan zenei produkcióban részt vennem, amihez nincs kedvem, amivel nem tudok azonosulni, magyarán nem kell „hakniznom”. 1998 óta dolgozom a Roland körül, először az akkori bemutatóterembe, a MIDI Music-ba jelentkeztem és szerencsémre fel is vettek. Ott kezdetben 4 órában dolgoztam, olyan emberek mellett, akiktől sok mindent lehetett tanulni a zenéről és a hangszerekről egyaránt. Azóta sok minden történt a hangszerpiacon, de én megmaradtam a cégnél, jelenleg a Roland East Europe Kft-nél dolgozom, főleg a gitáros cuccokkal (BOSS) foglalkozom egész Kelet-Európára nézve, kiállításokat, hangszerbemutatókat szervezek, tartom a kapcsolatot a hazai viszonteladóinkkal, valamint részt veszek a kelet-európai dealerek képzésében és néha még demózok is. Szeretem a munkám és sokat is köszönhetek neki a zenei életben is. (www.rolandee.hu)

Akkor most ismerkedjünk meg Sántha Gáborral!

1974. augusztus 16-án születtem Veszprémben. 1982-ig a csodás Csopakon laktuk, majd
onnan Győrbe költöztünk. 13 évesen édesapámtól kaptam az első gitáromat, ami egy igazi Cremona nylon húros volt egyenesen Csehszlovákiából. Ezen kezdtem el reszelni. Másfél évig jártam Horváth Tibi bácsihoz tanulni, aki megtanított az alapokra, azután zömmel autodidakta módon okultam. Első zenekarom a Tremolo együttes volt (ahol a bátyám basszusozott), melyhez sok szép emlék fűződik, főleg régi nagy dalokat próbáltunk előadni, Beatles, Illés, Omega, Creedance, stb. Aztán jött a Granny Had a Goose, (szintén bratyómmal együtt), ami óriási szerelem lett és elég hosszan meghatározta az életemet. Itt kezdtem el énekelni, főleg blues, funk műsort nyomtunk, remek fúvós szekcióval, imádtuk! Aztán, az egyetemi éveim alatt, a Lausanne Dino's Laker's nevezetű csapattal toltuk. Majd 1998-ban az akkori Paid Holiday zenekar hívására felköltöztem Budapestre és elkezdtünk együtt játszani. Deep Fried néven jártuk az ország klubjait és nagyon jól éreztük magunkat. Közben jött a Rolandos állás és lassan megalakult a REED Only névre hallgató demo zenekar, melyben remek muzsikusokkal és barátokkal hozott össze a sors. Közben egy nagy álmom teljesült, amikor 2003 elkezdtem együtt muzsikálni az LGT kiválóságával Karácsony János „James”-el, akitől rengeteget tanultam. 2007-ben pedig, először helyettesként, majd állandó tagként bekerültem Rúzsa Magdi zenekarába, ahol szintén igazán kiváló zenészekkel és barátokkal hozott össze az élet (Madarász Gábor Madi, Závodi Gabi, Hoffer Peti, Kovács Barna). Közben 2009 végén Földes László "Hobo" Bandájának oszlopos tagjává váltam, ami kis lépés volt az emberiségnek, de óriási lépés nekem. Azóta Hobóval elváltak útjaink, de nagyon szép dolgok történtek a két év alatt. Ráadásul részese lehettem a Circus Hungaricus lemeznek, ahol Földes László Hobo örök érvényű gondolataira Madi (Madarász Gábor) óriási és maradandó dalokat írt.
Engem valahogy mindig a ritmusgitározás érdekelt, majd később a vokálozás is, és mindig zenekarban éreztem /érzem jól magam. Akár hónapokig elvagyok szólózás nélkül, nekem az adja az élményt, amikor együtt valami jól megszólal. Azt hiszem örök „háttérember” maradok a színpadon, amit ráadásul szerencsére még élvezek is.
2009-ben feleségemmel, Varga Borival, első gyermekünk születése után létrehoztunk egy gyerekeknek szóló zenekart is, a Kiskalász zenekart. Erre nagyon büszke vagyok, mert itt az összes dal zenéjét Borival ketten írtuk. Igényes, akusztikus zene, mely nagyon változatos, sokféle műfajból merít, ráadásul a gyerekeknek és szüleiknek is egyaránt tetszik. 2012-ben jelent meg a harmadik lemezünk. 
(http://kiskalasz.hu  Itt a „Kutlúrház” menüben lehet zenéket hallgatni).
Szóval nem szoktam unatkozni, úgy érzem jól magam, ha zajlik az élet, ez most már otthon is így van, mert három gyönyörű gyermekem van.Melyek azok az előadók, akiket fontosnak tartasz, és hatással vannak a saját zenei alapjaidra?

Amiket hallgattam, hallgatok:
  • magyar zenék: kezdetben Illés, LGT, majd Hobo Blues Band, Bill, Mohai Tomi zenéi, Ferenczi Gyuri, Makám, stb.
  • külföldiek: Beatles, öreg bluesok, B.B. King, Jimi Hendrix, Stevie Ray, Eric Clapton, John Mayer, Richie Kotzen, Richard Bona, Glenn Hughes, King’s X, Sting, Prince, Tower of Power, Mike Stern, stb.
Zenekaraim lásd fent. + vendégként lemezen és koncerten is: Jambalaya zenekar
Gábor, beszélhetünk a hangszerparkodról egy kicsit bővebben?

  • elektromos gitárok: Fender Telecaster (hátul DiMarzio ToneZone) és Fender Stratocaster (ez utóbbiban Bare Knuckle hangszedők és Tele kapcsoló van)
  • akusztikus gitárok: Furch D-21CR, Furch OM-21SO (egyikben AER Ak-15+ másikban Carlos elektronikával), J&D nylon húros ócsó gitár
  • effektek: Boss pedál hegyek, BOSS GT-10, BR-800 felvevő, Cry Baby, RC-30 Loop Station
  • erősítő: Peavey Classic 50, 4×10 kombó
  • mikrofonok: Shure Beta57 / 58, DPA 4099
Zárásképp jöjjenek a tervek!

Így tovább előre, éljen az együtt muzsikálás J

Köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok!


Udvardy Udy Zsolt
+36/30/226-1017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése