2014. február 3., hétfő

Inotai Péter

Szóval, ha van gitárjáték, amit szeretek az, amikor a „játékos” belülről játszik és a technikai „elvárások” nem teszik kényszeredetté a játékát. Nos, a talán egy picit elvont gondolataim után következzen Inotai Péter gitáros, akire az elmondottak tökéletesen illenek.


Köszi szépen amiket írtál rólam! Szóval, Inotai Péter vagyok, de legtöbben csak Incho-nak hívnak. 14 éves korom óta gitározok, akkor sikerült egy Jolana típusú gitárt a félretett pénzemen megvenni. Azóta játszottam jó pár gimnazista/egyetemista projectben, de amit érdemes megemlíteni az a Without Face nevű banda. Elég komolyan vettük az egészet, lemez, klipp, nagyobb fesztiválokon való fellépés, turnék mind voltak. Sajnos egyetem után a meló mellett már nem fért bele az időmbe, úgyhogy abba kellett hagynom a zenekarosdit. Még egyetem alatt abban a szerencsés helyzetben lehetett részem, hogy pár évig Daczi Zsolthoz járhattam magánórákra. Ez elég nagy lendületet adott a gitártudásomnak. Azóta igazából főleg otthon gitározgatok, próbálom fejleszteni magamat. Pár éve nekiálltam az otthoni stúdiózgatásnak, saját ötleteket kidolgozni, hangszerelni. Elég időigényes dolog, ráadasul még sokat kell tanulnom a témában. Szintén nemrég kezdtem el a nekem szimpatikus netes gitárversenyeken indulni egy kis kihívásként :)
Magánéletről annyit, hogy jelenleg Németországban élek és dolgozok programozóként.

Péter, beszélnél róla, hogy melyek voltak azok az alapok, melyekre ráépítetted a stílusod?

Sok gitáros játéka tetszett/tetszik, de akik igazán közel állnak hozzám:
  • Steve Vai: Passion and Warfare es az Alien Love Secrets albumok főleg, 
  • John Petrucci (Dream Theater & LTE): Images and Words es Awake album és az LTE albumok ,
  • Daczi Zsolt:Gyakolatilag minden szólója, de főleg a Carpathia Projectes stílusa, 
  • Mostanában meg Tosin Abasi az Animals as Leaders-ből, aki hatalmas hatással van rám. A 8 húrosgitár szerelmemet is neki köszönhetem. 
Emellett egyre több fusion-os zenét hallgatok, de a játékomba még nem nagyon épültek be az elemek, egyelőre még csak kóstolgatom és tanulgatom a dolgot.Mennyire tartod fontosnak a zenei egyéniséget?

Mindenképp fontosnak tartom, hogy az ember megtalálja a saját zenei egyéniségét. Az igazán nagy gitárosokat pl pár hang után fel lehet ismerni. Számomra is sokkal érdekesebb mondjuk egy Tosin Abasi-t hallgatni, akinek minden hangja egyedi, mint például egy X-edik Satriani klónt. Mondjuk, túlságosan egyedinek nem érzem a játékomat, de próbálok törekedni rá, hogy ne jól ismert klisséket sütögessek el.

Nincs mese egy gitárnak jól kell szólni! Jöjjön minden amit a
gitárcuccodról tudnunk kell!

Mivel nem játszok bandában, csak otthoni zeneszerzés és felvétel a jelenlegi cél, ezért hagyományos erősítőm nincs. Egy Line6 UX1-es audio interface-t használok. Ez ötletrögzítésre megfelelő, viszont komolyabb hangzáshoz kezdem kevésnek érezni. Remélem a közeljövőben sikerül az UX1-et valami komolyabb cuccra lecserélni.
  • Fő hangszerem egy Schecter Hellraiser 8 húros gitár, amivel iszonyúan elégedett vagyok. Elképesztően magas színvonalú a kidolgozása és hihetetlen sustain-je van. 
  • Emellett van egy 7 húros Ibanezem, amit a 8 húr előtti időkben használtam és egyelőre nincs kedvem megválni tőle, mivel ha tremolozni kell, akkor jól jön (a Schecter fix hídas). 
  • A basszus sávokhoz egy 5 húros Yamaha basszusgitárt használok.
Hangzással végtelen órákat el lehet tölteni. Mondjuk egy idő után unalmas, de az átlagnal többet szoktam hangzással tölteni/tökölni, de másrészről sose vagyok vele elégedett :)

Hol foglal helyet a gitár a mindennapjaidban?

Nagyon fontos dolog az életemben, de igazábol csak hobby szintem csinálom. Sajnos nincs annyi időm gyakorolni es játszani, amennyit szeretnék. Viszont amikor utazok vagy melózok végig szól valamilyen igényes zene, úgyhogy passzívan az idő nagyrészében ott a gitár.
Sokszor elgondolkoztat a kérdés, hogy mi lett volna, ha megpróbáltam volna hivatalosan mintegy fő állásban a zenélést. Mindenképp több időt tudtam volna vele tölteni, csak nem biztos, hogy ha meg is akarnék belőle élni, akkor olyan zenét és úgy játszhatnék, amilyet akarok.
Inotai Péter és a jelen!

Épp a napokban sikerült felvenni egy videót az Andy James gitárversenyre. A Jónás Tamás gitárfórumban is be van tervezve egy közös jammelés, remélem, az is össze fog jönni.

Péter, végezetül a terveidről!

Minél előbb húrt kellene cserélnem ... csak épp 8 húr cseréjére nehezebb rávennem magam :)
Viccet félretéve szeretném jobban beleásni magam a fusion-os témákba, és javítani a zenei artikulációmon, amivel nem vagyok mostanában túl elégedett. Jó lenne egy komolyabb hangzást is összehozni az otthoni stúdióban, és ezután a meglévő teljes számok feljátszása és valamilyen formában való megosztása (pl. soundcloudon). A félkész számokat meg tovább kellene csiszolgatni. De ez még a jövő zenéje :)

Köszi szépen az interjút és további sok sikert a Gitárvilágoknak! 

Péter, én köszönöm az interjút, és további sok sikert kívánok a gitárvilágok.com  nevében is! 

Udvardy Udy Zsolt
+36/30/226-1017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése