2014. február 21., péntek

Kovács Ervin

Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívásunk. Nagy tisztelettel üdvözöllek az oldalon! Először is ismerkedjünk meg Kovács Ervin gitárossal!

Szervusz Zsolt, üdvözlöm a kedves olvasókat! Tulajdonképpen lehetne úgy is aposztrofálni, hogy a zenével együtt jöttem a világra. Amióta az eszemet tudom, érdeklődöm ez iránt, gyakorlatilag a családfám mindkét felmenő ágában találhatóak zenével foglalkozó személyek. Óvodás koromban a tánc, míg az általános iskolában a Boney M iránti elkötelezett szeretetem töltötte be a napjaimat. Még nem játszottam hangszeren, de már zenekart alapítottam 13 évesen. Akkor már nagy hatással voltak rám az AC/DC és a Kiss szerzemények. Elsőként egy Musima gitárt vásároltam, majd még pár hangszer leamortizálása után találtam meg a jelenlegi társam, a ’90-es gyártmányú Ibanez RG-570-est. Kiváló hangszer, megbízható, kényelmes, egy igazán jól sikerült választás. Súlyos, szigorú tanulási évek után, 22 évesen bekerültem az ex-Lordos Sipőcz Ernő zenekarába. Gyakorlatilag az óta állok színpadon, átlagosan évi ck. 80 bulival, ez több mint 2000 fellépés. Több zenekarban, több műfajban zenélhettem az elmúlt évek alatt, igazán sosem tudtam magam elkötelezni csak egyfajta irányzathoz. Ki sem bírnám! A zene, mint az univerzum, végtelen határokat rejt magában, számos ágát szeretem s művelem, illetve oktatom. A másik, hogy gitáros lévén egyáltalán nem ragaszkodom a kifejezett gitárzenéhez. Tényleg mindenevő vagyok e téren.

A játéktechnikai repertoárod valami olyan megfoghatatlan szinten van….! Szóval csak gratulálni tudok hozzá! Szerinted mi kell ahhoz, hogy érthetővé váljon a gitárjáték?

Mindenekelőtt a tanulás. Tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk játszani és hogyan. El kell sajátítani az alapokat és azon felül annyit, amennyit várunk a játékunktól.

Ervin, elégedett vagy a zenei mindennapjaiddal?

Tulajdonképpen elégedett kell, hogy legyek, mert az tehetem, csinálhatom, amit igazán szeretek. Nyilván magam is dolgoztam az iparban, mint fizikai munkás, illetve mint középvezető, de immáron főállású zenészként, gitároktatóként lehetek – remélem - szerves része a társadalmunknak.

Gyakorlás! Kezdjük onnan, hogy a kezedbe veszed a gitárt!

Hm… Az órákig tartó tornagyakorlatok ideje már rég lejárt. Mivel sok műfajban szeretek úgymond lubickolni, egyaránt nézem át a bluesban megtalálható blue-note rendszert, a dominánsra építhető akár pentaton, akár modális feszítéseket, mint akár a dirty rock n roll dallamvilágát. Például hosszú időt töltöttem azzal, hogy jazz zongoristák játékait átültessem a gitárra és egy olyan harmóniai játékot dolgozzak ki, amit igazán nem hallottam másoktól. Ezt meg is örökítettem több felvételen. Szóval tényleg sok dolog van, amit érdemes az embernek naprakészen átnéznie. A neo-klasszikus elemektől kezdve, a legato, tapping játékon át, a terc, szext rendszereket, a fél-egész, az egész hangú rendszereket, arpeggiokat, az in-out motívumokat, a II-V-I frázisok tömkelegét, különböző irányzatok stílusjegyeit. Más a manouche, más a fúzió és más a standard jazz. Más egy root-blues és más egy heavy metal. Számtalan dolog létezik és akkor csak a gitárzenéről beszéltünk, pedig ez tényleg csak egy kis szelete a zenei hovatartozásomnak. De a lényeg, hogy legyen értelme és a tanultakat kellő rálátással, érzéssel tudd alkalmazni..

Hallhatunk a terveidről? Mi lenne az, ami tényleg hátra van még?

Igazán nem vagyok egy nagyravágyó ember. Többre értékelem a tudást, mint a csillogást és a tiszavirág életű fényezést. Szeretnék minél tovább zenélni és remek élményekben részt venni!Véleményem szerint egy gitáros meg akar jelenni, akkor ahhoz a zenei egyéniség, az egyéni stílus elengedhetetlen! Én azt látom, hogy nálad ez mind egyben van! Melyek voltak azok a zenei hatások, gitárosok, műfajok melyek befolyásolták ennek kialakulását?

A ’80as,’90es években Yngwie Malmsteen, Marty Friedman és Vinnie Moore volt rám nagy hatással, míg napjainkban Steve Vai-t és Andy James-t tartom a legjobbak közt. A bluesban Robben Ford, Walter Trout, Joe Bonamassa áll közel hozzám, míg a jazzben Birelli Lagrene, Joe Pass, Russel Malone és George Benson. Ha viszont finom gitárzenét szeretnék hallgatni, akkor Mike Oldfield, Neal Schon, Steve Lukather dalait veszem elő. Mindenkitől lehet tanulni, de szem előtt kell tartanunk a személyes megnyilvánulásunk jellemzőit.

Mi a véleményed, mitől szól jól egy gitár? A gitáros személye, a technikai környezet? Egyáltalán mi kell ahhoz, hogy karakteres legyen a játék?

Meglátásom szerint a kéz és a spiritusz, ami meghatározza akár egy gitáros, egy zenész játékát. Lehet a kezében bármi, lehet mögötte bármilyen apparátus, akkor is úgy fog megszólalni, ami egyébként az ő védjegye.


Ervin, a hangszerparkodról részletesen fogunk szólni, amit előre is nagyon köszönök. Kicsit elébe lépnénk. Remekül szól a gitárod! Maradva a hangszernél, van olyan hangszer, amit igazán a „gyűjteményedben” szeretnél tudni?

Nem szeretnék ezzel megbántani senkit,rengeteg hangszert fogtam már a kezemben, de nincs különösebb vágyálmom.


Ervin, nagyon köszönöm a beszélgetést, de végezetül pár szóban beszélnél a „gitár cuccodról”?

A jelenlegi hangszerparkom egy Hamer, illetve az Ibanez Rg-570 es, juhar nyakkal, rózsafa fogólappal, Floyd Rose tremolo, hardware-edge +toplok III. Paf-pro II Dimarzio pic-up settel. Egy GK-2A hexa pick-up, ami egy vékony hexaphonic hangszedő és önálló jelet ad le minden húrról a GK kompatibilis eszközre. Ez egy speciális 13 eres vezetékkel fut a Roland VG-8 effekt pedálba. Ennek segítségével elő lehet állítani akár Strato-, Telecaster, 12 húros gitár hangokat, hegedű, balalajka és más lehetőségekkel egyetemben. A Pitch Shifter segítségével, akár több szólamot, terc, kvart, oktáv stb. A programok bővítésére szolgál az M-512E memória kártya. A VG-8 segítségével külső effektprocesszorokat is vezérelhetünk, a paramétereit egy külső MIDI egységen is tárolhatjuk. A megszólalásra Hughes and Kettner passzív ládákat használok.
kovacservin.atw.hu

Ervin, nagyon sok sikert kívánok a Gitarvilagok.com stábja nevében a továbbiakhoz!


Udvardy (Udy) Zsolt
+36/30/226-1017

GalériaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése