2014. február 13., csütörtök

Nagy Gergő

Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívásunk. 
Nos, a játékod hallgatva, az jött le elsőként, hogy mindig annyit teszel bele a zenédbe, amennyi pontosan ahhoz kell, hogy hatásos legyen a megszólalás. Kezdjük akkor ezzel a témával. Ha igaz, amit gondolok, akkor mennyi ebben a tudatos, és mennyi, ami eleve a tehetségedből fakad?

Szia Zsolt! Üdvözlöm a kedves olvasókat! Először mindig „a riff” születik meg, ami köré építem az egész dalt és igyekszem találni hozzá egy olyan szerkezeti felépítést, amivel élvezhetővé tehetem a nótát. Persze ez függ attól, hogy most hogy jön az ihlet, mert volt olyan, hogy egy nap alatt össze tudtam rakni egy zenét, meg persze olyan is, hogy két hónap alatt is. Szóval azt mondanám, hogy a tudatosság csak a felépítésnél van jelen, a többi mind magától jön.

Kanyarodjunk vissza Rád. Ismerkedjünk meg Nagy Gergő gitárossal!

23 éves vagyok, Szentendrén élek és a Szent István Egyetemen tanulok építőmérnöknek. A metál iránti szeretetem már kis gyerekkorom óta jelen van (Akela, Moby Dick, Omen) és mindig ahhoz volt igazítva, amit bátyáim hallgattak. Az elég vicces tud lenni, amikor egy öt éves gyerek Sex Action számokat énekel. De volt, hogy rappet is hallgattam meg funky zenét. Hatalmas volt a zenetár. Amit tudni lehet még rólam, hogy a zenélésen kívül nagyon szeretek sportolni. Főleg a futás az, ami vonz. Jó stressz levezető, ami jót tesz a zeneírásnak is, mert olyankor nem görcsösen állok neki zenét írni és felvenni. Törekszem arra, hogy precíz és pontos legyek a gitárjátékomban, no meg persze, hogy a legjobb hangzást találjam meg a témákhoz. Célom, hogy valami újat mutassak az embereknek, amit még nem hallottak.

Gergő, foglalkoztál más hangszerekkel is, vagy alapból a gitár jött képbe?

Ha jól emlékszem kilenc éves lehettem, amikor általánosban egy zeneiskola eljött
bemutatót tartani mindenféle hangszerekkel és ott nagyon megtetszett a hegedű. Ebből az lett, hogy két évre rá ötszáz ember előtt léphettem fel az Óbudai Társaskör épületében. Hihetetlen nagy élmény volt. Körülbelül öt évig tanultam hegedülni, ami megszerettette velem a komoly klasszikus zenét. Mai napig Brahms az egyik kedvencem. A gitár 15 évesen került be a képbe. Bátyám megmutatta a Denveri G3-as koncertet és egyből azt mondtam, hogy kell egy gitár. Elsőnek Jimi Hendrix, Metallica, Black Sabbath számokat kezdtem el tanulni, de még sorolhatnám a neveket. Az elmúlt két évben nagyon sok Andy James-t, Angel Vivaldi-t és Jason Becker-t hallgattam.

Stílusok. Szóval kőkemény témákat fogsz, de mennyire engedsz be a gitárvilágodba más, jazz vagy blues műfajokat?

Abszolút jellemző rám, hogy mindenféle zenét meghallgatok a raptől kezdve a dubstepen át a house-ig. Egyik kedvenc elektronikus rock bandám a Pendulum. Tetszik, ahogy Gwynedd játszik az effektekkel, sokat lehet belőle tanulni. Mindenben megtalálom a kedvenc momentumot, ami a későbbiekben inspirálhat. Amit kiemelnék az a blues Jimi Hendrix és John Lee Hokker miatt. Akárhányszor meghallgatom a zenéiket, mindig találok bennük valami újat. De még meg kell említenem Guthrie Govan nevét is, mert nála láttam először, hogy mennyi műfajt képes összekeverni egy zenében és ez nagyon megtetszett. Nagyszerű dolog ez a fúziós jazz.

Következzen a „fa”. Beszélnél a gitárjaidról, és természetesen az erősítő, pedál, és minden, amit ide érthetünk!

Három gitárom van, az egyik egy akusztikus East, aminek meglepően jó hangja van még hét év után is, ezen szoktam először gyakorolni. Aztán van még egy Squierem és egy Samickem. Ez utóbbit használom felvételekre. Egy barátom adta nekem, amit később magam pofoztam ki. Nagyon jó hangja van. Amikor felveszek mindig a Guitar Rig programot használom, egyszerű felület, könnyen lehet kezelni, a legjobb. De ezen kívül van még egy Digitech RP250 multi-effektem és egy Dunlop Wah pedálom. Nagyon tetszik a Digitech hangzásvilága, azért is választottam ezt a multit. Van még egy Laney fej-láda erősítőm, aminek bitang jó hangja van. Ezt csak a próbateremben szoktam használni a nagy hangja miatt. Pengetők közül kettőt emelnék ki a lila és a zöld Tortex pengetőket.


Éppen aktuálisan, mit kell tudnunk a „munkáidról”?

Az elmúlt egy évben hazai népszerű és feltörekvő rappereknek írok gitártémákat, mint például Hibrid, Mr. Busta, Sala, Trick. Mr. Bustának tavaly novemberben jelent meg a Meghalni Jöttem című nagylemeze, amin én is közreműködtem. Sala és Trick, akik a Fülke formációt alkotják, tavasszal fog megjelenni a lemezük és hallhatóak lesznek a közös nóták is. A saját dalokon folyamatosan dolgozom, és ahogy időm engedi, fel is veszem őket. A suli mellett ez nem olyan könnyű. Nem rég sikerült egyeztetnem egy ausztrál gitárossal (Dejan Toracki), akivel hamarosan összehozunk egy zúzós thrash metál zenét. 
Legutóbbi közreműködésem Hibrid barátommal:


Tervek?

Szeretnék összeállítani egy saját 5-6 számból álló bemutatkozó EP-t az elkövetkező egy-két éven belül, valamint egy rock bandát is alapítani és velük zúzni!!! A barátaimmal két éve csináltunk egy bandát, csak mivel mindenkinek más volt az elképzelése, így nem volt értelme tovább folytatni. Továbbá, akikkel eddig közreműködtem, szeretnék velük a jövőben is zenélni. A zenei ízlésemet szeretném tovább bővíteni, hogy még több helyről kapjak inspirációt, szerencsére ebben kapok segítséget az ismerőseimtől. Szinte minden zenét meghallgatok, amit megosztanak Facebookon, vagy amit elküldenek nekem. (https://www.facebook.com/gergo.nagy.g)
Köszönöm Zsolt az interjút, remélem minden olvasónak tetszett!:) 

Gergő, én köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok a gitárvilágok.com nevében is!


Udvardy (Udy) Zsolt
+36/30/226-1017

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése