2014. február 6., csütörtök

The Bits

Nagy tisztelettel köszöntöm a zenekart az oldalon. Beatles és a The Bits. Mit kell tudnunk erről az együttállásról?

Szia Udy! Köszöntjük mi is a Gitárvilágok oldal olvasóit! A zenekar története 2013 januárjában kezdődött egy budapesti szórakozóhelyen. Ez nagyjából egy pár nap eltéréssel egy évvel ezen cikk megszületése előtt történt, így joggal mondhatjuk, hogy a zenekar a napokban töltötte be első életévét (de erről majd később...). Ezen a napon találkoztunk így négyen először. A zenekar ötlete Zsolti fejében fogant meg, majd telefonhívás követett telefonhívást és minden úgy történt, mint a mesében. A Beatles iránti közös szeretetünk és rajongásunk hozott össze minket, amit Zsolti "tettlegesített", emellett mindannyian több évtizedes zenei múlttal és tapasztalattal rendelkezünk, így hamar megtaláltuk a közös hangot. Bali hatalmas brit pop és indie rajongó, Zsoltival több hasonló stílusú zenekarban is játszottak együtt a Bits előtt, így köztük már viszonylag régóta létezik az a bizonyos kohézió. János a blues zenéből jött, de a Beatles iránti rajongás nála is nagyon korán kezdődött. Kapolcson találkozott Zsoltival, egy Beatles napot szervezett a fesztivál egyik programjaként és az egyik meghívott vendég Zsolti volt, eljátszottak pár számot és a továbbiakban nem volt kérdés, amikor jött a telefon. Zsolti közel 10 évig játszott egy másik magyar Beatles tribute zenekarban, szóval neki kisujjban vannak ezek a dalok. Én 4 évig játszottam egy hasonló Beatles tribute zenekarban, Zsoltival egy közös ismerősünk hozott össze. Szintén nagyon fontos szerepet játszik az életemben a 4 gombafejű zenéje. Titkon szerintem mind a négyünk gyerekkori nagy álma volt, hogy majd egyszer Beatlest szeretne játszani vagy csak eljátszani, hogy ő egy beatle. :)
Szerencsére megadatott ez a lehetőség, megalakult a The Bits és Beatlest játszunk!

A Hard Days Night. 50 éves jubileum. Hogyan ünnepli ezt az évfordulót a The Bits?

Valóban, idén 50 éve jelent meg az A Hard Days Night nagylemez, ennek tiszteletére egy különleges műsorral készülünk, színpadra visszük a lemez teljes anyagát, az elejétől a végéig, hangról hangra, szórol szóra, megfűszerezve azokkal a dalokkal amelyek nem kerültek fel a lemezre, hogy még érdekesebb és autentikusabb legyen a műsor. A dolog különlegessége abban rejlik többek közt, hogy ilyet a Beatlestől soha sem lehetett hallani (se látni), hogy egy teljes albumot élőben eljátszanak.. Az "A Hard Days Night LIVE" címre kereszteltük a produkciót és szeretnénk a lehető legtöbb helyre elvinni a műsort. A zenekar idei évének egyik fő csapásiránya ez a műsor lesz, ehhez egyébként forgattunk egy nagyon hangulatos klipet egy Budapest belvárosi háztetőn.


Forduljunk egy picit a technikai kérdések felé. A Beatles napjainkig meghatároz egy megszólalást, egy hangszeres standardot. Követitek a Beatles hagyományokat ezen a területen is? {hangszerekről, cuccokról röviden}

Igen, ez egy nehéz kérdés! :) Azt hiszem, hogy a Beatles a világon az egyik olyan zenekar, azon kevesek közt, akik nem tudtak "két egyforma" lemezt csinálni, sem hangzásban sem pedig stílusban, minden lemezükkel gyakorlatilag stílust teremtettek, mind a szövegvilágot tekintve, mind a megszólalást, ezért ezt teljesen ugyan abban a formában megszólaltatni nagyon nehéz. Próbálunk autentikusak maradni a megszólalást tekintve, de mégis kicsit "modernek". Ez elsőre olvasva biztos, hogy ellentmondásos és egy rövid magyarázatra szorul, hogy mindenki értse: hangról hangra, egy az egyben játszunk minden dalt, de megpróbáljuk a mai kornak megfelelően tálalni. 
Korabeli hangszerek, erősítők újra kiadott verzióit, másolatait használjuk, 
  • 12 húros Rickenbacker (A Hard Days Night lemez egyik meghatározó hangszere), 
  • Gibson J-160 akusztikus gitár, Gretsch, Fender gitárok, Epiphone Casino, 
  • Höfner basszusgitár, 
  • Ludwig dob stb. 
Erősítő fronton is a 60-as évek hangzásvilága dominál, csöves Fender Vibrolux és Vox AC30 erősítőket használunk. Effektpedálok tekintetében természetesen saját anyagból (Kasleder pedálok) dolgozunk, ha már így adta a sors, hogy egészen véletlenül pont ezzel foglalkozom:) Összefoglalva, megszólalás tekintetében hasonló irányból próbáljuk megközelíteni a dalokat, mint Paul McCartney a jelenlegi zenekarával, autentikusan, de mai fűszerezéssel.

Hogyan tapasztaljátok, elég Beatles számokat játszani, vagy a The Bits-nek nagyon jól kell játszania az „örökzöldeket”?

Nagyon sok zenekar "játszik" Beatles számokat, mi nem szeretnénk beállni ebbe a sorba. Sokféleképpen el lehet játszani ezeket a dalokat, de jól, nehéz és ebben rejlik a varázslat! Sokan azt gondolják, hogy "Beatles?", óóóó, hát az csak pár akkord, sika-mika, sálá-lálá és kész, bárki el tudja játszani. Itt a tévedés! Ha egy kicsit jobban elmélyül az ember ezekben a nótákban, rájön, hogy nem is olyan egyszerű a dolog. Az ösztönös őserő mellett ott vannak a finomságok, a kis "figcsik", amik nélkül nem teljes a kép. Úgy gondolom, hogy a legtöbb Beatlest játszó zenekarból pont ez a két fontos összetevő hiányzik: az ösztönös erő és az a finomság, amivel ezekhez a dalokhoz nyúlni kell. Nagyon sokan csak végletekben tudnak gondolkodni, vagy túl van művészkedve egy dal, vagy le van csupaszítva, energia meg nincs benne. Olyan ez, mint a főzés, egy jó ételnek egyszerűnek kell lennie, de a fontos apró összetevők nem hiányozhatnak belőle és a megfelelő fűszerezés nagyon fontos. Mi megpróbáljuk nem csak úgy "eljátszani" ezeket a dalokat, hanem egy olyan élményt adni a hallgatónak/nézőnek, ami az alatt a másfél-két óra alatt, elfeledteti a mindennapok gondjait, átadni azt az energiát és üzenetet, ami ezekben a dalokban rejlik.

Apropó névválasztás. Hogyan jött képbe a The Bits név?


Hosszú ideig, hetekig játszottunk különböző nevekkel, míg ez jött. Volt egy olyan koncepció, hogy B betűs legyen, de volt egy másik oldal, hogy annyi B betűs emlékzenekar létezik, legyen valami más. Legyen egyszerű és legyen a Beatlesre hajazó, emlékeztető. Volt olyan ötlet, hogy legyen a zenekar neve Nowhere Men (a Nowhere Man című szám után), vagy Come Together, ezt nem kell magyaráznom. Szerintem lehetett vagy 40 ilyen ötlet, amit ízlelgettünk, köztük a The Bits is. Aztán a végén Zsolti egy csapással átvágta a gordiuszi csomót és egy email váltással eldőlt a dilemma, megszületett a név.

Beszéljünk az aktualitásokról. Koncertek!

A következő koncertünk február 8-án lesz a budapesti Muzikum Klubban, ez lesz az "A Hard Days Night LIVE" koncertsorozatunk első bulija (a "lemezbemutató") február 28-án, Kecskeméten játszunk, márciusban fogjuk ünnepelni a zenekar egy éves fennállását és szépen lassan jön majd a többi tavaszi koncert is. Szeretnénk idén a lehető legtöbb helyre elvinni az AHDN LIVE műsorunkat, már folynak egyeztetések vidéki helyszínekkel is.

Azért a Beatles, mint olyan képes behatárolni a zenekar mozgásterét. Szóval a The Bits és a tervek?

Szerencsére azért annyira nem. :) A Beatles zenéjének sokszínűségéből adódóan van
miből válogatni. A főiskolás/egyetemi buliktól kezdve a fesztiválokon át a zártkörű céges rendezvényekig, sokféle repertoárt össze tudunk állítani, hangsúlyozom, nem hakni szinten!!!, így van lehetőség a mozgásra. Nagyon sok tervünk van akár a közeljövőt, akár a jövőt tekintve. Tele vagyunk energiával és szeretjük, amit csinálunk! Januárban bemutatkoztunk egy BEatles Unplugged műsorral, ami szerencsére már az első bulin kinőtte magát. Sikerült egy olyan teltházat produkálnunk, hogy sajnos a későn jövőket már az ajtóból vissza kellett fordítani, mert már tényleg nem fért be több ember. Ahol egy kicsit meghittebb, csöndesebb Beatlesre van igény, oda ezzel a műsorral megyünk. A napokban elindul az AHDN Live műsorunk és természetesen bulizós, megőrülős bulikhoz is tudunk válogatni dalokat a közel 70 számos repertoárunkból! Szerencsére minden korosztály képviselteti magát a Bits koncerteken, így életkorban sem skatulyázhatjuk be a közönségünket. Nagyon jó érzés látni viszont, hogy egyre több fiatal van a Bits koncerteken, ami azt bizonyítja, hogy a Beatles zenéje nem nosztalgia zene, hanem még mindig aktualitás, inspiráló és örök! Köszönjük a beszélgetést!"

Köszönöm az interjút, jó koncertezést és további sok sikert kívánok Nektek a gitárvilágok.com  nevében is! 


Udvardy (Udy) Zsolt
+36/30/226-1017

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése