2014. március 19., szerda

Swing Manouche Project - Gypsy-jazz

Swing Manouche Project - Gypsy-jazz. 
Én most ismerkedem ezzel a világgal, de van valami, ami rögtön megfogott. Ez pedig a hihetetlen zenei fantázia és a hangszeres, technikai tudás igénye. Nagy tisztelettel köszöntöm az oldalon a Swing Manouche Projectet. Nem lehet más az első kérdés! Hogyan sikerült ennyi „dudást egy csárdába” összehoznotok?

Köszönjük szépen! Három gitár, nagybőgő felállásban játszunk. Ez első hallásra szokatlannak tűnik, de ebben a stílusban, valamint a stílusból adódó szerepekből adódóan már nem. Valójában két gitár a minimum, amivel ezt a fajta zenét meg lehet szólaltatni. Amikor az egyik gitár szólózik, a másik kísér. A késérő gitár két szerepet visz. Egyrészt az akkordok megszólaltatása, másrészt olyan módon való kísérés, hogy az a dobot is helyettesítse. Nálunk mindig két gitár kísér, ettől – azt reméljük – „masszívabb”, stabilabb a kíséret. Ehhez jön még természetesen a bőgő. Emberi oldalról nézve a „dudások” között természetesen van valamiféle egészséges verseny, de mivel mindegyikünk improvizációs stílusa különbözik egymástól, ezért ez csak azt jelenti, hogy gitárosként nem lehet „ellustulni”, mert a közönség az azonos hangszeresek játékát is összehasonlítja egy koncerten belül.

Lehet, hogy szűken látom, de a Swing Manouche Project le is fedi itthon a gypsy-jazz stílust. Jól látom?

Fontos nekünk, hogy a zenekar neve erősen kötődjön a stílushoz. Az már kevésbé fontos, vagy fogalmazhatnánk úgy, hogy „nem érdem”, hogy egyedül vagyunk vagy sem. Vannak persze mások is, akiket ismerünk és talán olyanok is, akiket nem. Akiket ismerünk, azokkal szoktunk együtt játszani. Például Antal Tibor jazzhegedűs rendszeres vendégünk. Játszottunk koncerteken harmonikással, klarinétossal, cimbalmossal és az összes hazai gitárossal, akiről tudjuk, hogy műveli ezt a stílust.
Beszélnétek róla, hogyan vezetett az utatok a gypsy-jazz irányába? A „kishitű” kérdező szerint, vannak ennél „egyszerűbb” műfajok is?

Mindenkinek más a személyes története. Én valamikor régen játszottam dixeland/swing zenekarokban. Onnan nézve gitárosként ez nem meglepő választás. Az, hogy hány éves koromban kezdtem el, az már nem(normális). 

Hogyan lehet, egyáltalán lehet erre a gitárstílusra felkészülni? Gyakorlás? Lehet ezt tanulni?

Csak tanulni lehet, és csak gyakorolni! A módja már személyenként különbözik. Sokat kell hallgatni ilyen zenéket és természetesen elsősorban Django Reinhardt-ot. Aztán el kell sajátítani egy erre a stílusra jellemző pengetési technikát. Az akkordok fordításai és az akkordvezetés is jellegzetes. Az improvizációról nem is beszélve, amiben jellegzetes stíluselemek pl. az arpeggiók és más jellegzetességek vannak.

Győrben hallottam a zenekart és csak gratulálni tudok a Swing Manouche Projectnek! Alapfeltétel! Jól kell szólni! Beszélnétek, hogy milyen elvárásaitok vannak a hangszerekkel és a hangosítással szemben?

A hangszereink között vannak nagyon jók, de még van mit fejleszteni. Ugyanis a jó hangszer – mint ahogyan más műfajban és más hangszerek esetében is – nem csak a hangzást befolyásolja, hanem játéktechnikát is segíti. Ebben a stílusban ez nagyon számít.
A stílushoz egyébként speciális gitárok tartoznak, ezek külső megjelenésükben is jellegzetesek, a hanglyuk ovális vagy D-alakú, a forma pedig aszimmetrikus, alul bevágással, cutaway-jel. Ebben a stílusban Django Reinhardt óta ilyen gitárokon játszanak, óriási választék van belőlük, sok mester vagy manufaktúra szakosodott erre. Érdekes véletlen, hogy a bőgő is cutaway-es, bár ez egy régi keletnémet hangszer, de jól mutat együtt a gitárokkal.
A hangosítás – mivel akusztikus hangszerekről van szó – elég komoly odafigyelést kíván, de Győrben ezt jól megoldották, köszönet érte a hangosítóknak.
Ha nem túl személyes a kérdés. A gypsy-jazz teljesen kitölti a zenei tevékenységetek, vagy egyéb más zenei, gitár műfajokban is megfordultok?

Ez megint tagonként változó. Vannak formációk, amikben megfordulunk. A bőgősünk klasszikus zenét is játszik, a gitárosok cigányzenét, népzenét is. Ezen kívül a zenekar felének civil foglalkozása is van, ami persze nem zene.

Swing Manouche Project! Tervek?

Szerencsére több hazai fesztiválra is rendszeresen meghívnak, megfordultunk már a környező országokban is, játszunk rendezvényeken, klubokban. Az egyik budapesti helyünkön hatodik éve játszunk heti rendszerességgel. Ennek ellenére minél több helyre szeretnénk eljutni, és megismertetni, megszerettetni a stílust és a saját zenénket.

Köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok a gitarvilagok.com nevében is!


Udvardy (Udy) Zsolt
+36/30/226-1017

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése