2014. április 8., kedd

Szrogh Attila

Szrogh Attila gitáros. Nos...ha egy gitár csak annyit szól, amennyit kell, ha csak annyit szól, hogy húzós tudjon maradni, amikor az első pillanatban felkapod a hangra a fejed, akkor a gitáros megtalálta a rockzene abszolút lényegét. 

Nagy tisztelettel köszöntöm Szrogh Attilát a Gitárvilagok.com oldalon. Szóval nekem ezek voltak az első gondolataim, amikor hallottam a játékod. Talán kicsit szokatlan egy interjúban, de érdekelne a véleményed az én meglátásomról!

Sziasztok!

Egyetértek veled, sőt nagyon fontosnak is tartom, hogy a gitár ott legyen jelen, akkor és annyit, amennyit az adott dal épp megkíván. Ne többet, ne hangosabban, de ha ott van, akkor az valóban húzós és meghatározó legyen. Ez igaz a többi hangszerre és az énekre is szerintem, mivel csapatjátékról van szó. Mindig is próbáltunk arra törekedni a Dirty Dogs-szal, hogy a hangzásunk a felvételeken is maradjon élő, feszes akár a koncerteken vagy a próbákon és örülök, ha ezt mások is így hallják.

Attila, akkor kanyarodjunk vissza a klasszikus vonalhoz! Mi volt az, ami
a gitárhoz, a rockzenéhez vezetett Téged?

A családunkban mindig is körül vett a zene, apukám szintén zenész a mai napig tagja egy fúvószenekarnak, ahol bariton és tenor kürtöt fúj. Az ő hatására kezdtem el gyerekkoromban zenélni a helyi fúvószenekarban, mint kisdobos. A nővérem és nagybátyám szintén befolyásolták a zenei világomat, tőlük hallottam először a rockzene klasszikusait: Beatles, Stones, Purple, Zeppelin, Sabbath, Cream, Doors.
Később persze a barátoktól, osztálytársaktól is érkeztek a zenei hatások, de amikor meghallottam egy agyon másolt kazettáról Lugosi Laci (Beatrice) gitárjátékát akkor döntöttem el, hogy én is gitározni fogok  az akkor és ott valahogy nagyon megfogott. Zenekart csináltunk, először csak magamtól, aztán egy barátomtól tanultam meg a gitározás alapjait. Akkoriban még nem volt olyan egyszerű beszerezni oktató anyagokat, ezért elég sokat ültünk a magnó előtt vagy lestük el a haveroktól a fogásokat. Nagy segítség volt a Hobo Blues Band és Hobo dalszövegei és fordításai, hogy elkezdjük a klasszikus blues, rock dalokat játszani, majd később sajátokat írni. Aztán más műfajok is képbe kerültek, imádtam az Iron Maident, Motörheadet és rengeteg akkori angolszász muzsikát.

Apropó műfaj! Kizárólagos helye van a rockzenének, vagy egyéb stílusok is jelen vannak a gitárvilágodban?

A rockzene elég tág, azon belül inkább a keményebb gitárvilág áll hozzám közelebb és abban mozgok a legtöbbet, Jimmy Page, Adrian Smith, Randy Rhoads, Zakk Wilde, Slash mellett azért nagy kedvencem David Gilmour, Rory Gallagher vagy Joe Bonamassa is, itthon pedig Tátrai Tibusz az isten. A blues volt számomra mindig is az alap, onnan lehet kiindulni és visszatérni, vadabbul, finomabban játszani. A legtöbb gitárszóló, amiket szeretek mind a blues vagy pentaton skálára épül és még a mai napig tudok bennük találni finomságokat.Melyek azok a zenei, vagy hangszeres hatások, melyeket mindenképp kizársz a gyakorlás, vagy egyáltalán a zenei mindennapjaidból!

Nem szeretem a géppel írt, szerkesztő progik által kreált, csak hangmintákat használó zenéket, ilyeneket nem is hallgatok. Viszont van annyi más igazi zenészekkel készült muzsika, amiket szívesen hallgatok, lehet az blues, rock, grunge, metál vagy alter. Gyakorlásnál azért előkerülnek más dolgok is, egy-egy új megtetsző téma, vagy skála, érdekes akkord menetek, amiket ugyan nem használok a saját dalokban, de a technikája, mássága miatt előszeretettel próbálgatom.

Szóval, Attila, valami döbbenetes energiával játszol....! Azt tudom, hogy a
"vas" nem szól rendesen, ha nem kerül a megfelelő kezekben. Most következzenek a hangszereid és minden, ami megszólal a kezed alatt!

  • Egy Epiphone Les Paul Standardgitárom van már jó ideje, a hídnál EMG 81 hangszedővel használom, Elixir 10-52-es húrokkal és Dunlop Gator 1,5-es pengetővel.
  • Az erősítőm Marshall JCM 2000 DSL 50 fej, hozzá egy Marshall JCM 800 Lead 1960-as 4x12-es láda.
  • Pedáljaim: Dunlop Cry Baby Wah pedál, TC Electronic Mojomojo Overdrive, Kasleder Wid Horses Booster, tehát nincs túlbonyolítva.


Beszélnél a zenekarodról, a Dirty Dogs - ról?

Nagyon szívesen. 2008-ban alakítottuk a zenekart Heitekker David barátommal, aki basszusgitáros/vokalista, azzal a céllal, hogy jó kis feldolgozásokat fogunk játszani szabadidőnkben, mivel akkor még mindketten játszottunk más-más zenekarokban is. Az énekes Sáradi Tamás lett a dobos pedig Szász Szoszo Attila. Hamar kiderült, hogy a saját dalok írása mindenkit jobban izgat, így a koncerteken egyre többet játszottuk őket és kevésbé a feldolgozásokat. 2009-ben meg jelent első albumunk Kutyaként élsz címmel, szerzői kiadásban. A rendszeres koncertezés mellett persze készültek az új dalok, videoklipek és 2011-ben megjelent a második albumunk Fekete mámor címmel már az EDGE Recordsnál. Évi 25-30 koncertünk van itthon, de már voltunk Erdélyben, Szerbiában és a Felvidékre rendszeresen visszajárunk.
2013-ban a dobos posztra Szoszo helyére Hornyák Balázs érkezett, aki nagyon hamar beilleszkedett és plusz lökést adott a zenekarnak. Az évvége ismét változást hozott a zenekar életébe, Tomi távozott a zenekarból, helyét 2014februárjától Suták Attila vette át, akivel jelenleg új programon dolgozunk és készülünk az ugatásokra.Attila, végezetül, hallhatnánk a terveidről?

Jelenleg készülünk a koncertekre és túl vagyunk egy kis stúdiózáson is, ami hamarosan hallható is lesz! Írjuk az új dalokat és ha minden jól megy, akkor idén elkészítjük a harmadik lemezünket egy pár friss videóval megtámogatva. Terveink között sok-sok koncert is szerepel, remélhetőleg idén új helyszíneken is fel tudunk majd bukkanni. Nem fogunk unatkozni!

Köszönöm Attila az interjút, és további sok sikert kívánok a gitarvilagok.com nevében is!

Én köszönöm a lehetőséget és további sikert kívánok a munkádhoz!
Vaúúú!!!
Szrogh Attila

Udvardy Udy Zsolt
06/30-226-1017

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése