2014. május 29., csütörtök

Hard ’N’ Heavy, Ossian Tribute Band

Nagy tisztelettel üdvözöllek bennetek a Gitarvilagok.com oldalon, és köszönöm, hogy elfogadtátok a meghívást! 
Nem vitás „veszélyes” terep a „tribute”, azonban az Ossian Tribute Band-nek csak gratulálni tudok. Ossian zenék, de nagyon határozottan megjelentek benne. Beszélnétek a zenekar eddigi történetéről?

Tagok:
·          Weisz Tamás - ének
·          Nagy Tamás – gitár
·          Nagy András – gitár
·          Hont Attila – Dobok
·          Boór Dániel – Basszusgitár

N.A.: 2010 júliusában alakultunk. Mint minden hétköznapi kezdő zenekar mi is a kedvenceink zenéjét játszottunk mindenféle rendszer nélkül. Alakulásunk kezdetén a legnagyobb problémát mindig az énekes keresése tette ki. Hosszú ideig nem találtunk magunk mellé egy újabb tagot vagy, ha találtunk is, akkor sem volt eléggé rátermett és hamarosan el is váltak az útjaink. Ez az állapot egészen 2012 őszéig ment, amikor eldöntöttük, hogy megkérdezzük Tomit, hogy beszállna-e és ő örömmel vállalta a feladatot. Az ő érkezésével egy időben el is döntöttük, hogy kicsit egyenesítjük a stílusunkat és csak a 80-as, 90-es évek magyar metál zenéiből fogjuk összeállítani a műsorunkat. Ez ment körülbelül egy évig.
W.T.: A fiúkkal már hosszantartó barátság fűzött össze minket, eleinte szívesen jártam fel a próbáikra, mivel tudtam, hogy mindig énekes problémákkal küzdöttek, végül így kerültem be közéjük. Amikor szóltak, hogy álljak be, nagy örömmel fogadtam.
N.T.: Aztán átváltottunk erre az elképzelésünkre. Sok hazai zenekar slágerét játszottuk régebben. Leginkább az Ossian számai mentek, emellett legjobban azok mondanivalójával sikerült azonosulnunk. Így amikor felötlött bennem a tribute gondolata, nem volt kérdéses kit válasszak. Mellesleg, hasonló Kramer gitárom van, mint Maróthy Zolinak, lehet ez a sors jele, ki tudja.

A bevezetőre utalva, mennyire tudjátok beletenni saját magatokat az Ossián világába?

N.T.: Az elveim  teljesen megegyeznek a dalszövegeikkel, és néha úgy érzem, rólam szólnak. Old school srác vagyok, lenyűgöz a régi Heavy Metál korszak, nekem könnyű azonosulni vele. Sok szép emlék jut eszembe az együttes révén, ezzel is még jobban bele tudom helyezni magam a világukba.
W.T.:  Én ezen a zenén nőttem fel. "Amikor kölyök voltam, 16 éves" két nagyobb zenekar képviselte ezt a stílust, a Pokolgép és az Ossian. Én azonnal az Ossian mellett döntöttem, mert számomra több volt a mondanivalója, és a zenéje is jobban megfogott.
H.A.:  Sose jelentett gondot átérezni ezt a műfajt. Amióta zenét hallgatok, nem idegen számomra az Ossian.
B.D.: Már 13 éves koromban is hallgattam Ossian-t, de igazán 19 éves koromban tudtam megérteni-átérezni a zenéjüket. Ekkorra éltem át olyan dolgokat, amelyek ezt lehetővé tették. Szerelmet, örömet, bánatot és ekkorra volt kellő rálátásom a társadalomra. Sokszor úgy érzem, mintha a zenéjük egy az egyben rólam szólna. Az értékrendem teljesen hasonló a szövegeikben megfogalmazottakhoz. Az Ossian szövegei olyan dolgokat fogalmaznak meg, amelyek a mai napig is érvényesek, többek közt társadalmi problémák .És igazi érzések jönnek magán a zenén keresztül át.


Hogy gondoljátok, szigorúan követnetek kell a „hangról, hangra” játékot, magát a hangzásvilágot?

N.T.: Természetesen egyik fő szempont nálunk, hogy legjobb tudásunknak megfelelően a lehető legrészletesebben, legprecízebben tanuljuk meg a dalokat. Csak így lehetünk hiteles tribute zenekar és így adhatjuk vissza a hangulatát a számoknak -bár ez kicsit se könnyű feladat, hiszen profi zenéket írtak. Persze mi minden erőnkkel ezen vagyunk. Ami a hangzásvilágot illeti, úgy gondolom, azt nem lehet teljesen lemásolni, hisz hiába hasonlók a hangszereink, a zenészek mások, két egyforma ember nem létezik.
W.T.: Ez rendkívül fontos számunkra, mivel nagyon szeretjük a zenéjüket, ezért megtiszteljük azzal, hogy jól játsszuk. Szerencsére a közönségünk is megerősít ebben minket.
H.A.: A zenekarban igyekszik mindenki a legjobbat nyújtani és igazodni az eredeti megszólaláshoz.

Gondolom, kapcsolatban vagytok az „alap” zenekarral. Mit szól a zenétekhez az Ossian?

N.T.: Sajnos nem vagyunk személyes kapcsolatban velük, eddig csak a közönség soraiból a rajongótáborukat erősítettük. Reméljük, ha hallani fogják a feldolgozásainkat, akkor meg lesznek elégedve a munkánkkal.


Ne haragudjatok, de a szólógitár és az ének egy sarkalatos pontja a zenekarnak. Maróthy és Paksi személye kétségtelen meghatározó alakjai a világ heavy metal műfajának. Mennyire vagytok kapcsolatban velük? Szükséges egyáltalán egyfajta személyes kapcsolat?

N.T.:Teljesen egyetértek veled,  kettőjük egyénisége, stílusa egyedülálló, ezért is van nehéz dolgunk Tomival, természetesen nem tudjuk és nem is szeretnénk helyettesíteni őket. A kérdésedre válaszolva, nem szükséges személyes kapcsolat hozzá, hogy előadjuk a dalaikat, mivel azonban Maróthy Zoltán számomra példakép a zenében, nagy örömet okozna, ha ő is elismerné a zenekarunkat és a gitározásomat.
W.T.:  Én is hasonlóan gondolom, nem szükséges a személyes kapcsolat, de ha lehetőség adódna rá, szívesen beszélgetnék velük.

Felmerülhet a kérdés, hogy a „tribute műfaj” merre indulhat tovább. Milyen lehetőségeket láttok magatok előtt? Gondolok arra, hogy marad a vonal, vagy kiléptek belőle, a „saját” útra?

W.T.: Marad ez a vonal, mert nekem az Ossian a kedvenc zenekarom és nagyon szívesen játszom a dalaikat. Megvan benne mindaz, ami kielégíti a zenei igényeimet.
H.A.: Én alapvetően úgy kerültem be a zenekarba, hogy már tribute-ként működtek, szóval teljesen magaménak érzem a dolgot és maradok ennél.
N.T.: Alkottunk már saját számokat is, azonban nem találtak hallgatóközönségre, így inkább abban maradtunk, hogy olyat játsszunk, amit ők is kedvelnek, úgyhogy a Hard 'N' Heavy szerintem Ossian tribute marad.  Nekem még van egy pesti zenekarom párhuzamosan. Ott csak saját szerzeményeket játszunk, meg persze egy-két Guns 'N' Rosest. Igazából nekem az a fő vonal, persze ettől függetlenül itt is beleadok mindent!

Az oldal jellegéből adódóan, beszélnétek a hangszerekről, erősítőkről. Mennyire kell ebben a témában követni az Ossiant?

N.T.: Hol is kezdjem?... Nem árt, ha az ember hasonló hangszereken játszik, nem csak a megszólalás végett,  a megjelenés se utolsó. Például arra gondolok, hogy egy Gibson Explorer-el vagy Flying V-vel nem lenne autentikus a dolog. Én szerencsés vagyok ebből a szempontból, hiszen, mint említettem is a gitárom egy 1985-ös Kramer Pacer Deluxe. A hangszerben Bartolini pick up-ok vannak. Nagyon szeretem, remek gitár. Az erősítőm egy 1992-es Marshall Super Lead JCM900-as ládával, amiben "fekete címkés" G12T75-ös hangszórók vannak. A torzítást egy régi, tunningolt 90-es évek elején készült Marshall Shred Masterből hozom ki. Az "akusztikus" részeket egy reissue Ibanez Cs-9 Chorus-sal fűszerezem meg. Pedálsorom végén egy Boss DD-3-as delay foglal helyet. Kábelek szempontjából Andrissal mindketten Vox gitárkábeleket használunk.
N.A.: Visszatérve a Kramerekhez. Én egy 1986-os Barettáthasználok. Van még eg
y zöld B. C. Rich Gunslinger Retróm amit ugyan eddig még nem használtam a tribute-os koncerteken, mivel azonban Maróthy Zoltán híres Krameréhez hasonló a színe, ezért a megjelenés miatt be fogom vetni élőben is. Az erősítőm egy Marshall Super Bass kópia, a torzítást egy Vox Big Ben overdrive-al érem el.
B.D.: Nekem van egy 76-os Fender Mustang és egy Squier Precision Bass basszusgitárom.

A legrövidebb kérdés, a jelen, és a tervek?

W.T.: A jelenről annyit tudok csak mondani, hogy rengeteget próbálunk és még több feldolgozást csinálunk. Emellett szervezzük a nyári koncerteket, hogy a lehető legtöbb helyen megismerjék a Hard 'N' Heavyt.
H.A.: Minél jobban törekszünk arra, hogy megteremtsük az ossianos hangulatot és visszaadjuk az eredeti megszólalást a közönségünknek.
N.T.: Ahogy Tomi is mondta, bővítjük a repertoárunkat és szervezzük a koncerteket. Nemrég felvettünk újabb feldolgozásokat, amiből az Acélszívet már hallhatjátok is az oldalunkon. A többivel még dolgoznom kell, egyelőre szinte az összes nyers, plusz némelyiknek fel kell gitározni a szólóját, de nemsokára azok is fenn lesznek. Végül, de nem utolsó sorban arra törekszünk, hogy minél többet tudjunk zenélni.


Köszönöm  az interjút, és  sok sikert kívánok a Gitarvilagok.com nevében is!

Udvardy Udy Zsolt
06/30-226-1017

Galéria


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése