2014. május 16., péntek

Hungarica

Tisztelettel köszöntöm az oldalon Mentes Norbertet és Fábián Zoltánt a HUNGARICA zenekar képviseletében. A láng örökkön ég” album. Az album nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem a zenekar "következő" lemeze. A Hungarica mindig is megtalálta a rést a falon. Beszélnétek róla, hol tart a Hungarica és  "A láng örökkön ég" lemez?

M.N.: Mindig is törekszünk idegen szóval élve „innovációra”. Nem szeretünk önismétlésekbe bocsátkozni, de a Hungarica "stílusjegyek” már kialakultak az előző albumok folyamán, hiszen ez már a 6. lemezünk.
F.Z.: Egy zene akkor tud jó lenni, ha a zenekar és a zenészek külön-külön sem rövidtávon gondolkoznak a zenében, hanem magukénak tekintik azt, értéknek tudják és  nem egy kényszernek.
Ez a lemez úgy jött létre, hogy az értékekből kellett választani, hogy mi kerüljön rá és nem a kényszerekből…

Nem tagadom ennyire egyben, ennyire szinkronban régen nem hallottam rockzenét! Szinkronban a hallgatva, a világgal, és a zenekar által képviselt nemzeti szellemiséggel! Az érdekelne, nektek mi a véleményetek a saját munkátokról?

M.N.: Amikor készülnek a dalok és kijön a stúdióból a kész anyag, a lemezt sokszor meghallgatom, aztán utána meg évekig nem. Nem tudom, miért van ez így, de valószínű azért, mert már jár az agyam a következő „lépésen”, a folytatáson és arra koncentrálok.
F.Z.: Mindig van hova fejlődni, a zenének és az önértékelésnek külön részei vannak. Volt olyan zenésztársam, aki profi gitáros volt, de képtelen dalszerzésre. A profizmus nem csak a zene „matematikájában” rejlik, hanem a lelkületében is. Ha ez a kettő együtt van, akkor lehetünk elégedettek. Erre törekszünk mi is …

Iréna Wéber, egy csodálatos hangú énekesnő. Fábián Zolival énekelt "Hol jársz, Kedvesem?" népdal egy remek találkozás. Beszélnétek a közös munkáról Irénával?

M.N.: Wéber Iréna egy délvidéki származású énekesnő. Jelenleg a bécsi Állami Zeneakadémia operaének karán, idén fejezi be a tanulmányait. A schönbrunni kastélyban több szerepet énekelt már, többek között a Figaro Házasságában, Cherubino szerepét, vagy például Strauss Denevérjében, Orlovskyt. Jövőre pedig Svájcban énekel majd, így egyre nehezebb vele egyeztetni az időpontokat, de a nagyobb eseményeken ott van velünk. Jelenleg, a Hungarica eredeti énekesnője Horváth Gabriella lép fel velünk
F.Z.: Az előző lemezre felkerült a Lengyel-Magyar barátságról szóló dalunk. Ez a lengyel népdal egy megkezdett út folytatása, mely egy szerelmi történetben mutatja be honvágyat.Az Gitarvilagok.com, hát meglepő módon hangszercentrikus... Remekül szól az anyag. Érinthetjük egy picit a hangszereket, a technikai körülményeket?

M.N.: Mi azok közé a zenekarok közé tartozunk, ami egyre ritkább manapság, hogy élő dobot használunk és nem dobgépet és hangmintákat! A gitár felvételeknél az 1992-ben vásárolt Peavey 5150 első típusát használtam és a Wolfgang EVH gitáromat. Sopronban vettük fel a dalokat Kiss „Fidó” Jánossal, a keverést pedig Rozgonyi Péter végezte el, akivel 23 éve vagyunk kapcsolatban.


Talán egy picit felesleges a kérdés. Az album eladási mutatói, már szinte megszokott módon, az egekben. Ezzel szemben a média fél tőletek! Nos... Mi a helyzet a médiával?

M.N.: A szokások, ki vagyunk „tiltva” rádióból és TV-ből.
F.Z.: Magyarországon ma a hazaszeretetet olyan ideológiákkal azonosítják szándékosan, melyre azt mondhatják vállalhatatlan. Most egy olyan korszakot élünk, melyben fontos a nemzeti öntudat erősítése, be kell pótolnunk az elmúlt néhány évtized agymosását. Ha a Magyar emberek többsége megtanulja szeretni a hazáját, akkor  fog Hungarica is szólni a médiában.
„A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek.”          (Wass Albert)

A Hungarica hihetetlen zenei, és szellemi tartalékokkal rendelkezik. Szóval, van honnan meríteni. Komoly tehetséggel, fantáziával megáldott emberek vagytok. Ennek utat is kell engednetek, kötelező helyzet! Röviden tervek?

M.N.: Tovább a megkezdett úton, mindig vannak kitűzött célok, ha azokat elértük, jöhetnek a következő célok! Ez így megy és persze befektetett munka nélkül és a zene szeretete nélkül ez nem működik!

Köszönöm  az interjút, és további sok sikert kívánok a Gitarvilagok.com nevében is!

Udvardy Udy Zsolt
06/30-226-1017

Galéria


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése