2014. július 16., szerda

Tavasz Jokka


Tavasz Jokka gitáros, gitárfestő. Nagy tisztelettel köszöntelek a Gitarvilagok.com oldalon, és ezúton is gratulálni szeretnék a munkáidhoz. Jokka, nem kezdhetem mással a beszélgetést. Hogyan került képbe nálad a gitárfestés téma?

Köszöntöm a Gitarvilagok.com oldal olvasóit. Rengeteg zenét hallgattam már óvodásként is, és 12–13 éves koromtól kezdve jártam koncertekre. Kamasz koromra a sport mellett a rajzolás és a gitározás lett a hobbim. A zenehallgatás mindig segített jobban érezni magamat a világban. Gondoltam én is megpróbálok zenélni és saját dalokat írni. Az akkori punk invázióban viszonylag gyorsan sikerült ismertségre szert tenni. Kiváló eszköze volt ez az önkifejezésemnek és a lázadásomnak. Több csapatban játszottam egyszerre, ezért 18 évesen már nagy haveri körben mozogtam, mindenki tudta, hogy jól rajzolok és szinte adta magát az ötlet, hogy összekapcsoljam a zenélést a többi hobbimmal. Elkezdtem pólókra, háttérvásznakra és gitárokra is rajzolni.

Nem akármilyen tehetséget, készséget feltételeznek a munkáid. Kapcsolatba kerülsz a gitárfestésen kívül más, hívjuk képzőművészeti területekkel is?

Időnként J. Bár az életem más irányba fordult, de a munka mellett reklám grafikai tanulmányokat folytattam (na és persze hangszerboltban dolgoztam J, ami tele volt gitárokkal!). A suliban több grafikai technikával és képzőművészeti területtel ismerkedtem meg, a munkáimban ezeket vegyesen alkalmazom. Ma már műszaki területen dolgozom, de a színek, árnyalatok folyton inspirálnak. Szabadidőmben jelenleg is készítek képeket valós és digitális formában is.

Jokka, konkrét elképzelésekkel fordulnak hozzád gitárosok, vagy inkább egy közös munka eredménye az „új” hangszer?

Van, aki pontosan tudja, hogy mit akar. Ilyenkor nincs sok gond, mert ha képes vagyok a feladat megvalósítására, akkor elvállalom. Vannak teljesen határozatlan érdeklődők is, nekik szóban felvázolok néhány ötletet, és ha majd tudják, mit akarnak, akkor visszatérnek. Természetesen a legtöbb munka 1 jó ötletből alakul ki, ami a hangszertulajdonos fejéből pattan ki. Ez fontos az elégedettséghez, mivel a végeredmény elsősorban az ő egyéniségét fogja visszatükrözni. Viszont enged nekem annyi művészi szabadságot, hogy én is frankón élvezhessem a munkát J. A tervezésnél hasznát veszem a tanulmányaimnak és a képzelőerőmnek is. Terveket készítek, melyeket megmutatok a megrendelőnek és közösen alakítjuk az alapötletet végleges terv formájába. Ez időigényes munka, ami néha több időt visz el, mint maga a megvalósítás, ezért a költségeit muszáj beépíteni a végárba.

Apropó, csak gitárok kerülnek hozzád?

Nem J! Motorokra, bőrdzsekikre és más ruházati termékekre, sporteszközökre, falakra, flipperekre, használati tárgyakra is festek. Szeretném, ha ez a terület még szélesebb lenne, de tény, hogy az ismeretségi köröm miatt főleg gitárok kerülnek hozzám.

Jellemzően a „mester embereknek” a sajátjuk készül el utoljára. Jokka, rád is igaz ez az általánosság?

Van ebben valami igazság, hiszen évek óta van 2 gyári festésű Fender Stratocasterem. A surf green tetszik úgy, ahogy van, de a feketét valszeg átfestem egyszer (ha lesz rá időm! J ). Az elmúlt 8 évben mindig volt itthon 1–2 bemutatódarab, de ezek rendre gazdát cseréltek. Kb. 3 éve folyamatosan használok 1 modern, saját grafikás Harmonygitárt, plusz 1 db 1964-es Höfner (vintage nitrós relic) bass gitárt néhány hete. Az utóbbit fél éve újítottuk fel, Csaba kollégámmal. Ő és én összedolgozunk, egyelőre mi ketten alkotjuk Springcustom csapatot.

A gitárfestés mellett remek gitárosként is üdvözölhetlek. Beszélnél erről pár mondatban?

Állandó munkahely és a festés mellett, jelenleg csak 1 db baráti zenekarra marad időm. Agyvitaminnéven nyomulunk. A legjobb barátom Kozák Tibor (bass) és én (gitár-ének–dobprogramok) vagyunk állandó tagok a bandában. Ha ideje engedi, akkor ütőhangszereken a fiam Bence is beszáll a koncertekre. Próbálunk egyedi, felismerhető, tiszta zenekari hangzást elérni. A 80-as évek alternatív zenéiből és mai inspirációkból merítünk. Törekszünk arra, hogy szórakoztató módon, a kicsit mélyebb értelmű, de érthető gondolatainkat, egyedi dallamos hangzásvilággal és táncolható ritmusokkal együtt tudjuk közvetíteni a hallgatóinknak.Végezetül tervek!

A jelenlegi problémám az időhiány, de meglátjuk, mit hoz a jövő. Én szeretnék továbbra is kreatív, független alkotó ember maradni úgy, hogy közben bővüljön a Springcustom csapatom és visszatérjenek a több zenekaros elfoglaltságaim is.
„A legfontosabb tervem az, hogy a jövőben se váljak gépiessé és a munkáim (festés–zene), örömet okozzanak és nyomot hagyjanak utánam a világban.”

Köszönöm az interjút! Sziasztok!
FB oldal: www.facebook.com/guitarpainting

Jokka, köszönöm az interjút, és további sok sikert kívánok a gitárvilágok.com  nevében is!

Udvardy Udy Zsolt
06/30-226-1017

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése