2015. február 22., vasárnap

Deák Gábor-Arrabona Blues BreakersDeák Gábor gitáros, Arrabona Blues Breakers. Győrben, február 27 -én este a Rómer házban ritka jó kezekbe kerül a blues. Az ABB elhozza nekünk azt az érzést, amit csak a rockzene válthat ki az emberfiában. Kicsit irigykedem, mert keveseknek adott ez a tehetség..... Gábort, régi barátomként kérdeztem. ABB ügyben kicsi szünet volt. Gábor, beszéljünk erről pár szóban!

A kis szünet nagyjából 4 évben mutatja magát, annyi hangot játszottunk el hogy csak a hosszú szünet jöhetett számításba! Komolyabban: mivel az alap koncepció is a "hobbi" zenekar volt, ezért nem estünk kétségbe ha kiesett kisebb-nagyobb időszak. A bandában mindenki aktív muzsikus, nyilván aktív koncert és zenekari tevékenységekkel, viszont nem szépítem a dolgot, ráaludtunk az ABB-re. Elég sok változás történt ebben a 4 évben mindenkinél, mostanra éreztem úgy, hogy letisztulva, újult erőkkel tudunk támadni, megtartva az egymás közötti szakmai és emberi tiszteletet és szeretetet, ami nélkül sosem tudtam volna elképzelni ezt a produkciót!

Marad az eredeti repertoár pénteken? Gondolok itt Vaughan-ra, Hendrixre, vagy körülnéztetek más területeken is?

A műsort illetően, maradt úgymond a régi feladat, hangosan és közérthetően tolmácsolni az "öregek" legnagyobb baklövéseit, amik aztán világsikerek lettek. Nem újítunk 27-én, sőt, a 2008-as repertoárból is szemezgetünk újra, marad tehát a Hendrix- Vaughan vonal, persze teljesen egyedi előadásban!


ARRABONA BLUES BREAKERS (HUN) - MEDIAWAVE 2009 

Gábor, sajátos, és döbbenetes virtuóz a játékod. Hál' Istennek, ez teret is kap az Arrabona Blues Breakers-ben. Ebben a kérdésben Deák Gábor mesél magáról, és arról, hogyan lehet eljutni oda, hogy azt mondják az emberről, hogy GITÁROS!

Erős szubjektív véleményem van ebben a kérdésben. Gitárossá válni nem lehet, egész egyszerűen be kell fogadni magunknak és a környezetünknek is ezt. Minden ember arra hivatott, hogy megmutathassa magának azt a képességet, amiben igazán otthonosan mozog, és nélküle nem egész. Sosem tartottam magam virtuóznak, mindig a projekt határozza meg, hogy mit kell kiadni. Gondoljatok bele! Számtalan tizenéves játszik otthon világszínvonalon ma már, nem az a kérdés hogy ki mennyire jó gitáros, hanem az, hogy mi van az emberben, és azt tudja-e tolmácsolni a közönségnek. Én attól vagyok jó gitáros, hogy megvan a képesség bennem arra, hogy minden este kiadjam magamból azt, ami bennem él amúgy is, és ezzel elgondolkoztassak, netán örömet okozzak annak, aki meghallgat. Hiszem, hogy ugyanúgy indulunk el esténként otthonról, mi és a közönségünk. Valami pluszt kapni, adni.

Gondolná az ember, azért a blues egy "öreg" vonal. Szerinted, mennyire tud szólni kortól független, mindenkihez a "Crazy Mama"?

A blues tényleg öreg műfaj, öreg néger emberekkel, unalmas A mollos körökkel. Viszont hihetetlen nagy a mai napig a kémiája, nehéz elképzelni, hogy ma létrejön egy új zenei műfaj, vagy akár holnap. A Blues szörnyű rémtettek hordozója a világ felé, amiből hál'Istennek mára szórakoztató forma lett, de minden eljátszott hangnál meg kell emlékezni azokról, akik vérüket adták ezért a műfajért. A Crazy Mama a legviccesebb és egyben a legelgondolkodtatóbb példája ennek, és J.J. Cale lusta balladáját mindaddig el fogom játszani, amíg tudom hogy "betalál" a közönségemnek. És eljátszunk az eszközökkel (talk box), a hangulattal!

Arrabona Blues Breakers. A jelen akkor rendben van. Jövő! Tervek! Nincs más választás jön a megszokott kérdés! Koncertek, és az új stúdió lemez!

Február 27-én, a Rómer Házban, folytatjuk, amit eddig, igazi re-union érzéssel, ugyanis a Rómer falai közt jöttünk anno létre, nekem és a bandámnak is különleges élmény lesz és bízok benne, hogy együtt, a kitartó közönségünkkel tudjuk megünnepelni majd ezt a szép estét!

Gábor, nagyon köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánok nektek!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése