2015. március 3., kedd

Kis Dávid- Endorphin Lab


Sziasztok!
Most a gitárjaimról és a cuccaimról fogok beszélni. Megpróbálok sok okosságot és megfejtést mondani, de nem kell mindent elhinni. Mindenki próbálgassa és megtalálja meg a saját megoldását. Sok sikert hozzá, mert nekem még nem sikerült!

Fő gitárjaim:
  • Music Man Silhouette Special (Pearl Blue, USA, 2008.): Ő az új szerelmem, amihez január elején sikerült hozzájutnom. Egy nagy döntés volt, mert két gitárt és egy rakat pedált feláldoztam, hogy hozzám kerüljön. Éger test, pácolt juhar nyak és HSS hangszedő kiosztás. Ezeket a paramétereket tudva könnyen rá lehet jönni, hogy egy univerzális hangszerről van szó. Van benne dögös rock hang (lásd a Vinnie Moore-t az UFO-ban), egy kis Strato és egy kis Tele is. Az 5 állású kapcsolóval az alábbi kombinációk érhetőek el: 


1. Bridge pickup humbucker-ben, 

2. A bridge pickup hátsó fele és a középső hangszedő,


3. A bridge pickup első fele és a nyaki hangszedő (Tele sound), 
4. A középső és a nyaki single-coil, 
5. Csak a nyaki hangszedő. 
Az 5. állásnál meg kell említenem, hogy ha ide kapcsolsz, akkor aktiválódik a "Silence Circuit", ami kiszedi a single-coil-ra jellemző zajt. Ez elemről működik. Akkor sincs semmi baj, ha lemerül, mert nem hallgat el a gitár (tehát ez nem úgy aktív elektronika, ahogy a gitároknál megszoktuk), csak megjön egy kis zaj, amit ki lehet bírni a következő koncertig. Még van két potink ami a hangerőt és a hangszínt szabályozza. Ami a hardvereket illet, felszerelték egy vintage tremolóval, amit lebegőre állítottam. Nem hangolódik a hangszer, amit a pontos tremolón kívül a satus kulcsoknak is köszönhetünk. Ami még érdekes lehet, hogy kompenzált nyereggel van szerelve. Ilyen opciót nem nagyon látni más itthoni gitároknál. Aki kíváncsi rá, látogason el egy koncertre.

  • Fender TeleSpecial (Sunburst, Mexico, 1995. : Igen, az idén 20 éves a Telém. Ő konkrétan az első gitárom. 2000-ben kaptam a szüleimtől, de ez egy hosszú történek. Az első tulaja Daczi Zsolt, akire mai napig felnézek. Szakmailag és emberileg is nagyra tartom... Kőris test (polyester lakk) és juhar nyak - itt szerettem bele a juhar nyakba - valamint egy nem megszokott elektronika. A hídnál egy Seymour Duncan Hotrails (singlebucker) van, amit már én raktam bele nagyon régen - Daczi Zsolt tanácsolta - , a nyaknál pedig egy Jackson humbucker (gyárilag) van. A hangerő és hangszín poti mellett egy 5 állású kapcsoló van: 1. Bridge, 2. Mind a két hangszedő humbuckerként üzemel, 3. Nyaki humbucker, 4. Brigre felezve és a nyaki hangszedő, 5. Híd pickup felezve. Az utóbbi pár évben ő volt a fő hangszerem, de most idelépett mellé a Music Man.Minden, ami a gitárok után van:
MESA: Nagy szerelembe estem a Mesa/Boogie cuccok iránt. Ahogy lehetőségem lett, be is gyűjtöttem a Mesa Recto 2x12" láda (V30) mellé egy Mesa/Boogie Studio Preamp-ot, majd egy Fifty/Fifty végfokot. Ez a trió alkotja a fő hanzásomat. Ha tudnám, akkor mindenhová őket vinném.


Black Heart: Két darab Black Heart BH5H fej büszke tulajdonosa vagyok. Aki nem ismerné a fejet, annak adok egy rövid tájékoztatást. Multinacionális cégről van szó... csak más értelemben: Az amerikai Crate cégnek tervezte egy angol csapat, akik a kínaiakkal gyártatták le. :D Sok helyen működi hasonló képpen. Nagyon jó kis cucc. Elég hangos is, ha olyan zenét játszol, ahol nem kell nagy hangerő (még tartalék is van benne). Most cseréltem benne csöveket és kitisztult még jobban a hangja. Megérte.

Pedálok: Van egy rakat. Egy időben már szinte mániákus módon gyűjtöttem őket, de most elkezdtem szelektálni. A "Delay fétis"-emet nem tudtam kikezelni, így abból van egy pár (EHX Memory Boy, Mooer Echolizer, Digitech Jamman Delay, Ibanez DD700) és az OD/DST szekcióm sem gyenge (pedig kiárultam ezt azt már belőlük): ProCo RAT, SL Amps New Blues (OD), SL Amps Got a match? (DST) + New Blues (OD) + előfok + hangfalszimuláció = ez egy érdekes cucc... lehet vele vonalba is játszani, és még használható is. Boss SD-1 és DS-1... mind a kettőt én moddoltam.Amit használok a lánc elején az egy buffer vagy egy George Dennis aktív hangerő pedál, hogy a sok true bypass és a hosszú kábelek miatt ne tűnjenek el a magasak.

Rack effektek: BBE Sonic Maximizer 482i, ami egy kicsit megdobja a jelet... nagyon dögös cucc. Szinte mindenhol lehet használni. Összerázza a hangképet. Igazából nem tudom pontosan, hogy mit csinál :) ...de az jól. TC electronic G-major I. : okos cucc. Régen sokat MIDI-ztem és akkor szerettem bele. Most is szoktam MIDI pedált használni, de van, hogy csak belecsatlakoztatok egy expression pedált és a visszhang mix értékét éllítom vele. Így van száraz hangom és delay-es is. De erről később.Megfejtés: Itt arról lesz szó, hogy mennyi féleképpen használom a cuccaim
1. Kisvasút: Ilyenkor egyszerűen sorba kötök pár pedált, hogy jól szóljon. Egy egyszerű példa, amit szoktam használni: Buffer vagy George Dennis hangerőpedál --> TC electronic Polytune mini --> ProCo RAT --> SL Amps New Blues --> valamelyik delay: Mooer Echolizer (digitális) vagy Electro-Harmonix Memory Boy (analóg)... esetleg a végére kötök egy TC electronic HOF mini zengetőt is.
2. Rack: A gitárt be az előfokba (Mesa/Boogie Studio Preamp), az effektkörben van a BBE Sonic Maximizer és a TC elektronic G-major -->Mesa/Boogie Fifty/Fifty végfok--> Mesa Recto láda. Ezt egy MIDI kontrollerrel tudom kapcsolgatni. A G-major váltja a csatornát és a grafikus EQ-t az előfokon és így nem kell össze-vissza lépkedni. Viszont így meg van kötve az ember keze, mert nincs lehetőség ide-oda, ki-be kapcsolgatni semmit sem. Ezért ezt csak olyan helyen használom, ahol 5-6 hangszínnél nem kell több. Például az Endorphin Lab-ban.3. Rack minimál: Előfok (BBE + G-major). Ez a lényeg, a többi változhat. Például a Black Heart fejet is szoktam használni mint végfok. A szombati Endorphin Lab koncerten most így fogom használin. Egy lábkapcsoló a csatornaváltáshoz és egy expression pedál a visszhang mix-ének a szabályzásához (minimum érték: 0%, maximum érték: 50%). Így egyszerű az ember élete, mert nem kell fejben tartani a presetek számát és nem is kell step-pelni sem. A trió felállásnál nem is kell sokkal több, ha kell.
4. Varázslat: Pár hónapja próbálkozom úgy összekötni a cuccomat, hogy a torzított szóló alatt is tiszta hangszínen menjen a visszhang. Egy trükkös megoldással sikerült is ezt megcsinálni. Nekem nagyon tetszik ez a hangzás. Nem mossa szét a hangokat, de mégis érződik a tér. Ezt többféle módszerrel oldottam meg. Egy DI-box-szal ketté osztottam a jelet. A fő jel ment végig a jelúton úgy, ahogy eddig (az előző 3 pont bármelyikénél lehetséges), a szimmetrikus jelet pedig beleküldöm egy BOSS GT-8-ba. Itt úgy állítom a delay-t, hogy az eredeti jel ne szóljon, csak a visszhang. Az expression pedálra pedig a fő hangerőt állítom. Ezzel a módszerrel tudom adagolni a hangerejét a delay-nek. A GT-8-ból két féle képpen tudok kijönni. Ha nincs másik erősítő a közelben, akkor vonalra szoktam kikötni (sztereóban). Ha van, akkor pedig arra.
5. Anatális-Digilóg, avagy PC-zzük ki az effekteket: Van egy Focusrite hangkártyám, ami remekül együtt működik a Mesa előfok effektkörével. Ilyenkor általában betöltök egy Guitar Rig-et és gyártok pár elmebeteg effektet, amit a G-major-ból nem lehet kihozni.


6. Rauley MIDI looper+switcher: Ez egy olyan szerkezet amit Rauley - azaz Kobela Roland - épitett nekem. Bennem fogalmazódott meg az ötlet, hogy rack-be kellene pakolni az előfokom mellé a pedálokat és MIDI-vel vezérelni. Ilyen motyót még nem láttam Raulnál, ezért megkerestem, hogy készítene-e nekem egyet. Mondta, hogy igen, de kell neki pár hónap, hogy megtervezze és legyártsa az első példányt. Ami nem is az enyém lett.. de a második már igen! Gyakorlatban úgy néz ki ez a cucc, hogy 6 darab loop van benne és 2 switch. Preseteket lehet elmenteni benne, amit MIDI pedállal lehet előhívni. A switch-ek nálam a Mesa előfok kezelését végzik. Az "A" kapcsoló a csatorna váltásért, a "B" pedig a grafikus EQ ki-be kapcsolásáért felelős."

Nálam egy szónak is száz a vége: Gitározni kell és próbálgatni a lehetőségeket. Keresni a megfelelő kombinációt. Figyelni arra, hogy az egyik cucc hogyan reagál a másikra. Nagyon sokat töltök agyalással és kísérletezgetéssel. Otthon néha kétsége is vonják az épeszűségemet miatta. Ha van lehetőséged, akkor próbálj ki mindent, amit tudsz.
Ha bármi kérdés felmerül, akkor keressetek meg nyugodtan:
A többi cuccomról itt találtok egy listát:
üdv mindenkinek,
kisdavid

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése