2015. október 8., csütörtök

Fülöp Tibor gitáros, Cry Free

Fülöp Tibor gitáros, Cry Free. Zseniális zenészek találkozója a Cry Free. Deep Purple's Favourite Tribute. Kicsit idegenkedtem ettől vonaltól, de a CF rendet tett a történetben, mert itt történt az, hogy nem éreztem a "tribute" korlátait a zenekarban. Nagy tisztelettel köszöntöm Fülöp Tibor gitárost. Adott kell hogy legyen az első kérdés, hogyan került a képbe a Cry Free?


A Deep Purple számomra mindig is meghatározó zenei szerepet töltött be. Évekkel ezelőtt ellátogattam a honlapjukra és azt gondoltam, hogy ez kell nekem! Mikor megtudtam, hogy gitárost keresnek, örömmel lelkemben azt éreztem, hogy ott kell lennem a meghallgatásukon és felvettek.


Az első kérdés szokott lenni, most legyen a második, de hasonló tisztelettel. Ismerkedjünk meg Fülöp Tibor gitárossal!


Tizenévesen ragadtam először gitárt a Deep Purple és a blues zene (valamint a keményebb műfajok) hatására. Az első még csak nem is fa testű gitárom anyukámat kérlelve részletre vettem meg az unokatestvéremtől. Aztán minden olyan gyorsan történt. Észrevették a környéki zenekarok a bennem lévő potenciált és zenekar zenekar után jött, koncert koncert után. Játszottam már session pop dolgokat stúdió munka céljából, TV-ben, zenéltem elektronikus zenével, voltak rock, akusztikus, instrumentális metal, acid funky, blues és több tribute zenekaraim is. Birta Miki és Mészáros Ádám is tanított egy ideig.



Visszatérve. Mennyire érzed korlátok közt magad, vagy hívjuk "kottaszerűnek" a játékod a zenekarban? Természetesen úgy gondolom ezt, hogy a Deep Purple alap témák adottak?

A Deep Purple nagyon kedves számomra, és voltam már tribute zenekarban. Mivel itt is van egy kis improvizációs szabadság, inkább pontosságot érzek, ami tetszik náluk. A Deep Purple tagjai elképesztően kreatív emberek (voltak), rengeteg újítást tettek a dalaikba a koncertek során, és ráadásul a Cry Free szereti a zenei megfejtéseket, mashupokat, koncert verziókat is, vannak speciálisan egy Deep Purple albumra szánt tribute show - k, mindig lehet újítani, és megvan a rögtönzés helye is a zenekarban Itt nagy zenék több évtizedes gyűjteményét van lehetőség feldolgozni.

Tibor, melyek azok a szempontok amit mindenek elé helyezel amikor gitározol? Színpadon, próbán most mindegy!


Az, hogy legyen extrovertált, pozitív energiát lüktető, szívből jövő, buli érzetű, vagy cool legyen. Fontos, hogy pozitív áramlást érezzek a többiekkel. A zene számomra a kommunikáció, olyan emberekkel szeretek együtt zenélni, akik kellően intelligensek, globális értelemben egészségesek és lehet velük zene közben együtt rezonálni. A zenéket illetően nagyon szelektív vagyok, szerintem amit játszani választ az ember, az valahol együtt rezonál valamilyen lelki részével, és a választott zene erősen hat rá. Azt szeretem, ha inkább van a zene felé alázat és nem pusztán feloldatlan frusztrációból ered a kreatív flow. Fontos, hogy a zene autentikus, konstruktív és kreatív, a pszichológus helyettesítése helyett fő célja a zene legyen, és ezt a nagyon zenei alázatot Deep Purple számaiban örömmel érzékelem. 


Találkozhatunk veled más műfajokban, formációkban?


Számomra a zene az Zene. A műfaji besorolás kevésbé fontos, inkább az, hogy egy zeneszám számomra értéket teremt, feltöltődni képes vagyok vele, így sosem tudni (a vendéglátós és egyes alternatív műfajokat kivéve) milyen műfajokban találtok meg, csak azt, hogy számomra abban lesz érték. Jelenleg másik zenei formációm ahol én és looper pedálom vagyunk az egyetlen hangszeres, a Tonite akusztikus névre hallgató trió és a Reload akusztikus duó. 

Tibor, fontos kérdés, gitárjaid és minden amin D-dúr keresztül fut!


Szerintem szinte minden jó, csak a megfelelő célt és technikai környezetet kell megtalálni. A hangszereknek lelke van, és a lélekkel rendelkező dolgokat meg kell szelidíteni és szolgálatunkba társ - alkotó eszközként állítani. Azt szeretem, ami jól szól, és mindig szeretek kísérletezni a hangszínekkel.Jelenlegi van egy Charvel ds1 fr lp gitárom, és a Cry Free - ben főleg a finomhangolós, lace sensoros Hohner lx90 stratocasterem használom. Most épp Taurus st4 erősítőt, Zoom g1on effekt processzort (effektek, zajzár és parametrikus eq benne zseniális), loopert és alkalomadtán Boss Me-30-at és minőségi Planet Waves kábeleket használok.

Tudom, hogy a CF első helyen van, de ettől független, beszélnél a terveidről, zenei elképzeléseidről a jövőt illetően?


Számomra a Cry Free a révbe érés pillanata, egy profi hozzáállású, jókedvű zenekar, ahol olyan zenéket játszok, amiket szeretek. Most kerültem a zenekarba, sok a munka, szeretnék erre koncentrálni és vannak számok, melyeket szeretnék velük megcsinálni. Közben saját zenéket írogatok és veszek fel mini házi stúdiómban a kreativitás kedvéért. 

Tibor nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál ránk, és nagyon sok sikert a továbbiakban!

Köszönöm.

Udvardy Udy Zsolt
0630/2261017

udy@gitarvilagok.com






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése