2015. október 19., hétfő

MAGOR - szólógitárosok

Mile Gyula, és Kátai Roland szólógitárosok, MAGOR. Igen…ezért szeretem, és kell szerkesztenem a Gitarvilagok.com oldalt. Olyan emberekkel találkozhatom, akik értik a gitárt, értik a zenét. Mindig is tartottam magam ahhoz, hogy kiváló zenészeket, gitárosokat ne messze földön keresgéljek, hanem itthon, Magyarországon találjam meg Őket. Így történt ez a Magor gitárosaival, Mile Gyula, és Kátai Roland szólógitárosokkal is.

Nagy tisztelettel köszöntelek bennetek az oldalon. Arról kérdeznélek bennetek, hogy melyek voltak azok a pontok a gitáros pályátokon, ami elvezett ahhoz a tudásszinthez, amit a Testamentum nagylemezen is hallhatunk?

Rolika- Én nem tudnék konkrét pontokat kiemelni e tekintetben. Gyakoroltam, meg gyakorlok a mai napig, de még mindig több olyan dolog van, amit nem tudok eljátszani.
Gyula- 8-évesen fogtam először gityót a kezemben, és azóta próbálkozom a gitározással. Autodidakta módon tanultam, hallás után szedtem le a szólókat, pl, Malmsteen, Satriani, Steve Vai, Paul Gilbert. Aztán 89-ben ismertem meg a Dream Theatert. Jonh Petrucci gitár játéka nagyon megfogott, és azóta ő az Istenem.


Ahogy a Magort hallgatom, én nem tudom elképzelni – nyilván ez az én abszolúte rövid látásom - hogy egyéb más műfajokban, zenei stílusokban is megfordultok. Hogy álltok ezzel a kérdéssel?

Gyula- A zenei stílusokra csak röviden tudok válaszolni, mindenevő vagyok, persze ha igényes a zene. De tényleg minden, a lényeg legyen benne gitár.
Rolika- Én tényleg nem sokat konyítok más stílusokhoz, csak amolyan általános műveltségi szintig. Én inkább "iparos" gitáros vagyok. A metál zenén kívül mást nem hallgatok. Gyula sokkal inkább szabadabb, és zeneibb!

Nagyon szerencsés együttállás a Tietek. A műfaj vitathatatlan jellemzője a határozott – ezt szépen mondtam – gitáralapok. Hogyan állt össze a Mile Gyula, és Kátai Roland szólógitáros duó?

Rolika- Én már a kezdetektől a zenekarban voltam, és Gyulát adta nekünk a sors. Mindkettőnket érdekelte a szólójáték, csak ő jobban abszolválja ezt!
Gyula- Három éve kerültem be a Magorba,és azóta próbálom a új színt hozni a zenei dolgokba illetve megvalósítani a saját elképzeléseimet. A dolog érdekessége hogy az első megkeresésre még nemet mondtam különböző okok miatt. Csak kb. egy évvel később a második megkeresésnél bólintottam rá a dologra.

Konkrétan gitárok, cuccok. Ha profán a kérdés, akkor kihagyjuk. Melyek azok a hangszerek, erősítők és természetesen a miértje, melyekre igazán azt mondanátok – tegyük fel a jelenlegiek mellé – hogy ezeket el tudnám képzelni a kezemben, a gyűjteményemben?

Rolika- Nyilván rengeteg hangszer, erősítő, meg kütyü létezik ami érdekelne, de az egy pénztemető. Szinte minden nagyobb márkából el tudnék képzelni otthon 1-1 példányt, legyen az gitár, vagy erősítő. Tehát konkrétumot nem írok, mert nagyon hosszú lenne a lista.
Gyula- A zenei cuccokat tekintve sajnos ez anyagi kérdés. Az álmom egy Fractal Audio FX . A gityók terén mondhatom, csak Ibanez.




Befejezésül. A Magor most nagyon aktuális, de – mint, bármelyikünket - célok, tervek mozgatnak. Beszéljünk most erről!

Rolika- Megy tovább a zenekar! Idén ősszel még lesz jó néhány állomás, de már szerintem a képzeletbeli fiókból mindenki veszi elő az ötleteit, és "leporolja". Jövőre még intenzívebb évet szeretnék koncertek tekintetében, és persze elkezdjük összerakni a második lemez anyagát.
Gyula- A Magor jövője remélem szépen fog alakulni,és célba ér. Nekem már jó pár ötletem és kész nótám van a következő albumhoz, ami remélem még ütősebb lesz, mint a Testamentum, de persze ezt a hallgatóság fogja eldönteni.

Nagyon sok sikert kívánok a továbbiakhoz, és  köszönöm a beszélgetést!

Udvardy Udy Zsolt
0630/2261017
udy@gitarvilagok.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése