2015. december 11., péntek

Svajcsik Péter, Svajcsik Gitár Műhely

Svajcsik Péterrel beszélgettem a Svajcsik Gitár Műhely tulajdonosával. A zene széppé teszi az életünk! Mindannyian beléphetünk abba a szobába, ahol azt a muzsikát hallhatjuk, melyre igaz a fenti állítás. A Svajcsik Gitár Műhely el tudja készíteni nekünk azt a kulcsot, amelyik azt az ajtót nyitja, ahol tényleg az a muzsika szólhat, ami szebbé teheti az életünk.

Péter, azért nem egy átlagos történet, hogy valaki gitárokat készítsen, javítson. Hogyan lépett be az életedbe a hangszer, a szakma?

Egész életemben elkísért a zene. 6 éves korom óta tanulok zenélni. Fúvóson kezdtem, furulya majd később klarinét. 14 voltam, mikor belevágtam a gitár tanulásba. Rengeteget gyakoroltam, szinte minden perc szabadidőmet erre fordítottam. Ahogy sokaknak,nekem is az volt az álmom, hogy majd ebből fogok megélni és befutott zenész leszek. Ám a szüleim javasolták, hogy azért keressek egy másik szakmát is, ha ne adj Isten megsérül a kezem vagy valami más miatt nem tudok zenélni, akkor még mindig legyen mivel keresni a kenyerem. Ekkor ötlött fel bennem a hangszerészet. Köze van a zenéhez, hangszerekkel foglalkozhatok és nagyon szép szakma. Nem volt egyszerű bekerülni az iskolába, de végül is sikerült és 2009-ben felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerész szakára, amit 2012-ben sikeresen vizsgáimmal be is fejeztem. Azóta is hangszerészként működök, úgyhogy végül is ez lett a fő szakmám.

Mekkora szabadságot kapsz a munkáidban, nyilván a minden munkában tapasztalható rutin mellett?

A javításokban nem sok a szabadság. A munkát a tulajdonos illetve a sérülés, beállítás szükségének mértéke határozza meg. A készítés még kezdeti stádiumban van. Erdős Róbert kollégámmal már nekiláttunk a prototípusoknak és remélhetőleg a következő Budapest Music Expo-ra már ki tudunk vinni egy-két általunk készített hangszert. Ilyen szempontból nagy a szabadságunk. Aztán a későbbi megrendeléseket követően ez változhat.

Péter, melyek voltak azok meghatározó pontok, fordulatok a pályádon, ami ahhoz a nem mindennapos referencia kör* kialakulásához vezettek?

Mielőtt bekerültem volna Lisztre másfél évig a Hangszerarzenálcsoport budapesti boltjában a Rebel hangszerboltban dolgoztam. Itt rengeteg emberrel ismerkedtem meg, Többek között Fejes Tamással, (aki sokat segített a vállalkozásom kezdetekor), Sidivel illetve a Zanzibar teljes legénységével: Rita, Doni, Mikszi, Gabszi. Itt találkoztam először Jamie-vel, Vámos Zsoltival és még egy jó pár ismertebb emberrel, majd ahol a tanuló éveimet töltöttem illetve később dolgoztam a Stageshop-ba még több ismeretségre tehettem szert és javíthattam olyan emberek hangszerét mint például kedvenc gitárosom Madarász Gábor Madi gitárját.

Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan hangszer hibák melyek javítása, különleges szakszerűséget igényelnek. Beszélnél erről pár szóban?

Igazából a nagyon alap beállításon kívül minden. Vannak ügyes kezű emberek, akik rendelkeznek valamilyen faipari tudással, gyakorlattal, de az igazi fortélyokat sok év alatt sajátítja el az ember. A legfontosabb a tanító mestere az embernek, aki bevezeti az embert ebbe a világba. Én végtelenül szerencsésnek tartom magam, hogy az ország egyik legjobb hangszerészétől,hangszerkészítőjétől, Tóth Zoltántól tanulhattam. Büszke vagyok rá, hogy ő volt a mesterem. Természetesen mint mondtam sok idő kell az elsajátításra ezért a mai napig képzem magam. Külföldi folyóiratok, szaklapok segítenek ebben illetve különféle /szintén külföldi/ online kurzusokon veszek részt és remélhetőleg sikerül majd kijutnom egy kis időre, hogy még nagyobb tudásra tehessek szert.
De, hogy a kérdésre konkrét példákat mondjak: törések, repedések javítása, lakk pótlás, bizonyos alkotóelemeit az adott hangszernek újra elkészíteni, akár sérülés miatt akár azért mert a tulaj más anyagból szeretné, például csont felső illetve alsó nyereg és még sorolhatnám. Ezek a munkálatok mind szakembert igényelnek.

Végezetül, tervek!

Most, mivel ez egy friss vállalkozás, elsősorban a műhely létezését szeretném tudatni az emberekkel, Azt, hogy a Svajcsik Gitár Műhelyben magas színvonalú, prémium minőségű szerviz munka folyik és ez mindenki számára elérhető, nem számít sem a hangszer márkája, sem állapota, kora, sem az, hogy milyen árkategóriába tartozik. Minden gitár egyforma bánásmódban részesül és maximális odafigyeléssel, precizitással javítjuk. A közeljövőben pedíg szeretnénk elkezdeni a saját hangszerek készítését.

Péter, nagyon köszönöm a beszélgetést. Gratulálok a munkádhoz! Kellemes, boldog Ünnepeket kívánok,


Köszönöm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése