2016. március 22., kedd

Hájer Gergő, gitáros Omega Diatribe.


Hájer Gergő, gitáros Omega Diatribe. Ami nem simul be sehova. Rendben, tudok nevet adni neki, de nem tudom beletenni egyik dobozba sem. Gratulálok neked és a zenekarnak. Gergő, egy szerencsés együtt állás, vagy egy tudatosan keresett egyediség az Omega Diatribe?

Örülök, hogy így hallod a zenénket. Amikor megalapítottuk a zenekart 2008-ban Szathmáry Ákos barátommal (basszusgitáros), akkor egy cél lebegett a szemünk előtt, mégpedig az, hogy egy valamilyen hiánypótló stílusú zenekart hozzunk össze hazánkban. A mi esetünkben ez a mélyre hangolt, poliritmikákkal tűzdelt extrém metál zene. Mindig kerülni próbáltuk azt, hogy beépüljünk egy adott időszakban „mainstream”-nek számító stílusirányzatba, egyszerűen csak azt akartuk/akarjuk csinálni ami belülről jön. A többi zenésztárs megtalálása viszonylag sok időbe telt, hiszen az a zene, amit megálmodtunk egy magabiztos és képzett zenei tudást igényel. Ez persze nem azt jelenti, hogy konzervatóriumot kell végezni a zenénkhez, de tudni kell, hogy hogyan és miképpen kell megszólaltatni a hangszert, ahhoz, hogy úgy szóljon, ahogy. Bár a zenekar fő zenei agya én vagyok, hiszem azt, hogy a végeredményhez az ötünk kémiájának összessége kell! Tehát ez minden szempontból egy igazi barátokból álló együttes.

Gergő, a zenekarral kezdtük, folytassuk veled! Remek témákat hozol és mind ezt döbbenetes energiákkal. Ismételném a kérdést! Ösztönös a történet, vagy egy tudatos útkeresés eredménye a stílusod?

Mióta az eszemet tudom a zene központi szerepet tölt be az életemben. Nagyon sok esetben a zenékből nyerem az energiát és az adott hangulatom hatványozását, ezért értelem szerűen ezt is szeretném közvetíteni. Ezt tudom hitelesen! Mindig is nagy rajongója voltam a lehangolt, falbontó groove-okkal ellátott zenéknek. Kb. 10 évvel ezelőtt ütött be nálam a poliritmikák élvezete, aminek azóta is nagy kedvelője vagyok. Akkor határoztam el, hogy én valami ilyesmi alapokra szeretném helyezni a fő zenei pályám, mégpedig úgy, hogy a végeredmény egy kevésbé tapasztalt zenei beállítottságú hallgatónak is élvezhető és érthető legyen. Nagyon fontosnak találom, hogy ha poliritmikus elemekkel dolgozik egy zenész, akkor a zene maradjon meg zene és ne egy matematikai képlet megoldása legyen a végeredmény, vagy egy zenei önkielégítés.Amit látok, hallok Tőled, azért nem a klasszikus gitáriskolákat mutatja. Konkrétabban. Mennyire tudnak megjeleni nálad a jó öreg műfajok, játéktechnikák?

Természetesen én is a klasszikus gitáriskolai alapokkal kezdtem. A gitárjáték tanulás lehet egy autodidakta folyamat is, viszont fontosnak tartom, hogy az elején egy tapasztalt gitáros jó úton indítsa el az egyedet, hiszen a rossz beidegződéseket sokkal nehezebb utána kijavítani.
3 évig tanultam a jól bevált elektromos-gitár alapokat, aztán ezeknek az elsajátítása utána saját magamat fejlesztettem. Soha nem voltam az a gitáros, aki mániákusan megtanul több szász, vagy akár több ezer nótát és azokat játssza folyamatosan, hanem mindig inkább valami saját szerzeményt akartam játszani, vagy akár csak az adott hangulatomhoz passzoló dallamsort játszani órákig. A kérdésedre válaszolván, a klasszikus játékformák viszonylag ritkán szoktak előfordulni nálam, már csak azért is, mert egy Drop-G-re hangolt, 27” menzúrásfejsze, nem ezt kívánja, hogy megszólaltassák rajta. J

Egy kicsit filozófikus a kérdés... Manapság mindenre magyarázatot keresünk, el is rontva ezzel olyan világokat, melyek esetlek mélyebben léteznek... nos groove! Mit jelent neked a műfaj? Lehet erre egyáltalán válaszolni?

Személy szerint, én általában a groove-ot keresem egy adott dalban. Persze ez nem azt jelenti, hogy azt szeretném, hogy az adott szám egy hatalmas groove-ból álljon, hiszen akkor merő unalom lenne az egész. Kellenek váltások, fokozások, kiállások, hogy a zene fent tartsa a figyelmet és érdekes legyen elejétől a végéig. Megpróbálok egyértelmű választ adni a kérdésedre. Számomra a groove-ok jelentik a zenében rejlő ösztönös energiát, amit hangfrekvenciákkal próbál átadni a művész és én ennek a rabja vagyok. J

Gergő, nem írom körbe. Mindent amit a gitárokról és mindent amin a hang keresztül megy! Szóval cucc!A fő hangszerem színpadon és stúdióban egyaránt egy limitált ESP Horizon 7 húros bariton gitár, 72-10-es Ernie Ball Slinky készlettel és egy Seymour Duncan Invader (b) hangszedővel szerelve, Drop-G-re hangolva. A másik legfontosabb tényező, az egy 1993-as full csöves Mesa Boogie Dual Rectifier fej, a hozzá tartozó Mesa Boogie Oversized ládával, V30-as hangszórókkal. Ezek között pedig néhány elengedhetetlen effektel próbálom izgalmasabbá tenni néhol a zenét. Sorban: Először is egy TC Electronic Nova Drive boosterrel küldöm meg egy leheletnyit a Mesa torzítását, hogy több éle legyen és karcosabb legyen a sound. Ezt követi egy BOSS RV-5 Reverb, majd egy TC Electronic Flashback X4 Delay. Ez a két effekt számomra létfontosságú a leadekhez. A sorban a következő egy elengedhetetlen BOSS V-Wah, ami néhány klasszikus Wah szimuláció mellett egy Custom beálltást is enged. Végezetül pedig egy BOSS NS-2 zajzár és egy BOSS TU-2 hangoló zárja a sort, amiknek a funkcióit gondolom nem kell ecsetelnem. Mind ezt pedig egy Artec Power Brick zajmentes tápról üzemeltetem.
 
Gergő, milyen utat jár mostanában az Omega Diatribe? Elégedett vagy a jelennel, vagy fordulni kellene valamerre?

Jelenleg a 2016-os Spring It Back Turné 15 állomásos turné közepén járunk, ami Május végével fejeződik be. Ez eddig a zenekar történetében a legrövidebb idő alatt, a legtöbb koncertet adó időszak és nagyon élvezzük. Mivel a koncertjeink nagy részét mind mi szervezzük, ezért néha elég komoly fejtörést igényel a szervezés, de a végeredmény kárpótol minket! A természetemből kiindulva szinte soha nem vagyok 100%-ig elégedett, mindig vannak újabb és újabb célok vagy fejlesztések, amiket kitűzök a zenekarnak. Ez néha biztosan bosszantó a zenész társaimnak, de hiszek benne, hogy részben ez visz minket előre, nagy léptekben. Egyébként abszolút meg vagyok elégedve azzal az úttal amit bejártunk az aktív időszakunk kezdetétől, de nem fogok hátradőlni és élvezni a helyzetet, hiszen még nagyon hosszú út áll előttünk és az idő, az lehetőség!

Követezhet a kötelező kérdés! Tervek!

Jelenleg maximálisan a koncertezésre fókuszálunk, főleg olyan helyekre akarunk eljutni, ahol eddig még nem jártunk. A Spring It Back Tour nagyon sok ilyen helyszínt lefed, hiszen Magyarország mellett 4 szomszédos országban mutatkozunk meg. Az utóbbi kiadványunkat, az ’Abstract Ritual’-t, amit ráadásul megfejeltük egy új nótával Januárban, még bőven meg kell koncerteztessük. Emellett azért szépen íródnak az új nóták is a következő lemezre, de ennek megjelenéséről még semmit nem tudok mondani, hiszen ez számunkra is kérdőjel. Az biztos, hogy szokás szerint nem fogjuk elsietni a dolgokat és hasonló minőségugrás várható, mint az első két korong között...ha nem nagyobb! JGergő köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a továbbiakban!

Köszönöm. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése