2016. június 13., hétfő

Főnix, 20 éves Jubileum, Győr

Főnix, 20 éves Jubileum. Hogy miért fontos Győr, és a rock zene életében ez a koncert? Azért, mert Ők képviselik azt az érzést, azt a szabadságot, ami maga a rock zene! Ez egy nagyon nehéz történet! Kiváló zenészek, kiváló hangszeres tudás…fontos…de a legfontosabb, hogy minden koncerten hozzá tettek valamit a világ rock zenéjéhez! Köszönet a Főnixnek ezért, és gratulálok a munkásságukhoz! Hoffman „Guli” Zsolttal és Füri Károly gitárosokkal, a zenekar alapítóival beszélgettem.


H.Zs.:Győrben kezdődött a történet. Ahogy a zenekarok „élnek”, azt az utat végigjártuk mi is. Megtapasztalhattuk a jót, rosszat. A rock zene, szerelem. Nem múlik. Voltak fordulópontok, mélyebb, magasabb időszakok, de mindig megvolt bennünk a tovább, tovább, tovább… . Igan, talán a motoros találkozók hozták meg azt, hogy kiléphettünk a klub zenekar kategóriából, és országosan is – mondhatom nyugodtan – ismertek lettünk. FŐNIX…   

F.K.:…igen…Farkas Attila dobolt a zenekarban és a Zsoltinál találkoztunk, Megbeszéltük, lépünk…az akkor zenekarunkból a Dogs –ból megalakulunk. Zsolti Főnix cigit szívott, ami ott feküdt az asztalon. „Legyünk FŐNIX, rendben, ez tényleg jó!!!” Hát így történt!

H.Zs.:Alapból volt bennünk egy beállítottság. Hendrix, és a Deep Purple komoly hatással voltak rám, ránk. Nagyon beleálltunk. Feldolgozásokat játszottunk. Örömzene. Ez talán a legfontosabb jelzője, jellemzője a FŐNIX munkásságának. Az instrumentális vonal nem is igen kapott szerepet a zenei pályánkon.

F.K.:A mércét mindig magasra raktuk. Nem csak zenei kérdésekben, hanem a megszólalás területén is. Ha tehettük, ragaszkodtunk a kiváló hangszerekhez, erősítőkhöz… sőt, típusra, amit a „nagyok” használnak. Akkori billentyűsünknek Szabó Zsoltinak sem véletlenül hajtottuk fel a Hammond hangot. Én nagyon bízom benne, hogy a zenekar meg tudta fejteni azt a kódot amit, Hendrix beleszőtt a zenéjébe, és meghatározta a világ zenéjének további menetét.   H.Zs.:Meggyőződésem, hogy egy zenekar akkor tud működni, ha az inspiráció jelen van. A nyitottság…alapvetően egy művészeti ág sem működhet, ha zárva vannak az ajtók. A társak zenei ötleteit megérteni, hozni rá a magad témáit…ez előre tud mutatni. Ennek az együttállásnak meg kell lenni. A zenekar ebből a szempontból szerencsés helyzetben volt és mondhatom van is.

F.K.: Megélni a zenéből? Család mellett lehetetlen volt. Nem tudtuk meglépni.

H.Zs.: Így van. Mindig is dolgoztam a Főnix mellett. Ez a vonal tényleg nem jött össze. Talán nem is baj….nem tudom. Viszont, ami ellensúly az a perspektíva. Generációk kopnak ki, jönnek mennek. Múltkorában a Dongó klubban hallottam Hendrixet játszani, huszonéves, alter srácoktól. Jók voltak. Mi sem voltunk ennyi idősen különbek. Ha ez ennél a generációnál is ekkorát üt, akkor mi, a Főnix jó helyen van. Idén kijön a negyedik lemez is…megyünk előre!

H.Zs., F.K.: Végezetül, mindenkit nagy szeretettel várunk a jubileumi koncertre! …és ezúton is szeretnénk megköszönni nektek ezt a 20 évet! Köszönjük, sziasztok!

https://www.facebook.com/events/255143308182525/

(kicsit „rendhagyóra” vettem, mert úgy éreztem, hogy nem kell kérdeznem…tényleg nem kell…)

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése