2016. augusztus 21., vasárnap

Megyaszay István, basszusgitáros, a Kőbányai Zenei Stúdió tanára

Megyaszay István, basszusgitáros, a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. Az iskolában találkoztam vele, és rögtön újra kellett gondolnom a basszusgitározás szerepét a gitárvilágokban. Olyan lehetőségeket, fantáziát hallhattam, láthattam Megya játékában, ami a "megszokott", jelen esetben quartet* felállásban nekem nagyon új volt. Húzós alapok, de ami engem megfogott, hogy egyben tartotta az improvizációt. Őszintén szólva, irigylem azokat a zenészeket, alkotókat akiket nehéz stílusokhoz rendelni. Valahogy a stílusok között állnak! Szóval irigyellek Megya. Beszéljünk most erről!

Van aki egy zenekarban játszik egész életében, mivel azt szereti, abban teljesedik ki. Engem viszont annyi minden megérintett az évek során, hogy üresnek érezném az életem, ha valamelyik hiányozna. Számomra minden stílus egy-egy zenekarhoz, egy-egy zenészhez, egyszóval a barátaimhoz kötődik. Tehát mindegyik "kalandozásom" személyes történet. Vannak ugyan műfajok, mint például a népzene, ahol csak vendég vagyok, de azt hiszem nem csupán megtűrt, hanem, hanem szeretett vendég. Gyermekként engem is, mint sokakat, a pop, rock zene érintett meg először. Így természetesen ilyen zenét kezdtem el játszani. Középiskolában rock zenekarom volt, majd később jött a funk, a metal és néhány progresszív rock zenekar. A kőbányai évek végére viszont már tisztán láttam, hogy számomra a zene legérdekesebb , legszebb oldala nem más, mint az improvizáció. Tehát a jazz is megjelent az életemben, olyannyira, hogy végül elvégeztem a LFZE jazz tanszékét is. Időközben összehozott a sors Nikola Parovval, majd később Agócs Gergővel is, így a népzene is része lett zenei világomnak, bár mint említettem ez a szerelem kissé egyoldalú. Ebből írtam a szakdolgozatomat, de egyelőre inkább csak hallgatom, mint játszom. Furcsán is néznének rám kiváló népzenész barátaim ha egy alkalommal csatlakoznék hozzájuk, pláne basszusgitárral! Bár ki tudja mit hoz a jövő...?

Bocs Megya, képes vagy egyáltalán kilépni a zenéből, akár csak pár órára is? Ha igen, akkor mivel foglalkozol?



Azok közé a zenészek közé tartozom, akiknek a hobbijuk is a zene. Nem tudok jobb kikapcsolódást mint leülni itthon és akkordmenetekre improvizálni, gyakorolni. Imádok hátonpörögni a Trio Targettel vagy Lukács Petával, Dandó Zolival és Tornóczky Ferivel, vagy megváltani a világot Temesi Bercivel, Szappanos Gyurival, Jülek Erikkel a Budapest Electric Bass Band-ben. Persze olyan nap is akad, amikor éppen nincs zene. Ilyenkor igyekszem minél több időt a családommal tölteni, esetleg elmegyek motorozni egy nagyobb kört, vagy kiváló és nagy számú barátaimra bízom magam, akikkel élmény minden sör. 

Hangszerek! Minden amit a "vasakról" tudnunk kell!

Az Eden Bass Amplification endorsere, tehát támogatott művésze vagyok így alkalmam van minden terméket használni, kipróbálni. A legkisebb EC8-as kombótól a legnagyobb WTP900-ig minden értelmet nyer a napjaimban, de leggyakrabban a WTX-264 és D112 párost használom, ami egy nagyon mobilis, kiválóan használható, nagyon jó hangú rendszer. A bemutatókhoz egy BOSS RC-30 loopert használok, amit nagyon szeretek, jót szórakozok vele sokszor itthon is.
Három hangszerem van elől hagyva, készenlétben. Van egy velem egyidős, 1977-es Fender Precision-om, amitől nem tudok jobbat ha funkot vagy rockot kell játszani. A szívem csücskét, a nekem készített Blasius Kata SC hathúros basszusgitáromat akkor veszem elő, ha jazz triókban vagy a basszusgitáros zenekarban improvizálni, akkordozni, egyszóval "gitárzni"  is kell. A fő hangszerem viszont egy mindenes csodagitár, egy Fodera Emperor. Mostanában ezzel a gitárral lehet engem legtöbbször látni, hallani.

Megya, azt látom, hogy olyan tudás birtokában vagy, ami bárhova elvihet.  Mi az amit igazán el szeretnél érni - természetesen - a zenei életedben?

Rövid távú tervem az, hogy befejezzem végre első saját albumomat, melynek megjelenését idénre terveztem. Most már látom, hogy ez csak jövőre fog megvalósulni, de nem bánom, mivel olyan lemezek miatt kellett elhalasztani saját munkáimat, melyek nagyon közel állnak a szívemhez. Akár külön-külön is elég nagy horderejűek lennének egy-egy évre, nekem most három, három és fél ilyen album jutott az utóbbi hat hónapra. Még így visszagondolva is fantasztikus időszak volt, hiszen felvettük a ZoZo és az Eastwing zenekar második nagylemezét, a Freedom Jazz Kvartett első albumát, melyen pont az én egyik dalomban játszik együtt a két hazai jazz legenda, Babos Gyula és Szakcsi Béla bácsi, valamint még Temesi Berci barátom Satisfied című lemezére is került két szerzeményem. Négy album kerül idén a karácsonyfa alá, legszebb ajándék egy muzsikusnak. Mik a hosszútávú terveim? Szeretnék minél több helyen, minél több jó zenésszel együtt játszani!


Megya, nagyon köszönöm a beszélgetést.

Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése