2017. október 21., szombat

Muck Éva, basszusgitáros



Muck Éva basszusgitáros. A gitárvilágok bármely formájában előbb vagy utóbb, de kikötök a basszusgitárnál. Érdekes a hangszer, mert hogy igazán éljen, mozogjon a zenében, nagyon nem mindegy kinek a kezében van. Éva játékát látva, olyan kifejező erővel találkoztam, ami nekem nagyon közel tudott jönni. Gratulálni szeretnék neked a Gitarvilagok.com stáb nevében is.

Nagyon szépen köszönöm!

Éva, szeretnélek a pályádról kérdezni, és mond el, hogyan „találtad” meg a basszusgitárt?

Tinédzserként választottam egyfajta lázadásként a basszusgitárt, második hangszerként a klasszikus zongora mellé. A lázadás hamar átalakult szenvedéllyé, amelyben erősen közrejátszott az, hogy Szappanos Gyuri „Szapinál” kezdtem el tanulni. Évekig tartó motiváló és lelkesítő órái ösztönöztek a gyakorlásra. Sokat köszönhetek neki.

Kapcsolat a klasszikus muzsikával. Mennyire engeded közel a saját stílusodhoz, zenei elképzeléseidhez a klasszikusokat?



A saját számaim nem tartalmaznak klasszikus elemeket, de a nemrég megjelent „Bassology” albumomon például eljátszom egy Bach szerzeményt. Szeretem a klasszikus zenét, nyugtató érzés visszaülni a zongorához, és klasszikus darabokat játszani. Ez egy örök hobbim marad.

Pontosíthatom, ha gondolod, melyik műfajokat, játék stílusokat érzed igazán közel magadhoz?

Örökölten funky-függő vagyok. Ezen kívül, ahogy az albumomon is hallható, közel állnak hozzám a soul, hip-hop, jazz stílusok is. Viszont, ha zenehallgatásról van szó, akkor mindenevő vagyok.

Éva, azt nem lehet nem észre venni, hogy nagyon határozott a zenei világod. Bele tudod ezt illeszteni ezt egy zenekari környezetbe? Fontos ez az egyensúly neked?


Saját projektemben demokratikus zenekarvezető vagyok. Én szervezem a próbákat, általában az én elképzeléseim szerint játsszuk a számokat. 

Emellett a zenekar tagjaival együtt is ötletelünk, minél több a 
kreatív ember egy helyen, annál jobb lesz az eredmény. 

Ha helyettesítek egy zenekarban, vagy kísérek, akkor inkább alkalmazkodom, hiszen nem rólam szól a buli. 

Apropó zenekarok, beszéljünk most róluk!

Jelenleg trió felállásban játsszuk a saját számaimat, különböző felállásokban. Az idei Budapest Music Expo –n például Géczy Viktor gitárossal, és Fekete János „Jammal” dobos – beatboxerrel álltam az Audmax színpadán, de a műsor megszólalt már billentyűvel és akusztikus dobbal is. Legközelebb november 4-én hallhattok apukám Groupensax nevű zenekarában basszusgitározni Kakucson, illetve november 18–án Székesfehérváron fogok játszani a Szabadmű-velődés házban Viktorral és Jammal. A jövőben szeretnék egy olyan zenekart is összehozni, ahol nem a basszusgitár van a középpontban, hanem a klasszikus kísérő funkciót tölti be. Itt már énekes is tagja lesz a zenekarnak. Alig várom a közös munkát, szeretem a változatosságot.

Éva, következzen az elmaradhatatlan kérdés. Hangszerek!

Egy Fender Squier Precission basszuson kezdtem el tanulni. Nagyon szerettem. Azóta egy Marcus Miller Sire V7 –el bővült a készletem. Tipikus Marcus Miller sound megvan benne – sok magas, sok mély – élvezet rajta játszani.

Végezetül, célok, tervek világa!

Most egy ideig elvagyok a projekjeimmel, szeretnék minél többet játszani velük. Ezen kívül még jó sok gyakorlás vár rám, szeretnék fejlődni a basszusgitározás terén.

Éva, nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert kívánok a továbbiakhoz!

Köszönöm.

A "Bassology" elérhető:


1. Born Free
2. Hypnose
3. Bring that Beat back
4. It’s Miller Time!
5. Bilbao
6. Dune Tune
7. Mark King Style feat. Jammal
8. Crosstown Traffic
9. Cello Suite No.1 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése