2020. január 29., szerda

Kovács Ervin, gitáros



Kovács Ervin, gitáros. Nagy tisztelettel köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást! Ami mindig is vissza, visszafordított a játékod felé, az a döbbenetes precizitás. Ez már önmagában is elég, de ami a legfontosabb, hogy sosem veszett ki belőle a zeneiség, a lélek. Az az alapvető tulajdonsága, hogy a gitárjátékodnak tökéletes a harmóniája. Ehhez csak gratulálni tudok!

  • 2020 elején járunk. Ervin, beszélnél a 2019 -es zenei „munkáidról”?

Szervusz Udy! Köszöntöm a kedves olvasókat, egyúttal a hálámat szeretném kifejezni, hogy –talán mondhatom-szerény személyem iránti érdeklődés egyáltalán szóba kerülhetett. Első kérdésedet megválaszolva, egészen mozgalmas időket tudhatok magam mögött, ha a tavalyi évre szeretnék reflektálni. Többek közt volt szerencsém többször játszani a RockZone nevű duettemmel, melyet a Mokka együttes frontemberével, Németh Lászlóval kettesben alkotunk. Jellemzően hazai rock és blues örökzöldeket prezentálunk akusztikus előadásban. Kísértem Gerbert Judit színművésznőt, az ú.n. turnéján. Módomban állt ismét fellépni a Jazzperado nevű szintén duett formációinkkal. Társam Dombi Bertalan, kivel jazz-, illetve latin örökbecsűeket dolgoztunk fel és spékeltük meg rengeteg improvizációs szólókkal. Nagy örömömre szolgált a közös zenélés a Csendtörők, a Szelídgesztenyék, a Lufi formációkkal. Illetve nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy egy szombathelyi blues legendával, Zsoldos Báróval is jegyezhettünk fellépést. Saját gyermekemként aposztrofált zenekarom a Tequila, pedig rendszeresen játszott egész évben. Tavaly is készítettem videókat magam, ill. a gitárzene kedvelők számára. Elmondhatom, hogy hál’ Istennek, az egész világ területéről érkeztek hozzám pozitív visszajelzések és megosztások. Ez tulajdonképpen összegezi, egyben meghaladja a témakör iránt felállított elvárásaimat.



  • Sokan kérdezték tőlem, hogyan lehet eljutni olyan szintre a zenei tudományokban, hogy a közönség tökéletesen érezze, hogy neki szól, beszél a hangszer? Akár a gyakorlást, akár a hozzáállást illetően?

Ez szerintem teljesen személyre szabott hozzáállást igényel. Én történetesen mindenevő vagyok a zenében. Nincsenek és nem is akarok felállítani korlátokat, hogy én, csak és kizárólag rockot hallgatok, mert én vagyok a f…a gyerek. Számomra ez így nem működőképes dolog, egyben irreleváns is lenne. Minden zenét lehet szeretni, ebből fakadóan, mindenből lehet tanulni és kell is! Már aki ezzel akar foglalkozni. Bármilyen és bármelyik dallam érkezhet akár az indiai vagy a maszáj népzenéből. Lehet dallamokat ellesni a japán vagy a dél-amerikai folk muzsikákból. Bluesból, jazzből, filmzenékből, klasszikusoktól, funkyból, a disco zenéből. Nem szabad gátakat emelnünk a tanulás pástján. Mindezekből fakadóan, ha az ember nyitottan közelíti meg a kultúrákat s azok zenéit, akkor egy idő után az érdeklődés mellett a tudásszomj is felüti a fejét. Alázattal és mérhetetlen mennyiségű tanulással belefektetett energiával, kitartással, odaadással el lehet érni azt a célt, mellyel uralni tudjuk egy idő után a hangszerünket. Ekkor pedig figyelni kell magára a muzsikára, az összhangra, a zene hangulatára, hogy tulajdonképpen mit is akarunk kifejezni. Stílusidegen illetve a mű hangulatától eltérő játékot pedig igyekezzük kizárni a zenénkből vagy legalább közelítsük meg a rá jellemző adottságokat.



  • Az akusztikus gitár. Mennyire tartod alapnak, hogy az akusztikus gitár ott legyen a mindennapokban?

Én személy szerint kevésbé szeretem az akusztikus gitárt. Jóval nehezebb rajta a játék és számomra olykor kényelmetlen is maga a hangszer, Mindazonáltal a hangja, az akusztikája, a rajta megszólaltatható dalok világa s hangulata nem összetéveszthető mással. Tehát, a válaszom, kell egy akusztikus gitár a családba, de alaposan jól meg kell fontolni a választás mikéntjét. 

  • Mit mondanál mi a legfontosabbnak a saját gitárvilágoddal kapcsolatban? Vannak szabályok, formák, amihez igazodsz, tartod magad?



Feltételezem, itt a játékomról kérdezel. A videó, mint olyan, egy olyan közlési forma, ahol ez ember igyekszik megmutatni, bebizonyítani képességéit, képzettségét a többiek számára. Ez lehet akár egy szimpla dal is, de lehet komolyabb szakmai bravúr is. Nos, amikor én készítek egy-egy videó felvételt, az utóbbi mellett teszem le a voksomat. Hogy miért? Azért, mert a számomra könnyebb és egyszerűbb dallamokat játszhatom a nagyérdeműnek akár heti szinten vagy a diákjaimnak napi rendszerességgel. Tehát, ha meg szeretnék örökíteni valamit, akkor annak legyen már valami plusz köztes tartalma. Noha, az is igaz, hogy sok esetben a hangminőségre fittyet hányva képes vagyok sprőd felvételeket kiadni a kezeimből. Ez sajnos többnyire az időszűke miatt van. 

  • Ervin, kihagyhatatlan kérdés! Hangszerek! Elektromos oldalon maradt az Ibanez? 

Igen. Két Ibanez-t használok jellemzően, melyekkel maximálisan meg vagyok elégedve. Egy RG-570-es a liblingem. 90-es gyártmányú japán kékség. Dimarzio hangszedőkkel, hársfa testtel, juhar nyakkal, Floyd rose tremolóval, top lok III-al ellátva. A másik, a Brown Sugar névre hallgató csecsebecse. Egy S1625-ös Prestige, kegyetlen kényelmes juhar nyakkal, D-tunerrel felturbózva, eredetileg Black Sunburst névvel megbélyegezve. Nem vagyok nagy hangszergyűjtő, jobb szeretem őket használni, mint időközönként portalanítani. A sorban van még egy Strat kópiám, melyet az óraadások alkalmával nyúzok, illetve a már szóban forgó akusztikusom. 

  • Ha már 2019 -ről volt szó, nézzük a 2020 -at. Terveid az idei évre?  

Az idei évem se lesz unalmas, úgy látom. Rengeteg fellépés vár ránk és újabb konspirációk vannak kilátásba helyezve, melyeket egyelőre nem szeretnék elkiabálni. Nem nagy dolgok, de számomra sokat vetnek a latba. A RockZone, Tequila vonal mindenképp folytatódik. Báróval is szeretném tartani a színpadi kapcsolatot, Gerbert Judittal szintúgy. Egy jubileumi nagy koncertre készülünk a Tandem zenekarral, valamint várhatóak különböző stílusbeli utazások is az idén…ha minden jól megy. Bízzunk benne! A videók készítéseit természetesen szeretném folytatni. Rengeteg dolog van, amit még meg szeretnék örökíteni. Ha másnak nem, hát magamnak. 

Ervin, köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert kivánunk neked!

Köszönöm. 

1 megjegyzés:

  1. Kovács Ervinről azt tudom mondani ,figyelemmel kisérem már jó ideje a munkásságát ,amit nagyon szeretek és lenyügüz ,profi szinten szólal meg

    VálaszTörlés