2020. február 24., hétfő

Tomor Barnabás Trió





Tomor Barnabás Trió. Hogy miért tartom a jelen korunk egyik meghatározó formációjának? Mert hárman hozzák össze annak a zenei térnek a hangszeres kitöltését, ahol ha rés keletkezik, a hallgatóságnak egy olyan érzése támad, hogy "... jó, jó de valami hiányzik!". Nos.... ebben a trioban ez a probléma kizárt, nem mellesleg azért, mert a zeneiségük párosul egy döbbenetes hangszeres tudással!

A kérdés evidens… Barnabás, hogy állt össze a trió?

2010 óta játszom kisebb-nagyobb szünetetekkel a saját nevem alatt. Ez a jelenlegi felállás 2019 elején kezdett el együttműködni, Szumper Ákos dobossal és Usztics Péter gitárossal. Mindketten remek hangszeresek és kiváló zenészek. Az első két koncertünket is ebben az évben adtuk. A budapesti bemutatkozón készült is egy videó a New Life Song c. új szerzeményemről.



Hogy látod mi a titka annak, hogy - tudom, szubjektív véleményem - tökéletes harmónia van a fantázia és a hangszeres tudás között?

Titokról nem tudok. Mindhármunk nevében mondhatom, hogy ami fontos az a sok zene hallgatás (jazz, rock, blues, reggae, pop, stb, és jó zenéket persze) és a gyakorlás. A legfontosabb mégis a zenekarban zenélés. Mi szeretünk együtt játszani, próbálni és megvan a közös nevező.


Barnabás, kicsit szembe megyünk az eddigiek pozitív hangulatával, de hol "bukhat meg" ha valaki trió formációra adja a fejet?

Azt nem tudom. Ösztönösen vonzódom ehhez a felálláshoz. Én mindig is szerettem a trió formációt, mert ha gitár-basszusgitár-dob hangszerelésben megszólal, amit a fejemben hallok, akkor az csak egyre jobban inspirál arra, hogy foglalkozzam vele.



Jazz, jazz - rock? Honnan az érdeklődés ezen műfajok irányába?

A Tomor Barnabás Trió az jazz-rock. Engem nagyon hamar elkapott a jazz zene szeretete (kb. 16 éves koromban kezdődött), és azon belül is a jazz-rock és a fusion volt rám nagyobb hatással. Mindig olyan társaságban mozgolódtam és éreztem jól magam, ahol mutogattuk egymásnak a zenéket és cserélgettük a lemezeket, kazettákat és később a CD-ket. Rendszeresen jártam és sokat kutakodtam az újpesti Szabó Ervin Könyvtárak hanglemez és CD részlegein. A jazzen kívül nagyon sok más zenét is kedvelek. Meghatározó a blues, a rock, és természetesen a popzenén belül is rengetek értékes album készült, amiket szívesen forgattam/forgatok.

Mekkora önálló munka kell ahhoz, hogy működjön a trió?

Én inkább máshogy fogalmaznék. Nem (csak) munka kérdése. Mindenképpen szeretet, kitartás és hit kell. Ez az alap. Nagyon fontos az egymás iránti tisztelet és megbecsülés, a kötetlenség, a szabadságérzet és a közös öröm, vagyis mindenki érezze jól magát. A háttérben végzett „zenekarvezetői” feladatok csak ezeknek a hatása.

Végezetül, de kiemelt fontossággal! A jelen munkáiról és a tervekről beszéljünk!

Rendszeresen próbálunk, készülnek az új számok és pofozzuk a régebbi szerzeményeimet. Tervben van, hogy stúdióban is rögzítjük a hangot, illetve képanyagot is szeretnénk. Várjuk a következő koncerteket és a fesztiválokat. Egyelőre ezekről tudok beszámolni: 04.25. Nyakas Jazz Klub, Zsámbék; 06.06. B52 Jazz Fesztivál, Pilisborosjenő; 06.12. Gödi Jazz Napok, 07.25. Újpesti Rendezvénytér és 12.29. Szekszárd Jazz Club.

Barnabás nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánok a Triónak!!!

Köszönjük!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a Tomor Barnabás Triónak az interjút és azt a jazz-rock zenét amire nagyon nagy igény és szükség van manapság!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Udy! Jólesnek a szavaid! Köszönöm/köszönjük az interjút!

    VálaszTörlés