2015. július 29., szerda

Fejér Simon

Fejér Simon. Meggyőződésem, hogy igen csak jó kezekben volt, van, és lesz is a gitár szép Hazánkban. Kevés olyan nemzet van, ahol a gitárosok ennyire tartalmat, szépet tudnak beletenni a játékukba. Fejér Simon gitárjátéka elmeséli nekünk, érthetővé teszi a blues-t. Ez hihetetlen virtuozitással történik, de mindig ott az egyensúly a témáiban. Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. Szóval tempó, virtuozitás és az - hívjuk így - érthetőség! Beszélnél róla, hogyan tudod - persze ha egyet értesz a jellemzésemmel - összhangba hozni ezt a három tulajdonságát a gitárjátékodnak?

Nem gondolom magam gyors kezű vagy virtuóz gitárosnak, azt a sok hangot van bőven a világban, aki eljátssza helyettem. Persze van, hogy néha megszalad a jatt, de ez akkor történik, amikor éppen ezt a kifejezésmódot érzem működőnek, akkor és ott. A lényeg korántsem a hangok mennyiségében lakik és a minőség nem egyenesen arányos az eljátszott hangok mennyiségével. Különösen nem a Bluesban!

A tempó viszont rendkívül fontos. A tempó és a ritmika. Először talán minden gitárost csak doboltatnék, nem feltétlen egy dobfelszerelés mögött, a hangsúly a ritmusokon van és a belső time-on, ami belénk plántálódik és ezt folyamatosan csiszolni kell. Érthetőség. Hogyan kommunikáljunk a hallgató, érző közönséggel, ha nem értik, érzik, hogy mi a csudát játszunk? Itt természetesen nem valamifajta zeneelméleti dekódolásról beszélek, hanem egy komplex üzenetről, ami- ha valaki hiteles - célba ér, és csak ez a fontos. Én megpróbálok a színpadon mindig igazat mondani, és ezt az emberek hihetetlenül megérzik, és ez jó.

Mennyire tartod fontosnak a saját stílusod kialakítását, ha ez egyáltalán kérdés?

Természetesen rendkívül fontosnak tartom az egyéni stílust. Nekem a másik oldalról beérkezik a népzene, és az a sok hangszer, amin a gitár mellett játszom, mind alakítják azt, hogy hogyan gitározom, de legfőképpen, hogy hogyan muzsikálok.



Talán a bemutatkozás alapkérdéssel kellett volna kezdenem a beszélgetést.....nos, akkor következzen .......Simon! Kit is tisztelhetünk benned!

Hmm. Fejér Simon vagyok, 28 éves muzsikus, kétgyermekes családapa, és boldog ember.
Nagyon sokféle muzsikát játszom, sok hangszeren. Ennek két alappillére az afroamerikai és a magyar népzene. A Kőbányai zenestúdió növendékeként, ahol az általam tengermélységesen tisztelt Tóth János Rudolf szárnyai alatt kupálódtam (most már együtt muzsikálunk jó néhány éve) kerültem be Deák Bill Gyula zenekarába és ott majdnem 4 évig szólógitárosként működtem.
 A tanító emberek között még meg kell említenem Mohai Tomit vagy Babos Gyuszi bácsit, akiknek szintén sokat köszönhetek.
Jelenleg több kiváló zenekarban muzsikálok, színházazok, gyerekekkel foglalkozom, táncházazok, és rendkívül élvezem, hogy vidéken lakom.

Simon, hallani mindent, hogy elég mostoha körülmények között "működik" a hazai rockzene. Furcsán kérdezem, de nem a pénz része lenne érdekes a történetnek. Megéri gitárosnak lenni, megéri a rock zenésznek lenni manapság?

Nos, igazából én nem tartom magam rock zenésznek, így nem is tudom, hogy a rock zenészként meg lehet-e élni. Muzsikusként azt mondom meg. A muzsika olyannyira szerteágazó, mindenütt jelen van, és sok területen lehet művelni, legyen az tanítás, táboroztatás, koncertezés, lemezkészítés stb. Ez mind muzsika az én életemben, és élek és szeretem.



Szárazabb téma következzen! Gitárjaid, erősítőid, pedálok, tapasztalataid, tanácsaid! Folytassuk ezzel a témakörrel!
  
Ennél a témakörnél mindig elmosolyodom magamon, és azt mondom: Talán én vagyok az egyetlen gitározó ember az országban, akinek csak egy gitárja van. Itt most a villanyos gitárra gondolok. Egy 96-os amcsi Straton játszom, amivel teljesen összenőttem. Nem hagyományos strato hang van benne mivel a Lukather féle Emg hangszedőkkel lett átszerelve. Minden dög megjön, rajta amire szükségem van. Ezenkívül akusztikus hangszereim vannak, legkedvesebb egy Furch gitár, aminek nemsokára átlukad a fedlapja J
Mivel jelenleg nincs nagyon hangoskodó zenekarom egy kis fender kombón játszom és elég.
Legújabb dilim egy sakktáblából készült 4 húros gitár, amit egy kedves barátom, Székely Árpád készített. Ezt –mivel egy húr a basszustartományban dolgozik-, úgy használom, hogy két erőlködőt összekötök, egy basszus kombót és egy kis szoló kombót és megtekerem egy tubescreamerrel és persze hozzá jön a slide gyűrű. Hihetetlenül varacskos és mocsári hang jön ki ebből az egészből. Nagyon szeretem!
Pedálok tekintetében, ugyanúgy szenvedek a „mindig újabbat és érdekesebbet” betegségben, mint a gitáros kollégák zöme. Most éppen egy olyan korszakom van, hogy egyetlen egy pedált használok és ez az előbb említett régi japó Ibanez Ts-9-es overdrive pedálom.
Amúgy van egy rahedli. Wah, uni-vibe,torzítók,delay,eq,comressor,booster,chorus, minden féle. Mindig a kisvasutas megoldás érdekelt.
Tanácsolni csak azt tudom, hogy nem kell aggodalmaskodni, ha nem vesz körül pedálerdő.
A dolog akkor fontos, ha ezek az effektek valóban segítenek kifejezni, kiegészíteni azt, amit mutatni akarunk, feleslegesen mi a túrónak steppeljünk rajtuk.

Simon, beszélnél a jelenedről, és a terveidről?

A jelenemet a már fent elmondtam dióhéjban. Talán még annyit, hogy jelenleg az Ütött-Kopott Angyal a Voodoo Papa a Veronaki és a Kontáros zenekarokban hallhattok, egy kupac hangszeren muzsikálni és ordibálni.
Sajna 9 hónapja szenvedek egy ínhüvelygyulladástól, ebből 3 hónapot nem játszottam, de mostanra elegem lett, mert a dolog stagnált és megint játszogatok, sajnos nem azzal az aktivitással, de muzsikálok. Most mintha elindult volna valami javulás. Remélem, nemsokára ledobom ezt a dolgot és mehetek vissza újra a pályára.
Terveim, hogy olyan ember legyek, amilyet egykor elképzeltem. Jó ember!
Úgy gondolom, nem járok rossz úton. Én ezeket a dolgokat nem tudom leválasztani a muzsikáról, mert összetartoznak, legalábbis nálam. Szeretnék egy hangoskodó zenekart is csinálni, mert sokszor hiányzik a dörömbölés, eddig még nem is erőltettem annyira, mert rengeteg egyéb munkám volt, de érik már lassan a dolog.


Köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok jót kívánok neked!

Köszönöm.


Udvardy Udy Zsolt
0630/2261017

udy@gitarvilagok.com
www.gitarvilagok.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése