2021. február 26., péntek

Tarnai Dániel basszusgitáros, P.Mobil


Tarnai Dániel, P.Mobil. Egy olyan zenekar basszusgitárosával beszélgettem, amely mai napig meghatározó a hard rock világban és nagyon sokat tett azért, hogy érthetővé tegye az életet magyarul, a magyar embereknek. Dani tökéletes örököse annak a tradíciónak, amiben a P.Mobil basszusgitárosai mindig is a világszínvonalat képviselték.  

Dani, nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a meghívásunk. Az ember csak úgy nem áll neki basszusgitározni. Bár, nem kizárt… hogyan kerültél a hangszer közelébe?

Sziasztok! Köszönöm szépen a megtisztelő meghívást! A basszusgitározással 14 éves koromban találkoztam először. De nem ez volt az első hangszer, ami a kezem ügyébe akadt. Édesapám zenei neveltetésként a zongorát szánta nekem „elsődleges önkifejezési módnak”, de sajnos részemről nem ez a hangszer bizonyult az örök szerelemnek. 10 évig tanultam zongorázni, 6 évig klasszikust, 4 évig jazzt játszottam. Nem különösebben élveztem a dolgot lázadó tiniként, hiszen csak és kizárólag rockzenét hallgattam akkoriban, de az biztos, hogy a zongora, nagyon jó alap volt a további zenei tanulmányaimhoz. A basszusgitárral való első találkozásomnál azonnal megtörtént a bevésődés. Megláttam a formáját, meghallottam a hangját és végem volt. Gondoltam 4 húron legalább nem kell annyit gyakorolni, mint egy 6 húros gitáron. Tévedtem. Egyrészt onnantól éjjel nappal gyakoroltam, másrészt pedig kiderült, hogy amúgy létezik 6 húros basszusgitár is. Nemrég be is szereztem egyet. Tehát maradt a basszusgitár. Ez a szerelem már öröknek bizonyult. A legjobb csaj a világon. Gyönyörű a teste és állítható a feje.


Milyen zenei műfajok, zenészek voltak, vannak rád a legnagyobb hatással?

Jack Bruce, John Paul Jones, Geezer Butler, Roger Glover, Trevor Bolder, Billy Sheehan, Lemmy… Reggelig lehetne sorolni azokat a fantasztikus basszusgitárosokat, akik nagy hatással voltak arra, hogy mit is gondolok ma a négy húron való muzsikálásról. A rock és a blues zene volt az, ami valamit megmozdított bennem gyerekkoromban. Sokat kísérletezem más műfajokkal is, de valahogy mégis mindig azt érzem, hogy a rockzene teszi teljessé az életem.

Kőbányai Zenei Stúdió. Nem akármilyen kihívás! Hogyan jött képbe az iskola?

Már a gimnáziumban megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék zenei vonalon tovább tanulni. A szüleim ennek nem annyira örültek, de megígértették velem, hogy ha elengednek zenei pályára, akkor utána leteszek nekik az asztalra egy diplomát is. Így is lett. A gimnázium alatt zeneipari tanuló inasnak szegődtem, Ullmann Ottó tanár úr vett a szárnyai alá. Felkészített a Kőbányás felvételire, majd 3 évig nála tanultam az iskola keretein belül is. A negyedik tanévet Lattmann Béla tanár úrnál végeztem. Fantasztikus 4 év volt. Rengeteget tanultam.

Párszor már hallottam, hogy a zenei képzés inkább bezárja a kapukat, mint kinyitná azokat, azaz nem igazán pozitív a saját, zenei egyéniség kialakulásában. Hm… nem tudom. Te, hogy látod?

Szerintem minden zenei egyéniség kialakuláshoz szükséges egy bizonyos alap zenei műveltség elsajátítása, amit hol máshol lehetne jobban megszerezni, mint az ország egyik legnevesebb zeneiskolájában? A tanárok nem korlátoznak, hanem utat mutatnak és eszközt adnak a kezedbe, hogy kibontakozhass.

Mesélnél róla, hogyan kerültél a P. Mobilba?

2009-ben meghallgatáson vettem részt. Pontosabban kettőn. Mint kiderült, az első alkalommal annyira halk volt a hangszerem a többi szörnyeteg mellett, mintha ott sem lettem volna. Aztán behívtak még egyszer és szóltak, hogy akkor most hangosítsam fel az erősítőm. Eljátszottam hangról hangra ugyan azt, amit az előző alkalommal is. Egyből mondták utána, hogy ez meggyőzőbb volt. Életem legboldogabb napja volt, amikor szóltak, hogy bekerültem a zenekarba. A mai napig fantasztikus érzéssel tölt el, amikor egy színpadon állhatok a nagyfiúkkal. Rengeteget kaptam a zenekartól. Például rengeteg fölszaladt kilót has tájékon. Imádunk együtt nagyokat enni. Örökké hálás leszek a srácoknak, hogy annak idején esélyt adtak egy tejfelesszájú suhancnak. Rajongóból lettem zenekari tag. Mint a mesében.

"...örökké hálás leszek a srácoknak, hogy annak idején esélyt adtak egy tejfelesszájú suhancnak. Rajongóból lettem zenekari tag. Mint a mesében."

Tradiciók. Dani, mennyire jelentett inspirációt, illetve esetleges – és nem negatív értelemben – korlátokat a P. Mobil hagyományok folytatása?

A legkevésbé sem érzem korlátozásnak a zenekar hagyományainak ápolását és az eredeti megszólaláshoz lehető legjobban közelítő modernizált P. Mobil hangzás folytatását. Elképesztő érezni a saját bőrömön is, hogy milyen hatása van az igazi energikus hard rock megszólalásnak. Lehengerlő. Fantasztikus basszusgitárosok játszottak előttem a zenekarban. „Losó László, Kékesi Bajnok László, Póka Egon” Példaképeim a mai napig. Nagy gondot fordítok rá, hogy a munkásságukat ápoljam és megjelenítsem a játékomban és a hangzásomban. Természetesen mindezeket kicsit a saját szájízem szerint tovább gondolom. Lóránt nagyon kritikus mindenben, de nem korlátoz, amíg a jóízlés határain belül mozog az ember. Nagyon fontosnak tartom a zenei alázatot. Nem hangszeres bemutató vagyunk, hanem egy zenekar. Egy a célunk. P. Mobil számokat játszani a közönségnek. Jól.

Jelen vagy más formációkban vagy esetleg tervezed, egyáltalán a P.Mobil mellett beleférne?

Nem játszom más zenekarban. P.Mobil zenekari tagnak lenni teljes munkaidős feladat. Csak teljes gőzzel lehet csinálni, különben nincs értelme az egésznek. De ha esetleg új basszusgitárost keresne a Deep Purple, akkor szólj kérlek. Hehe... (.... ezt megígérhetem!)

Nem kérdés, hogy istenien dögös alapokat hozol. Milyen szempontok alapján válogattad a „cuccod”? Dani, mindent, amit a „vasról” tudnunk kell! 

Köszönöm a bókot. A jelenlegi motyóm összeállítása hosszú évek kísérletezésének eredménye. A fő szempont az volt a kiválasztásnál, hogy olyan felszereléseket vásároljak meg, amik a lehető legjobban illenek a zenekarhoz. Tehát, nem volt kérdés, hogy a gitár nem lehet más, csak Fender Precision bass, az erősítő pedig nem lehet más, mint Marshall. Az utóbbiból nem valami nagy a választék, így a legnagyobb dögöt szereztem be, ami a piacon van.



Összegezve:

Fender Precision bass gitár 2db

Magyarország alakú basszusgitár

Fender Jazz bass Marcus Miller signature basszusgitár

Music Man Stingray 5 basszusgitár

Warwick Alien akusztikus basszusgitár

Washburn BB4 basszusgitár

Washburn BB6 basszusgitár

Marshall VBA400 fej 3db

Marshall VBC810 láda 2db

Marshall VBC412 láda 2db

Tech 21 Sansamp Bass Driver D.I. 2db

Morley George Lynch Tripler  

TC Electronic Polytune3 hangoló

Line6 Relay G50 vezeték nélküli rendszer

Fehér viaszos vászon hentes kötény 1db

Befejezésül. Jelen és a jövő! Terveid!



Nemrég került fel a leghíresebb videómegosztó oldalra a Raktárkoncertünk és az Akusztik koncertünk is. Érdemes megnézni őket, szerintem nagyon jól sikerültek. Büszke vagyok rájuk. Jelenleg gőz erővel dolgozunk az új P.Mobil lemezen. Dalokat írunk és próbákra járunk. Nagyon ütős anyag lesz. Videóklipeket is tervezünk forgatni pár új számhoz. Ezen kívül a legfontosabb tervem, hogy amint lehet, újra színpadon állhassak a srácokkal. Már alig várom.

Dani, nagyon köszönöm az interjút és megtiszteltetés volt nekünk!

Köszönöm szépen a beszélgetést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése