2021. február 3., szerda

Miroslav “Jimmy” Szabó, gitáros, Jimmy band, Torna


Miroslav Jimmy Szabó, gitáros, Jimmy band, Torna. Keveseknek adatik meg az a hangszeres tudás, hogy úgy beszéljen, szóljon a hangszer a hallgatósághoz, hogy az hangsúlyos, hatásos, folyékony legyen, de ne hadarjon, ne kapkodjon. Ezek a jellemzők azok, melyek tökéletesen illenek Jimmy játékára.

Tisztelettel köszöntelek az oldalon! Hihetetlen előadást láthatunk Tőled és a barátaidtól! Beszélnél erről a „supergroup” -ról?

Amióta a koronavírus miatt itthon ülünk, elő vettem a fiókomból a saját számokat és lassanként a fiammal Krisztiánnal (ügyes stúdió technikus, és nagyon érti a dolgát szoftveres vonalon) elkezdtük őket összerakni. Kigondoltam egy olyan projektet, ahova szeretnék meghívni kelet-szlovákiai (felvidéki) gitárosokat, hogy lássák, hogy itt is jó gitárosok dolgoznak. Elkészítettem az alapot, elküldtem a kiválasztott gitárosoknak, utána egyenként eljöttek hozzám a stúdióba és ez lett belőle. Már készül a második szám. Amikor meghirdettük ezt a lehetőséget, még aznap többen jelentkeztek, hogy szívesen beszálnának. Nagyon örülök ennek.



Jimmy, bocs, hogy nem ez lett az első kérdés, de most ismerkedjünk meg Miroslav Jimmy Szabó gitárossal!

14 éves koromtól zenélek, nem jártam semmi zenei iskolába. Nincs olyan nap, hogy nem tartom a gitárt a kezembe és nagyon szeretem mulattatni a közönséget. Zenéltem egy pár zenekarba már, itt ott szoktam helyettesíteni is. Azonban a legkedvesebb zenekarom a Jimmy band. Jelenleg a fiamnak, Krisztiánnak is készítek számokat. Van pár saját remek zenei projektje.


Tudom, vannak alaptémák egy szóló felépítésében, de nálad nem érzem, hogy tolonganának a klisék. Amikor elkezded kidolgozni egy instrumentális nóta szólóit, milyen szempontokat hangsúlyozol?

Szeretem, ha a szóló dallamos. Egész zenei életemet meghatározza az improvizáció. Nem szoktam tanulni a szólókat, inkább a saját gitárvilágomat, fantáziámat hívom segítségül. Ahogy épp az adott pillanatban érzem.

Jimmy, kik azok a gitárosok, akiknek a gitárvilágához a mai napig visszanyúlsz?

Nagyon sok kedvenc stílusom van. Sokáig tartana, ha felsorolnám a gitárosok nevét, de megemlítem a magyaroktól Lukács Petát, Alapi Istvánt, Botos Tibort, Tátrai Tibort.

A jelen helyzet szerintem azonos Szlovákiában, mint Magyarországon. Hogyan befolyásolta a zenei mindennapjaidat a vírushelyzet?



Annyiban, hogy nincs közönségünk. Otthon vagyunk, magunknak zenélünk. A megélhetésemet nem befolyásolja ebből a szempontból a vírushelyzet, mert nem zenéből élek. A zene, a gitár a hobbim!

Hangszerek, hangzás! Bárki gitározhat, ha nem jön közel maga a „sound”, akkor a játéktechnika hiába van nagyon magas fokon, nem fog átütni a zene. Nagyon jól szól a gitárod, és – tudom - azon kívül, hogy a hang a kézben van, kell a „vas”! Beszéljünk a cuccodról!


Jelenleg Fractal Audio Axe Fx II XL+ használok, amiben megvan minden. Olyan hangot lehet rajta kitekerni (őrület…). Használok hozzá egy MFC-101 Mk3 és 3 Boss hangpedált. Van egy Line6 Relay G90, egy Matrix GT1000FX-2U és egy 2x12 Vintage cabinetem. A stúdióban az Axe Fx II XL+ egyenesen a mixbe van bekötbe és használom mellé a speaker szimulátorokat. Legkedvesebb hangszíneim a Brit 800, Plexi, USA PRE LD2. A speaker szimulátorokat illetően a 4x12 PETRUCCI V30 MIX. Jaj és a gitár Music Man Luke III HH BK Black. 

Jimmy, nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánok neked és a zenekarnak!

Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése