2020. december 26., szombat

Szijártó Zsolt, gitáros


A magyar embernek, az alkotó embernek, van egy egyedülálló tulajdonsága. Az alkotásába bele tudja tenni szívét-lelkét. Ez igaz lehet bármely olyan „munkatevékenységre”, amit szeretetből tesz. A gondolatai szavakat nyernek, akár a képzőművészet területén, akár, Zsolt esetében a zenéjén, a gitárjátékán keresztül. A döbbenetesen magas szintű technikai tudásán kívül, ez az, ami miatt hallgatom, és követem a gitárost.

Nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon. Zsolti elárulnád azt, hogy hogyan lehet elérni azt az egyensúlyt, hogy ne akarjon az ember mindig „sokat mondani”, a gitárral, hanem megmaradjon a zene zeneisége is? 

Sziasztok Gitárvilágok olvasói, hallgatói! Általában kell neki pár év, néha évtized, mire az ember rájön, hogy az érzéseit, hangulatait, próbálja elmondani a gitáron az adott dalban, ne csak öncélú technikai bemutatót tartson. Egy gitárszóló legyen egy kiteljesedése a dalnak, egy mű a műben, adjon egy nagy pluszt. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne használjon érdekességeket, technikákat és csak a dallamokkal operáljon, mert akkor szóló unalmassá válik. Fontos a gitár-sound! Ami nagy részben a kézben van: Milyen erővel pengeti az adott hangot, milyen vibrátóval, hol tompít, milyen felhangok jönnek... De fontos a jól beállított erősítő vagy szimulátor és effekt is, hogy jól szóljon és azt hozza, amit a gitáros belül hall.  Itt szoktak legtöbbször viták vagy megfejtések lenni egy-egy hangmérnökkel. Én azért szeretek Töfivel a Denevérben felvenni, mert meg van a megfelelő felszerelése, hasonlóan halljuk a dolgokat, tudja az ízlésem és hagy molyolni a soundokkal. A Mobilmánia dalban a kíséret- és szóló hangot együtt tekergettük ki az Axe-Fx3-ból, majd Zefiéknek úgy megtetszett, hogy maradt szinte az egész lemezre alapritmus sound-nak!

Manapság ezekre nagyon nagy szüksége van a világnak! „A lélegzet vigyen”, a Mobilmániától. Beszélnél erről a sztoriról és a közös munkáról Sipos Péterrel?

A Mobilmániát régóta szeretem, hatalmas dalaik voltak már anno a P. Mobilban és a T.R.B.-ben is!  A Mobilmánia zenészeivel régi jó viszonyban vagyok, és mindenkit jó zenésznek tartok, aki ebben a bandában van, vagy volt. Zefinek tetszett a gitárjátékom, és felkért, hogy egy komplett dalt játsszak fel a Zefi és Bajnok 40 lemezre. Azonnal igent mondtam rá, főleg, hogy megtudtam, Sípos Peti fog a dalban énekelni, akit szintén nagyszerű énekesnek tartok, régről ismerjük egymást és sokat szoktam vele Messenger-en bohóckodni! Mondtam is neki, azt kérdezik most egy interjúban tőlem, milyen volt veled dolgozni a Lélegzet vigyen dalon.

Mit írjak? Folyamatosan szivattál mindennel? Még az élő fába is belekötöttél? Vagy azt, hogy a végén már újra akartad játszani a gitárszólóm is? Nem mondhatom el mit válaszolt, de elég jót röhögtünk!


Pont szülinapomra jelent meg a Lélegzet vigyen dal a YouTube-on, és a cd-t is aznapra hozta a postás! Köszi Zefi!

Zsolti, kihagyhatatlan kérdés! Hallhatnánk a hangszereidről?

Régi hobbim a gitárgyűjtés, nincs sok, de számomra fontos legendás hangszereim vannak.

Van két Medgyesi Tibor által gyártott gitárom. Tibi világszínvonalú hangszereket gyárt a legjobb anyagokból és olyat, amilyet te szeretnél. Ezekből csak egy van! Ilyet nem vehetsz a boltban!  Van Két USA Peavey Vandenberg gitárom, két USA Kramerem és egy USA B.C. Rich-em. Ezek nekem a 80-as és 90-es –évek legendás gitárjai, amiken a nagy kedvenceim játszottak. Ezeknél még ma sem gyártanak jobb hangszereket számomra. Persze itt működik a nosztalgia faktor érzet is. Van egy Ibanez Jem 7 Steve Vai modellem és a büszkeségem az Ibanez JS2K Satriani Crystal Planet gitár, amiből 200 van a világon, az enyém a 115-ös sorszámú.


Szóval a zenei mindennapjaid, beleértve a zenekaraid, és a tervek!  Zsolti, tudom, profán a kérdés, de a személyes, zenei gyakorlatodban hozott valami pluszt a jelen szükséghelyzet, vagy totálisan negatívan éled meg?

Azért történtek jó dolgok 2020-ban is: Megjelent a Kárpátia 1920 lemeze, szintén a Kárpátiával csináltunk egy Kalapács feldolgozást, vendég voltam a Dying Wish új lemezén, valamint a hamarosan megjelenő Ángyán Tomi szólólemezén. Metal Mesék sorozatot indítottam a Youtube-on, ahol vicces zenész történeteket mesélek el. Sok vendégem is volt már: Alapi, Maróthy, Molics, Vaszlavik, Töfi. Keressetek rá a sztorikra! Kinyúltok a röhögéstől! Az Omen zenekarnak kijött egy uj dala, videoklippel együtt, amiben meghívták a régi zenekartagokat is. Így ott is felbukkantam, köszi nekik! Persze alapjában véve negatív, genyó év volt.

Reméljük, feléled hamarosan a zeneipar és tudunk menni élőben zenélni!


Egy professzionális zenész, mint Te, milyen célokat tud meghatározni ebben a bizonytalan helyzetben?

Elkezdtem írni az új szólólemezem, ahol most énekes dalok lesznek! Lehet, én fogok énekelni rajta! Együtt dolgozom Pusztai Zolival (ex-Auróra, Moby Dick, Hungarica) az egyik nagy kedvenc szövegírómmal, alakulnak a dalok. Május 1-től a Kárpátiával is szeretnék visszatérni a koncertezésre, valamint ott is születőben vannak az új dalok! Az Egedy – Szijártó cselló /gitár duót is tervezzük 2021-ben pár jó koncertre beröffenteni.  Valamint a Mobilmánia is tervez 2021 végére egy hatalmas Aréna koncertet, rengeteg vendéggel, ami, ha összejön, már most meg vagyok hívva! Jeeee!

Zsolti, nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a jövő évre! Bízzunk benne, hogy enyhül a helyzet! 

Köszönöm és boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánok minden kedves olvasónak!

2 megjegyzés:

  1. Zsolti nagy király.Szeretem ahogy gitározik ahogy él.És ami a legfontosabb nagyon jó humora van, mert anélkül nem lehet élni.Ölellek Barátom 😊

    VálaszTörlés