2020. december 16., szerda

Lopott Idő, Sopron


A Lopott Idő, Sopronból. Amíg a ’80-as években vadásztunk a zenékre, manapság – köszönhető web lehetőségeinek és a szükséghelyzetnek – omlanak ránk a jobbnál, jobb produkciók. Nem biztos, hogy a második a „könnyebb” helyzet. Kénytelen kellett megtanulnom, hogy a legjobbak mellett álljak meg. Így jártam a Lopott Idő, napokban megjelent bemutatkozó nótájával és video anyagával. Hadd gratuláljak hozzá és ami első hallásra lejött nekem az a tudatosság!

Nem szeretnék tiszteletlen lenni, de mielőtt megismerkednénk a zenekarral, legyen az első kérdés, hogy milyen gondolatiság mentén készült az anyag? Melyek voltak azok az emberi, zenei sarokpontok melyeket tartottatok, akár dalszerzés, akár a hangszerelés, illetve a klip készítésekor?

Először is köszönjük a riport lehetőséget és a gratulációt. Nagyon jól esik. A négy tagból hárman egy másik zenekarban is dolgozunk együtt. Egy U2 – Guns’n Roses tribute zenekarunk van már hosszú ideje. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy nagyon gördülékenyen tudunk együtt dolgozni.  Aztán jött az ötlet, hogy szeretnénk saját nótákat írni. Saját témákról, a saját életünkről. Mivel mindannyian a blues és a rockzenét szeretjük, nem volt kérdés a stílusirányzat. Illetve nem akartuk a dolgokat túlbonyolítani. Kevés hangszerben gondolkodtunk. Mindösszesen dob, basszus, gitár, ének felállásban zenélünk. A hangszerelésben szeretnénk élőben is hasonló jól megszólalni, mint a felvételen. Ezért kevés extra sávot használunk (a vokálokon kívül). A klippel kapcsolatban pedig valami nem szokványosat szerettünk volna készíteni.


Akkor most következzen a Lopott Idő zenekar!

A zenekar tagjai: Szokodi Zoltán – Ének; Fördős István – basszusgitár; Tujmer Gábor - dob és Egyházi Krisztián – Gitár.

Kiváló minőségben szól a lemez és a film. Melyek voltak azok a technikai szempontok, melyek alapján meghatároztátok a munkátok?

A sávok felvétele a basszusgitárosunk saját stúdiójában készült, a nyers sávokat pedig egy pesti stúdióban keverték készre. Az ütős megszólalás volt a cél. A klip-ben szabad kezet kapott az operatőr. Csak a klip vázát mondtuk el neki. A rendezést és kivitelezést teljesen rá bíztuk.

Banális a kérdés! Miért a „Zuhanás” került filmre?

Több dalból választottuk ki a „Zuhanás” -t. Ez egy fogyasztható rockzene. Nem a legkeményebb és nem is a leglazább tőlünk. A középutat céloztuk meg.

Tervezitek az online jelenlétet a világban? Magyarul, koncertek!


Tervezünk koncertezni. Júniusban lett volna a bemutatkozó koncertünk egy nagyobb szabású soproni zenei esemény keretein belül. Sajnos az ismert helyzet miatt ez elmaradt. Talán jövőre meg tudják rendezni. A klip bemutatása most online történt egy TV interjú keretein belül. A nótákat megpróbáljuk elérhetővé tenni a legtöbb ismert zenei fórumon.

Beszéljünk a „vas” -ról. Gitárok, erősítők!

A dobosunk (Gábor) egy Tama Starclassic Birch/ Bubinga szerkón játszik, Starclassic Bubinga pergővel, Zildjian cintányérokkal. A basszerosunk (Pista) egy Warwick Streamer-t használ egy Ashdown előfokcsöves fejjel és egy Ampeg 8x10-es fallal. Elég lehengerlő motyó. Én (Krisz) egy Hiwatt 100w-os csöves fejet használok egy Peavey 4x12-vel, amiben G12T-75-ök vannak. Kisebb helyekre egy full- csöves Randall kombót szoktam használni. Kisvasútban használok wah, compressor, overdrive, distortion, tremolo és visszhang pedálokat. A Lopott Idő zenekarban két hangszert használok. Az egyik egy Gibson Les Paul Traditional, a másik pedig egy Ibanez Iceman. Az énekesünk (Zoli) pedig Sennheiser és Shure mikrofonokkal, valamint Sennheiser fülesmonitorral dolgozik.


A mai hangtechnika informatikai támogatása szinte korlátlan. Befolyásolhatja ez, hogy esetleg alsóbb kategóriás hangszerek is megjelenhessenek, vagy az igényes munkához szükséges a professzionális hangszerpark?

Én bizonyos szempontból régimódi vagyok. Elismerem és szeretem is használni a számítástechnika lehetőségeit. De azt gondolom, hogy egy jó hangszert, vagy erősítőt továbbra sem lehet helyettesíteni. Szerintem ezek a szoftverek és eszközök most már vannak olyan szinten, hogy a stúdiómunkát nagyon jó minőségben támogassák, és ténylegesen nagyon jó végeredményt lehet velük elérni, de a jó hangszereket, illetve a jó alapokat kiváltani a jövőben sem lehet gyenge minőségű hangszer és erősítőparkkal. Szeretném megjegyezni, hogy a jó minőség szerintem nem feltétlen jelenti azt, hogy drága. Volt a kezemben jó pár alsó- középkategóriás gitár, amelyek minőségre bármikor felvették a versenyt 2-3x drágább társaikkal. Ezekkel bármikor lehet színvonalas munkát végezni.

Nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a zenekarnak!

Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése