2020. március 16., hétfő

Benkő Attila, basszusgitáros




Magamról röviden, a nevem Benkő Attila, 20 éve gitározom és a bécsi Chasing Sounds nevű punk-hard rock banda alapító tagja, fő zeneszerzője, stúdióban gitárosa és élőben basszusgitárosa vagyok. A zenekar 2014 óta létezik ez alatt 8 Európai országban turnézott és jelenleg a harmadik album kiadása előtt áll. Zenénk megtalálható az összes ismert weboldalon - Facebook, Youtube, Spotify, iTunes.  Jómagam gitár-basszusgitár gyűjtő vagyok, és kb. 10 éve foglalkozom hobby szinten gitárgyűjtéssel, cserélgetéssel. Legfőképpen a 4 nagy márka érdekel Fender, Gibson, PRS, Musicman. Most szeretném bemutatni pár olyan hangszeremet, amik az évek során a szívemhez nőttek és a gyűjteményem fontos részét képezik. Megpróbálom időrendi sorrendbe helyezni őket.



1 - Fender USA '62 Re-issue Precision Bass - olympic white - ez volt az első "rendes" minőségi hangszerem. 2007-ben a Hollywood-i Guitar Centerben személyesen rendeltem, és pár nap után kiszállitották a hotelünkbe. 4 évnyi megspórolt karácsonyi és szülinapi pénzbe került nekem, a klasszikus fehér fekete punk P-Bass kinézetre hajtottam, így az eredeti tortoise koptatót azonnal feketére cseréltem és kapott egy Badass 2 húrlábat is. 8 éven át ez volt az egyetlen basszusgitárom, amit rengetek akkori metalcore, punk és Hc bandában használtam egészen 2014-ig. Az első Chasing Sounds albumon is ő szól a dalok túlnyomó részén, 2 klipben is szerepel. A vastag 60s nyakprofil miatt manapság már ritkán kerül elő, de nekem óriási szentimentális értéket képvisel. 



2 - Musicman Stingray 1994 - Teal Green Transparent - ezt a hangszert egy lengyel aukciós oldalról vettem, előre utalással "vaktában" egy magamhoz hasonló fiatal sráctól, aki szintén hangszerekkel kereskedik, a mai napig is kapcsolatban vagyok, pedig soha nem találkoztunk személyesen. Ezzel a Stingray-vel 2 évig koncerteztem, nem kíméltem, a "Soundscapes" című második lemezünkön szerepel. Rajta kívül volt még három másik Stingray-em 1988, 1995 és 2005 de csak ez az egy maradt meg a gyűjteményben. Nem véletlenül. 



3 - Gibson Ripper 1974 - Natural - Nagyjából 4 éve van meg ez a hangszer és egy örök kedvenc, full eredeti csak a régi Gibson kemény tokja hiányzik. Ez egy nagyon sokoldalú basszusgitár szinte bármelyik zenei stílusban megállja a helyét. Ez mind a 4 way switch-nek köszönhetően. Darkglass Alpha Omicron torzító pedállal iszonyatos hangja van. Legyen az metál, stoner, jazz, blues, 70s diszkó-funk ez a hangszer tudja. Teljesen véletlenül jutottam hozzá, egy ismerősöm épp abban az angliai városban élt, ahol a hangszert hirdették. Castleford-ban. Volt olyan kedves hogy megvegye nekem, elárulom, hogy a hangszer valós értékének csak a  40% fizettem érte. Pedig a tulaj egy angol hangszerboltos csávó volt. Mázli. 



4 - Fender Precision 1975 - Sunburst - Mindenkinek van egy titkos fegyvere vagy Number One-ja, nekem ő az. Hihetetlenül jó darab, csak 3,8 Kg, ami a mid 70s Fendereknél nagyon közkedvelt, a potikon kívül eredeti, bar én jelenleg egy Badass 2 húrlábbal használom. Egyszerűen Preciken nekem ez vált be. Ütött kopott Sunburst finish, rózsafa fogólap, patinás króm hardware, szerintem ez az etalon preckó kinézet. A vékonyabb 70s preci nyakprofil az, ami nekem a legkényelmesebb, főleg gyorsabb, pengetős punk-rock játékstílusnál. Eddig 2 lemezen szerepelt és a "Silver Screen" című klipben is látható. Ha valaha egy testre szabott basszusgitárt gyártatnák magamnak, a nyakát biztosan erről mintáznám. 



5 - Gibson Les Paul Custom 1979 - Silverburst - Adam Jones, Chris Cornell, Bill Kelliher, Matt Skiba és még sorolhatnám... 

Dögnehéz Norlin érás Gibson LP Custom, a ritkább és közkedvelt Silverburst színben, a potisapkákon kívül teljesen eredeti a legkirályabb 70s Chainsaw keménytokkal. Eszméletlen patinával, karcokkal, leverődésekkel, elszíneződéssel konkrétan az ezüst nitrolakkos szín bezöldült rajta... a nyakáról szinte teljesen lekopott a Silverburst szín csak a natúr fát látni. 3 éve van nálam, valaki előttem nagyon sokat használta. Ez egy olyan gitár, ami ha egy híres zenész tulajdona lenne, a Gibson Custom Shop bátran csinálhatna róla korlátozott mennyiségű relic kópiát. Az idei új "Chimerica" című EP-n szerepel és azon kívül egy másik teljes albumon, amit egy új projektként szeretnék idén kiadni. 



Zenekarom Chasing Sounds:

 

Ha bármi kérdésetek lenne a hangszereket illetően, írjatok,

Köszönettel

Benkő Attila



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése