2020. március 21., szombat

Thürmer Jenő, gitáros


Hello. Thürmer Jenő vagyok a Komlói Másvilág zenekar egyik gitárosa. Nagy örömömre itt már a fiammal zenélhetek! Zenekarunk 10 éves múltra tekint vissza sok koncerttel a hátunk mögött, kizárólag rock feldolgozásokat játszunk, mivel ez egy hobbi zenekar így nem szándékozunk megváltani a világot, a célunk a szórakoztatás a koncertezés. Egy öreg gitáros vagyok, nem tartozom a gitár istenek kategóriájába. Azért gitározom, mert ez a hobbim, mert számomra ez a legjobb kikapcsolódás. Nem ebből élek és soha nem is akartam star lenni. Iskolás korom óta zenélek, először klasszikus zenét tanultam, majd autodidakta módon tanultam gitározni, mivel abban az időben gitár tanár és internet sem volt, egymástól lestük el a trükköket ráadásul ebben a kisvárosban igen kevesen, gitároztak, így még nagyobb hátrányba voltunk a fővárosiakhoz képest. Abban az időben márkás hangszereket sem lehetett kapni, ha igen, akkor is csillagászati áron, egy akkori munkás évi keresete volt egy LP. Gibson. Gyerekként csak álmodoztam róla, az első hangszerem egy Szegedi akusztikus gitár volt, amit elértékelten vett apám 400 Ft-ért...

Gimnazista koromban kaptam egy Jolana Star 7 elektromos gitárt és egy Budapest csöves rádióval erősítetem full-ra kihajtva a szomszédok nagy örömére, később saját magam építettem egy tranyós torzítót egy ezermesteres kapcsolási rajz alapján. Miután elkezdtem dolgozni vettem egy Vermona erősítőt és egy Cray Baby wah pedált. Sokáig ez volt a felszerelésem. Később kezdtem el cserélgetni a cuccomat, először a gitárt cseréltem le egy Cimar LP-re, majd vettem még egy 83-as Squier Fender Japán Str., ami a mai napig is meg van, már a fiam használja. Az erősítő csere is elkezdődött, Laney Klip 60W, azután egy Fender combo, ezt egy Roland jazz chorus 160 követte, - amit utána sajnáltam, hogy eladtam, nagyon profi 4 hangszórós cucc volt. Ez után egy Marshall Valve hibrid combo lett, és eljutottam a mai erősítőmig. 



Most egy Carvin V3 fej-ládát használok. 3 csatornás tiszta, crunch, solo, külön master szekcióval, amiben brigh, midle, rezonance, volume + booster szabályzás van. Csatornánként gain, volume, 4 sávos eq. + kapcsoló a tartomány kiszélesítéshez, crunch és torzított csatorna 3 állású torzító kapcsolóval, vintage, modern és high gain beállítással eq. kapcsolóval rendelkezik, a tiszta csatornán eq, és bright kapcsoló. Az erősítő midivel vezérelhető, amit használok is. A láda 4x12 Celestion 75. Az effekt parkom a következő, Line 6 vevő ezután Morley Bad Horse 2 wah, majd egy Tc Nova driver ami analóg de midivel vezérelhető, ezt követi egy Boss gt100 multi effekt, amihez egy fs 6-os foot pedál használok az effektek külön kapcsolására, persze prezetenként más-más effektet. Van még egy Boss A-B kapcsolóm, amit az út választónak használok a Carvin és a szájgitár között. A szájgitár egy saját készítésű, amit egy 10W-os driveres erősítő hajt. 4 kábeles megoldást használok, a Boss Gt 100-ból csak a zajzárrat az Eq-t és az effekteket használom. A torzítás a Tc Novával és az erősítő torzítóival oldom meg, solo kiemelést az erősítő boosterével oldom meg, it, +6 db., adok rá. A crunch-nál 2 torzítót használok egyszerre, a szólóknál + booster, így sűrűbb lesz a torzítás szövet szerkezete, így hosszabb lesz a hang kitartás, szépen jönnek a felharmonikusok és jobban gerjed a gitár. A Carvin V3, a Tc Nova Drive rendszert a Boss Gt 100 midivel vezérlem. A gitár parkom Ibanez RG szériás gitárokból áll. Kettő 350-es, egy 370 és egy 320-as. Mind a 4 gitár kisebb-nagyobb átalakításon esett át. 



A fehér 350-ben Evolution pickup híd, nyak, középen egy Dimarzio super diatorsion. A fekete 350-ben koptató csere a híd pickup Dimarzio crunchlab, a többi maradt a gyári Quantum et. 



A 370-es kapott egy fekete gyöngyházkoptatót és egy Seymour Duncan Dimebag szettet, a középső maradt a gyári, ez a gitár D-re van hangolva. 



A 320-as gitár esett át a legnagyobb átalakításon, kapott egy nyakat és fekete szerelékeket egy 350-es gitárról. A híd pickup egy Dimarzio Tone zone, a nyak pickup pedig Dimarzio Breed, ez a gitár is D-re van hangolva. 



Ezen kívül van még egy Ibanez AEG 10-es elektroakusztikus gitárom is. 



A 83-as Japán Squier Fenderemet oda ajándékoztam a fiamnak. 



Ez a gitár kapott egy Takejusi tremolót egy Dimarzio Paf híd pickupot és egy mikró kapcsolót. Ennyi lenne a hangszer parkom bemutatása. Remélem, hogy tudtam néhány jó tanáccsal szolgálni a hangszerek útvesztőjében.

Baráti üdvözlettel.

Thürmer Jenő

Bocs... elfejtetem, hogy használok még egy Carvin kontroll ládát, ami az erősítő fejre van rákötve párhuzamosan, mind két láda 16 ohmos Celestion G 12 75W.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése