2024. május 23., csütörtök

Kéri Sámuel, basszusgitáros, Godfater.


Kéri Sámuel, basszusgitáros, Godfater. Valahogy az utóbbi években azt éreztem, hogy agyon nyomja saját magát a világ rockzenéje. Semmi olyan nem történt amire úgy rácsodálkoztam volna – saját tájékozatlanságom bocsánatos - valami, olyan amire úgy igazán beugrottam volna. Aztán jött egy „supergroup” a Godfater, Kéri Sámuel basszusgitárossal, ami bebizonyította, hogy lehet itt „túl-média probléma”, ami beüt az beüt! Gratulálok, az egész olvasótábor nevében! Kéri Samuval beszélgettem.

Samu nagy megtiszteltetés nekünk, hogy elfogadtad a meghívást! Nem tudom mással kezdeni, de úgy néz ki, mintha a nem is lehetett volna más basszusgitáros a Godfater-ben. Egyszóval a Kéri Sámuel és a Godfater történet!

Sziasztok, köszönöm a meghívást! Elég hihetetlen, hogy egyből az egyetemi tanulmányaim után tulajdonképpen megszakítás nélkül kerültem ilyen zenei monstrumok közé! Engem a Tibusz hozott a zenekarba, akivel jó kapcsolatban voltam már az ötlet előtt is, de igazából felesleges részletekbe menni: a sors akarta így és kész! És milyen jó, hogy így akarta!


Azt látom és személy szerint én nagyon örülök neki, hogy a basszusgitár az alap, a ritmus pozícióból kilépett a szóló hangszerek közé, köszönhetően annak virtuozitásnak, amit Te is képviselsz. Jól gondolom?

A basszusgitár már Pastorius óta nem kizárólag kísérőhangszer. Azóta nagyon sok géniusz megreformálta, új technikákat talált ki rá. Mindenki annyira mélyre áshatja be magát amennyire akarja, én személy szerint jobban szeretek groove-olni mint szólózni a legtöbb esetben!

Samu mennyire tartod fontosnak, illetve szükségszerűségnek, hogy különböző stílusok irányába is el kell fordulni.  Hogy látod ezt?

Szerintem a legfontosabb az intelligencia. Eddigi karrierem során nem játszottam kifejezetten rock-ot vagy blues-t ebben a formában, amit a Godfater-el képviselünk. Mégis, amikor a zenekarral játszunk minden olyan egyértelmű, mert mindenki figyel a másikra, és a zene a cél, nem az individualizmus. Nyilván kell egy alapvető stílusismeret, ami műfajtól függően lehet bonyolultabb vagy egyszerűbb, de minden mai zene a blues-ból indul, ezért könnyen rá tud állni az ember! Az az esszencia!

Beleférnek az életedbe a saját munkáid vagy kizárólag Godfater? Egyáltalán, az időfaktort leszámítva, a fantázia, a kreativitás nem fárad ki?

Arra van idő amire akarja az ember! Sok döntést kellett hoznom az életemben, de mindig a basszusgitár, a fontosabb zenekarok (a godfater.) és a saját szóló projektjeim élveztek előnyt. Nemrég újraindítottam az új szóló formációmat, ami még gyerekcipőben jár, de nagyon sok tervem van még vele (a neve egyébként Qutu; megtalálható bármely online platformon). Én egy magányos farkas vagyok. Azt gondolom, hogy van egy tiszta vízióm a zenében és az audiovizuális műfajban is (3D művészettel is foglalkozom a zene mellett), annak a kijárása viszont időt, türelmet, munkát, és ami olykor a legnehezebb, magányt igényel. Az utóbbi időben rájöttem, hogy amíg nem építek fel egy brand-et magasabb szintre (ahol az már önmagában megáll), ami akár a saját nevem vagy esetlegesen agy általam vezetett projekt is lehet, addig egyedül kell tolni a szekeret! A földön senkit nem érdekel annyira a saját üzenetem közvetítése, mint jómagamat, ezért együttműködést, támogatást, és persze, normális párkapcsolatot sem várhatok el senkitől amíg nem áll az a vár, amin dolgozok, hiszen ez egy érdek alapú társadalom. Mindenki azt nézi miből mi a haszna, az építkezési periódusban pedig nincs sok haszon! Most játszottam nemrég Jorge Pardo flamenco fuvolistával Spanyolországban, aki azt mondta: „Régen amikor semmi pénzem nem volt, akkor szükségem lett volna anyagi támogatásra, hogy vehessek egy hangszert belőle! Ma már híres vagyok, tulajdonképpen van elég pénzem, hogy megvegyek bármilyen hangszert, de most már odaadják ingyen.” Ezzel egyáltalán nem ítélkezni akarok, csak ez van. Magában a zenében eszméletlen motivált vagyok, és semmi kompromissszumot nem hozok senki kedvéért, ami hátráltatna benne!

Kihagyhatatlan kérdés! A hangszer, a „sound”! Beszélnél a „cuccod” -ról?

Egy Garry Lightgear 500W-os basszuskombón játszok, amit nagyobb színpadokra kiegészítek egy szub-al, valamint blasius hangszereken játszok (most készül el nemsokára a legújabb, személyre szabott gitárom, amit nagyon várok, Mihályi Balázs egy mágus, aki nem áll le amíg nem lesz tökéletes a mű).

Végül, de messze nem utolsó sorban, terveidről pár gondolat?

Spanyolországban az utóbbi időben tudtam egyet dobbantani, most kihasználom ezt a lehetőséget, hogy kint is tegyek egy próbát, de itthon a fő zenekarom fixen a Godfater. lesz egyedül még jó darabig! A saját projektemet ott csinálom, ahol akarom, hiszen egy kis háttércsapatot leszámítva, ott én vagyok a zenekar egyedül!

Samu, nagyon köszönöm a beszélgetést és gratulálok a munkáidhoz!

Én köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése