2012. október 27., szombat

Gerstmájer István, GPD gitárok

A művészetekben, főként a zene világában elengedhetetlen az eszköz, a hangszer, amin keresztül a művészember, a zenész, szólhat hozzánk. Egy gitáros is csak akkor tud igazán megjelenni, ha a hangszer az „övé”. A GPD gitárkészítő műhelyben minden gitáros megtalálhatja a saját gitárját! Tisztelettel köszöntöm az oldalon Gerstmájer Istvánt, a GPD gitárok megalkotóját. István, beszélnél róla, hogy mikor fordult az életed a hangszerkészítés irányába?

Erre a kérdésre mindig nehéz válaszolni, ugyanis két időszakról van szó. Az első, amikor csak hobbi szinten csináltam, a második pedig, amikor a GPD-ről, már mint márkanévről beszélhetünk. Maga a GPD-gitárok készítése nagyjából 6 évvel ezelőtt kezdődött. Innentől kezdve egy jól felszerelt műhelyben teljes lendülettel folyik a különböző gitárok gyártása a zenészek számára. Természetesen emellett szervizeléssel és javítással is foglalkozom.

Meggyőződésem, hogy a hangszerkészítés nem jelenthet puszta manualitást. Mi kell ahhoz, hogy egyáltalán elkezdődjön egy gitár megépítése?

Valóban nem az, hiszen a kézzel készített termékeknek az is a lényege, hogy mindegyik egyedi. Megpróbálom röviden összefoglalni a dolgot: mint minden, ez is a leglényegesebb dologgal, a tervezéssel kezdődik. Például letisztázzuk, hogy a megrendelő leginkább milyen zenére fogja használni, milyen hangolásban, milyen húrokkal stb. Ezek után el lehet dönteni a felhasználandó faanyagok fajtáját, a konstrukciót, az alakot, a felületkezelést, a menzúra hosszát, és hogy milyen hardverekkel legyen felszerelve. Tulajdonképpen ezek után jöhet megvalósítás. Összefoglalva valahogy így lehet elképzelni az előkészületeket.

Általában gitároshoz kötöd a hangszert, vagy magad is gitárosként, hogy mondjam, magadnak készíted el?

Minden hangszert úgy készítek el, mintha magamnak csinálnám, persze szem előtt tartva a megrendelő kérését. Azt hiszem ezt máshogy nem is lehet csinálni.

István, mi az, ami a GPD-gitárt, GPD-gitárrá teszi?

Igazából a gitárjaimat, használókat kellene megkérdezni erről. Azt hiszem, az, hogy az elkészült hangszerek képletesen értve a gyermekeim. Mind a saját kezem munkája az elejétől a végéig.

A hangszerkészítés fázisai közül melyik az, ami egyértelműen meghatározza azt, amikor Te már azt tudod mondani, hogy ez a gitár tudni fogja azt, amit a gitáros, a gitárjáték megkíván tőle?

Talán az, amikor először felhúrozom és kipróbálom, persze ekkor még csak egy natúr testet és egy nyakat kell elképzelni. Ha esetleg alakítani, csiszolni kell rajta valahol, akkor még meg lehet tenni, hogy tökéletesen kényelmes legyen a hangszer. Én azt gondolom, hogy ami az én kezeimnek kényelmes, az szinte mindenkinek megfelelő.  JDe ha ilyenkor eljön a tulajdonosa, az a legjobb, mert ott a kezére tudom igazítani, ha esetleg szükséges.

Ahogy a gitárosokat, zenészeket inspirálják a nagy elődök, Téged mennyire befolyásolnak a tradicionális gitármárkák? Mennyire kell vagy egyáltalán érdemes „igazodni” hozzájuk?

Természetesen nekem is vannak kedvenc nagy márkáim. Azt hiszem, szakmai szemmel csak egy nagyobb gyártót tudnék kiemelni a sok közül, amire azt mondtam, hogy ez igen! Ezek mind a custom kategóriába tartoztak. Reklám vagy nem reklám: a PRS-ről beszélek. Több termékükkel is volt dolgom, nagyon meggyőzőek a felső kategóriájú gitárjaik minden szempontból. Viszont a minőséget, mint tudjuk, meg is kell fizetni, és ezért ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hiszen az áruk iszonyat magas (legalábbis szerintem).

Hogyan látod, mennyire fordulnak a gitárosok a hazai gyártású, jelen esetben a GPD-gitárok felé?

Itthon még nem annyira bejáratott a dolog, mint néhány külföldi országban. Szerencsére engem elég sokan keresnek meg, akár javításról, akár új hangszer készítéséről is legyen szó. Általában olyan emberek fordulnak hozzám egyedi gitár készítésével kapcsolatban, akiknek a keze alatt jó pár hangszer megfordult, és valami mást, jobbat akarnak a pénzükért. Vagy egyszerűen valami személyeset, egyedit szeretnének. István, nagyon köszönöm a lehetőséget!


Köszönöm az interjút, további sok sikert a továbbiakban is. És persze METÁL !!!

Linkek:
gepardguitars@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése