2016. december 13., kedd

ABETON, GyőrABETON, Győr. Soha nem gondoltam, hogy a győri Vagongyár valaha, végre egy olyan köntösbe bújik, ami olyan értéket, műveket, műveltséget, művészetet adhat a városnak, amire még gondolni sem mertem. Török Alice és Nagy Gyula az ABETON tulajaival beszélgettem. Amikor ekkora mennyiségű önbizalom, elkötelezettség, elhivatottság, zene szeretet omlik rám, akkor mindig megnyugszom, jó helyen vagyok, működik a világ.


·    Akkor pontosítjuk is gyorsan a bevezetőt. Miről is szól és hogyan született az ABETON?


Feleségem szülését látva illetve azt, hogy egy ilyen nagyszerű gyermeknek adtunk életet, létrehozott bennem egy érzést – én is szeretnék valami Nagydolgot letenni az asztalra – Életszagúra fordítva a szót, mindig is próbáltam egy helyen több győri zenekarral, de a helyszín soha sem volt a legjobb, sőt mondhatni kényszermegoldások voltak. Elkezdtem helyszíneket keresgélni hol lehetne valami Nagy dolgot megvalósítani. Amikor megtaláltam a helyet egyből tudtam ez lesz az, amit egykor Dublinban járva láttam. Közel másfélévnyi bürokratikus huzavona után tulajdonunk lett az épület.Álmunk egy olyan közösség létrehozása, amiben a zenészek, művészek, professzionális környezetben fejlődhetnek, alkothatnak és számíthatnak egymás segítségére. Nem csupán a helyszínt akarjuk biztosítani, a hangsúly a közösségen is van.


·    Hülye kérdésnek tűnhet, hány százalékát fedi le az életeteknek a cég? Sok olyan dolog van amit fel kellett adnotok, el kellett engednetek, hogy építeni tudjátok az álmotok?


    
110%, 2016 májusában, ugyan megnyitottunk, de a hétköznapi kenyérkeresetemet sajnos nem tudtam még feladni, hogy minden erőmet a BETON-ra és saját képzésemre fordíthassam például a stúdiózás terén. Mint minden ez is a kezdeti a nehézségekkel, túlvállalásokkal indul, de bizakodóak vagyunk, hogy a hely megtelik és kialakul az underground alapja. Az idő természetesen mindig kevés egymásra, a családra, arra hogy tovább haladjunk, de barátainktól, családunktól, rengeteg segítséget kapunk, amiért nagyon hálásak vagyunk.


·    Meggyőződésem, hogy önmagában, mint egy üzleti vállalkozás nem elég fogalom erre. Akik az alkotással foglalkoznak, azok maguknak is igencsak érzékenynek kell lenniük arra, amit csinálnak, a zenére. Akkor adott a kérdés kapcsolatotok a zenével?


Mindketten gyerekkorunk óta ebben a szubkultúrában élünk, a zene szeretete nem is kérdéses, e nélkül ez az egész nem működne. Jómagam mindig is játszottam zenekarokban, volt zenekarom, illetve koncerteket is szerveztem Jánossomorján és Győrben. Ebből kifolyólag a személyem sem ismeretlen a zenészek között, így talán könnyebb helyzetben vagyunk, mintha civil ember csinálná.·    Ha teljesen kiépül az ABETON, mit tudtok adni a zenészeknek, zenekaroknak?


Célunk, hogy egy 21. századi intézményt hozzunk létre, ami elsősorban zenekarokra épül, de nem határolódunk egyéb művészi tevékenységektől sem. Kerestek meg minket fényképészek, festők, grafikusok, helyszínt biztosítunk kiállításokhoz, vetítésekhez. Előreláthatólag 30 professzionális termet fogunk megépíteni. Emellett a zenei alkotás technikai hátterét is biztosítani tudjuk, ahol igény van rá. Tervünk még egy stúdió létrehozása, ami kezdetlegesen már most is működik, illetve a backline - bérbeadás koncertekhez, turnékhoz. Szeretnénk, ha létrejönne az ország észak nyugati régiójának underground központja.


Alice, Gyula nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert a következőkben!

Köszönjük, és Boldog Karácsonyi Ünnepeket! Sziasztok.

Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése