2017. január 19., csütörtök

Tomor Barnabás, basszusgitáros


Tomor Barnabás, basszusgitáros. A hangszereknek megvan a helye az adott formációkban. Hogy miért ragadtam le Barnabás játékánál? Egyszerű. A basszusgitározás olyan útjait, lehetőségeit mutatja meg nekünk amire csak azok a zenészek képesek, akik már túlmutatnak azon, hogy pusztán zenei tudás. A gitározás, a basszusgitározás lényegét érthetjük meg Barnabás játékával.Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. Az egyéniséged adott, de az hogy a játékod egyedi legyen és egy hozzád köthető stílus kialakulhasson, azért az már nem kis munka kérdése lehetett, gondolom. Jól látom?

Ott kezdeném, hogy nagyon korán megérintett a zene, elsőként főleg a rockzene. Mindig a basszusgitár volt az, amivel teljesen azonosulni tudtam, mintha Ő választott volna engem. Hamar megismerkedtem a blues-zal és a jazzel is, amivel a basszusgitározás szeretete egyre jobban erősödött. Nagyon sok és sokféle basszusgitáros volt, van rám hatással. Pl.: Jaco Pastorius, Stanley Clarke, Krzysztof Scieranski, Ralph Armstrong, Richard Bona (nagy szerencsémre előzenekara lehettem a Bass Loco nevű formációmmal), Paul McCartney, Victor Wooten, Tóth Tamás; és egyéb műfajok meghatározó zenészei és zenekarai, úgymint Miles Davis, Weather Report, Bob Marley, Jimi Hendrix, Beatles, etc…, csak pár név a teljesség igénye nélkül. Természetesen jelen korunk fiatal basszusgitárosai is inspirálnak újra és újra. A kétezres évek elején jártam rendszeresen a Pomázi zenesuliba Frey Gyurihoz, aki kiváló tanárom volt a legfogékonyabb időszakomban. Ami a legtöbbet segített még, hogy kiváló magyar zenészeket hallgattam élőben, mint pl. Mohai Tamás, Tátrai Tibor, Zsoldos Tamás (Barbaró), csak egy-két név a sok közül.



· Apropó basszusgitár. Nagyon jól szól a gitárod. Mit kell tudnunk a cuccodról?

Köszönöm! Jól esik, ha így érzed. Koncerteken jelenleg két basszusgitárt használok felváltva – néha együtt (zenekar- és koncertfüggő) – egy Fender Jazz Bass ’83-as bundos és egy Cimar Electric (Jazz) Bass ’82-es fretless hangszert. Mindkettőt nagyon szeretem. Kis klubokban Prolude KO750 fej és Prolude KO210 összeállítást használok, nagyobb színpadokon kibővül még egy Prolude KO210-es hangfallal. Effektezésben három fontos alappillér van, amit mindig szeretek használni: hangmagasság eltolót, kórust és delay-t. Már pár éve nagyon érdekel a midizés is. Akit érdekel, az itt bővebben utánanézhet a felszerelésemnek: http://www.barnabastomor.com/hangszereim/

· Visszatérve a játékodhoz… Meghatározol a zenekaraidon belül bármi féle korlátot magadnak? Nagyon nyitottan és ritka szabadon játszol, amit bevallom baromira irigylek Tőled.

Így, hogy “korlátot szabni”, mint kifejezést nem szívesen használom a zenében. Ennek az összetevője inkább az érzés és az elsajátított technika kombója, a stílusok ismerete, szeretete, a nyitottság és a zenében levés öröme lehet, ez segít játék közben.

· Barnabás, beszéljünk a zenekarodról. Azért az én olvasatomban csak úgy nem pottyannak le olyan "super-group"-ok, mint amelyekben játszol.

Két formáció van, ahol a saját szerzeményeimet játszuk (persze nem kizárólag csak…) a Bass Loco és a Kardos-Tomor-Molnár Trió. A Bass Loco-ban inkább az én zenei hozzáállásom határozza meg az irányt Tettamanti Tamás jellegzetes hangszeres játékával, a KTM Trióban viszont nagyon jól kiegészítjük egymást Kardos Dani sokoldalúságával. Az egyik “szívügyem” Hendrix zenéje már kamaszkorom óta. Nagy szerencsének érzem, hogy Lamm Dávid személyében megismerhettem egy szuper jó gitárost és egy nagy Hendrix-fant, így jött össze a Hendrix Project, ami egyáltalán nem egy cover band. A fent említett három zenekar kiváló dobosa és fontos alapja Molnár Dániel. 2013-ban elhívtak a Harakyru Band-be, ami szintén nem tipikus cover band. A Fekete Jencivel működő trió meg úgy jött össze, hogy különböző session-ökön játszogattunk együtt és az élet összehozta. Évente kétszer szoktam szervezni termékbemutatóval egybekötött koncerteket (ha van rá igény), ahol főleg a felszereléseimet segítő magyar partnereim vannak jelen, olyanok mint például a Prolude, Countryside Electronix és a Peter Crow Design, és ezeknek az alkalmaknak a beteljesedése az, amikor színpadra állunk zenész barátaimmal. Ez amolyan “fogjunk össze picit” szerveződés. A nevem alatt futó Tomor Barnabás Trió mostanában ritkábban játszik, ennek az az oka, hogy készülök a szóló projektemre és az első szóló lemezemre, kisebb (át)alakulások és újdonságok várhatóak.



· Hogyan tudod szétválasztani - zenei értelemben véve - a „szólólemez, szóló projekt” és a zenekaraid munkáit? Hogy mire is gondolok? Amikor a fantáziádból kiemeled az adott témát – és nem is törvényszerűen basszus témát - azt hogyan és hova helyezed el?

A szóló projektem témáinál két vagy több basszus szólamot is használok, ahol a basszusgitár játsza a kíséretet/grúvot és a melódiát vagy akár egyéb hangzatokat, szólamokat is. Kétféleképpen közelítem meg. Az egyik fontos dolog, hogy komolyabb hangszerelés nélkül csak basszusgitáron és dobokon is megszólaljon (melódia-kíséret-loop station egybegyúrása), a másik az, amikor csak kísérő funkciót töltök be és így építem fel az adott témára a szólamokat. Mondjuk ez nem zárja ki azt, hogy egy-egy szerzeményem mindkét hozzáállással megszólaljon és egyéb zenekari formációkba ide-oda átmentsem. Tudatosan nem választom szét. Jön az ötlet, formálódik és idővel meglesz a helye. Azért a legtöbb kompozíció csak az adott zenekarban igazán hatásos, ahol ráharaptunk és úgy éreztem/éreztük, hogy na, ez az. A mozgatott témák vannak kisebbségben.

· Kihagyhatatlan téma. Tervek?

Egy-két fontosabbat emelnék ki: az első szóló lemez folytatása és befejezése, Tomor 40 koncert, Hendrix 75 nagykoncert novemberben. Eközben az összes formációval melózunk egy kicsit, új számok, próbák és koncertek, de a legfontosabb számomra az, hogy a zenészbarátaimmal nagyon jókat játszunk együtt.



· Barnabás, beszéljünk a hang- és képhordozókról?

2013-ban jelent meg a Bass Loco “Live” c. LP-je és a “II. R33 Jazz Fesztivál” c. DVD-je. Ezek a zenekar első kiadványai két nagyszerű zenésszel: Mohai Tamással és Weisz Gáborral. Tavaly, 2016 év végén jelentek meg a “Tomor Barnabás és Barátai Szerzői Est” koncertanyagból a következők: Tomor Barnabás és Barátai – Live at A38 (LP), Bass Loco – Live at A38 (EP), Kardos-Tomor-Molnár Trió – Live at A38 (EP) és a Tomor Barnabás és Barátai – Live at A38 (DVD). Az összes kiadvány elérhető a digitalis felületeken is és a DVD rövidített verziójából készült egy 50 perces televíziós koncertfilm. Albumok: http://www.barnabastomor.com/albums/

Nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert kívánok neked!


Web:

http://www.barnabastomor.com

http://www.bassloco.com

Facebook:

https://www.facebook.com/tomorbarnabas

https://www.facebook.com/basslocomotion


https://www.facebook.com/kardostomormolnartrio https://www.facebook.com/hendrixprojecthun



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése