2017. március 9., csütörtök

Szijártó Zsolt gitáros, Kárpátia



Szijártó Zsolt, gitáros. Azon zenészek 5% -ba tenném Őt, aki tudja, hogyan kell a játéktempót, a virtuozitást használni, hogy az, egyéniséget adjon a gitárosnak. Kiválóan irányítja, vezényli ezt a két nagyon nehéz jellemzőt. Zsolti, nagyon köszönöm, hogy időt szakítasz ránk. Kötelező kérdés. Zsolti beszélnél a jelen gitárvilágodról?

A jelenlegi gitárvilágom az olyan, mint a 25 évvel ezelőtti, amikor már belekerültem a zenei avatar gépezetbe, ami az esős, unalmas, szar napokat át tudja változtatni, gitárhőssé. Ha gitározol kicsit olyan érzés, mint mikor a szupermen felveszi az s méretű pizsamáját, hátára teríti az abroszt és indul világot megváltani.

Ahol megjelensz, ott a produkció a kirakatba kerül. Ez nagyon kevés gitárosnak sikerül... és kevesen is maradnak. Egy picit próbáljunk meg közelíteni ehhez a világhoz. Beszélnél azokról a pontokról az életedben, karrieredben, ami a szólógitározás ilyen fokához vezetett?


Apám dobos volt, anyám énektanár, a szomszédom basszusgitáros. Kiskoromban is már mindent gyűjtöttem, bélyeget, képregényt, pecabotokat… ahogy 10 éves koromban gitárt kaptam, már csak zenében tudtam gondolkodni. Vettem rocker dzsekit, szegecseket, felvarrókat, kazettákat, bakeliteket, Metál Hammert, pengetőket, posztereket, jelvényeket, kiskutyafülét… a gyakorlás nem volt nyűg, mert aki ennyire szereti a zenét, az szeret is zenélni. Persze az első zeneiskolámból én is kapituláltam, ahogy illik! Később magamtól visszatértem, mint a Jedi.

Veled kapcsolatban egy dolog mindig felmerül. A szóló vonal. Tervezel ilyen utakat is?

Tervezem a szóló lemezem, már vannak is dalok, de ez még a jövő zenéje lesz. De ez nem ilyen szétdarált, szét arpeggiózott, technikai bravúr lemez lesz, hanem próbálok maradandó dalokat, hangulatokat megtalálni a gitáron. De azt úgy azért, hogy senkinek ne legyen semmilyen téren hiányérzete.

Zsolti, tudnál pár tanácsot adni, mivel nagyon sokan Téged egyfajta etalonnak tartanak, meg kell, mondjam joggal. én is. Szóval gyakorlati tanácsokat gitárosoknak!

Persze! A legfontosabb, hogy legyél jó csapatjátékos! Egy zenekarban rengeteg kompromisszumot kell kötni. Az nem elég, hogy jó vagy, hanem lehessen is veled együtt működni.  Ez nem azt jelenti, hogy légy elnyomott balfék és ne légy önmagad, hanem találd meg azt az utat, ahol még te is jól érzed magad. Persze az sem elég, ha nagyon aranyos vagy, de zeneileg egy gyík. Gyakorolni is kell nem csak jó fejnek lenni. Törekedni kell rá, hogy ha valamit tudsz, azt mutasd is meg. Az előbbre viszi a produkciót!  Aki színpadra áll az ne legyen egy mamlasz visszahúzódó szerencsétlen csomag, persze ne is legyen öncélú, magamutogató ripacs. Tudni kell, mit tudsz, azt viszont ki kell hozni magadból és próbálni egyre jobb lenni, akár önelemzéssel. Az amatőr zenekarok 10 szer elpróbálnak egy dalt és mindig ugyan ott elrontják. Ahelyett, hogy megállnának annál a résznél és át néznék minek is kellene történnie ott.

Szólni is kell valahogy, valahogy? Zsolti, jöjjön a cuccod!

Peavey Triple xxx 120w fej
Marshall 1960 A láda 4x12 ( Celestion G12T -75 hangszórókkal)
Boss GT 100. (Csak az effektek jönnek belőle az erősítő hangja szól)
Dimarzio kábelek.
2 db Medgyesi Tibor mesterhangszer
 Ibanez jem 7dbk,
 Musicman Steve Morse

Zsolti, nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert kivánok a Gitarvilagok.com csapat nevébe!

Köszönöm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése