2017. november 13., hétfő

Horváth Imre, gitáros


Horváth Imre, gitáros. Mindig nagy tisztelettel néztem olyan zenészekre, akik hozzátesznek, formálják a világ zenei életét. Ez csak úgy történhet, ha az eszköz, amit hangszernek hívunk beszél. Bármely technikát teszünk is mellé, a gitáros mondanivalója csak akkor lesz érthető, ha nagyon megtanulta a zene nyelvét. Imre nagyon köszönöm a lehetőséget. Nem kezdhetünk mással, mint hogy ismerkedjünk meg Horváth Imre gitárossal! Beszélnél pár mondatban magadról?

Horváth Imre vagyok, 58. éves. Tatán élek a feleségemmel családi házban, két felnőtt lányom külön él.  A helyi Bridgestonban dolgozom, mint gépbeállító.Alapszakmámat nézve gépszerelő vagyok, az idők során   logisztikai ügyintézőként  közép és felsőfokú  végzettséget szereztem. 16 éves korom óta gitározom,kisebb,nagyobb megszakításokkal.

Nagyon letisztult, és abszolút érthető a játékod. Melyek azok a műfaji, technikai irányok, befolyások melyeket beengedsz a gitáros világodba?



Mindent meghallgatok ami érdekel, ami zeneileg megfog,  természetesen  a gitárzenét szeretem a legjobban.  Szeretem a filmzenéket, a  progresszív rock zenét, kedvenc együttesem a Dream Teather. Gitárosok közül hazai pályán Jónás Tamás gitárzenéjét nagyon szeretem,csodálatos zenét csinál Tamás, de Lukács Petyát, Alapi István gitárjátékait is szeretem.Sokat hallgatom: Marco Sfogl, Rick Graham, Al Joseph, Joe Satroani, Steve Vai, John Petrucci,Vinnie Moore,Gary Moore stb..sorolhatnám akár órákon keresztül.Szívesen hallgatok még dzsessz zenét pl: Larry Carlton, Martin Miller, vagy Snétberger Ferencet is.

Mint általában, minden területen, lassan a fő probléma, hogy az információ – zenei – dömpingből, hogyan szedegessem ki azt, ami nekem jó lehet. Könnyű teljesen fals irányokba elmenni. Gondolok itt a gyakorlás, a zeneszerzés, ill. magára a játékra is. Hogyan történik ez nálad?

Gyakorlás! hmm… amire mindig kevés időm van. Nagyon szeretek gitározni. Általában autodidakta módon tanulok, internetről, és a hallott zenékből gyűjtök inspirációkat. A zeneszerzést ötletszerűen csinálom,jönnek az ötletek és megpróbálom őket megvalósítani. Logic Pro X zeneszerkesztővel dolgozom, nagyon jónak tartom ezt a progit mert jól lehet vele szerkeszteni zenét, különösen előnye a dobszerkesztés.

Zenekar. Valahogy mindig az érzésem az, hogy azért a zenekar, a zenésztársak inspirációja mindig egy fontos pont. Imre, zenekar témában mi lenne a jelen?

Zenekarban még fiatalabb koromban játszottam de aztán mindig közbejött valami ami miatt abbamaradt az egész,pedig egész jó számokat írtunk,sajnos ennek a zenekarnak akkor lett vége mikor elvittek katonának. Mindig is szerettem volna összehozni egy jó zenekart, azonban a jó zenekari szereplésnek több összetevője van.  Egy jó zenekar esetében sok múlik a muzikalitáson,a szerencsén és az emberi viselkedésen,hogy jönnek ki egymással a tagok. Vannak barátaim akikkel a mai  napig is összejövünk "jammelni", zenélgetni. Szerencsés vagyok, mivel a vőm is zenél, bassz gitáron és tubán is  játszik a Katona Zenekarba.Lányaim szintén zenészek,hegedű tanár mindkettő, szimfonikus zenekarban is játszanak.Én meg itthon írom a számaimat,  az elképzeléseimet próbálom megvalósítani.



A házi stúdió építés piaca végtelen. Engem a „miértek” érdekelnének. Miért ez a Laney, vagy miért az a Line6 kapott szerepet a stúdióban?

A Laney csöves erősítőknek mindig is tetszett a hangja, főként a TT 50-nek ami manapság egy modernebb hangzásvilágú erősítő. Volt már torzító, kompresszor, reverb, delay, amit összeraktam magamnak kisvasútnak, a hangja is tetszett, de a multiprocesszor effektek  jobban vonzottak,  érdekelt hogy milyen hangzást lehet kitekerni belőlük. Persze meg pénz kérdése is,minden gitárosnak az álma egy jó cucc.

Imre, beszélnél pár szóban arról, hogyan jött képbe az „SG Gitáverseny”?

Az SG gitárversenyt a Facebookon pillantottam meg teljesen véletlenül. Előzőleg nem tudtam róla, egy versenyző aki felkeltette a figyelmemet ekkor vettem észre a versenykiírást. Gondoltam benevezek, mivel jelenlegi állapotom miatt  több időm van zenélgetni.Szeretem a kihívásokat. A versenyek során szerzett tapasztalatokból sokat lehet tanulni. Érdekel hogy mások hogy játszanak hisz ezért csodálatos ez a gitárzene, annyiféle stílus, annyiféle megszólalás, annyiféle hangzás ami nagyon érdekessé és izgalmassá teszi az egész gitározást.

Végezetül, a terveidről!

Tele vagyok tervekkel, rengeteg zenei ötletem van amit szeretnék még  megvalósítani. Most készül a 2.  CD-m amit megpróbálok tökéletesíteni,  zeneileg és hangzásban is.Még a videók készítése van terveim között, valamint saját magam képzése.Számomra nagyon fontos a technikai dolgok gyakorlása,elsajátítása, amire nagyon kevés időm van mert a számok írása szerkesztése nagyon sok időt vesz igénybe.

Imre, nagyon köszönöm a beszélgetést, és nagyon sok sikert kívánok neked a továbbiakhoz!

Köszönöm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése