2017. november 1., szerda

Hendrix Project



Hendrix Project. Nagy tisztelettel nézek azokra a zenészekre, zenekarokra, akik képesek belépni Jimi Hendrix világába. A gitáros játéka egy olyan teret ad, ahol csak azok boldogulnak, akik szívüket, lelküket beleteszik. Máskülönben nem fog jól szólni, nem fog mondani semmit, nem kap értelmet az örökség. Nem mellesleg technikailag is egy döbbenetes történet Hendrixet játszani. Szóval a rövid véleményem, a Hendrix Projekt tökéletesen otthon van a gitáros világában.

Köszönöm a triónak, hogy elfogadta a meghívást. Nos, vagy nem lehet, vagy baromi véletlen, hogy a Hendrix Project megalakulhatott, mert Hendrixhez csak úgy nem lehet nyúlni. Beszéljetek róla, hogyan kerültetek ennyire közel a gitároshoz?

Tomor Barnabás: Nálam ez a Hendrix-mánia úgy 6-7 osztályos koromban kezdődött. Egyre csak fokozódott, főleg akkor, amikor a jazz-rock zenékre is nyitottam.
Molnár Dániel: Én személy szerint egészen fiatal korom óta rajongtam Hendrixért, ami az idő múlásával egyre csak erősödött. Világ életemben vágytam rá, hogy legyen egy banda, amivel kizárólag az Ő számait játszuk. Szerencsére ez a srácokkal összejött, ráadásul „autentikus” trió formában, ami külön öröm.
Lamm Dávid: Kamaszkoromban kezdtem el hallgatni egy barátom hatására és azóta is hallgatom.





Akkor beszéljünk a Hendrix Projectről!

Lamm Dávid: Barna hívta életre ezt a triót, amit nagyon jó ötletnek tartottam akkor is és most is, ugyanis mindhárman más zenei környezetből érkeztünk és ez izgalmassá teszi a közös játékot. Dani legmeghatározóbb irányultsága a blues zene, Barnát leginkább “mindenevőként” definiálnám, ami rám is jellemző, de az én életemben a jazz a legmeghatározóbb. Ennek a három zeneiségnek a közös metszete (többek között) ez a Hendrix dalokat játszó trió.
Tomor Barnabás: 2011-ben már játszogattunk együtt, de 2013-tól kezdtünk el Hendrix műsor játszani és a triót nem egy emlékzenekarként felfogni. Danival már 2008 óta ritmusszekciós társak vagyunk és tudtam a fanságáról, Dávidot meg felvételről hallottam Hendrixet játszani, aztán az első együttjátszásoknál is toltunk pár dalt, tehát a közös nevező biztosítva volt. Próbáról-próbára, koncertről-koncertre formálódik a műsor, teret adva az improvizációnak, viszont igen hamar ráérzünk a „végleges” formákra és időnként bővítjük a repertoárt, hogy mindig izgalmas legyen a Hendrix-szel való foglalatoskodás.


Fontos pont! Az aktualitásokról!


Molnár Dániel: Minden koncertre nagyon készülünk. A tavalyi nagy sikerű „Hendrix 74” után idén aktuálisabb a „Hendrix 75”, amit a tavalyihoz hasonlóan igyekszünk színvonalasra megcsinálni, izgalmas vendégekkel. Ezt a koncertsorozatot Barna találta ki, ráadásul Hendrixet játszó zenekarok körében a jó példa ragadós lett és más is csinál már ilyen koncertet, ami merőben más felfogás a miénkhez képest, ezért is érdekes.
Tomor Barnabás: Amit már Dani is említett, tavaly elkezdtünk egy olyan koncertsorozatot, hogy minden év novemberében, Hendrix születésnapja környékén tartunk egy nagyobb megemlékezést vendégekkel kiegészülve, melynek a Muzikum ad otthont. Idén jubileumi a szám, amit négy nagyszerű közreműködővel ünneplünk: Tóth János Rudolf (gitár, ének), Szász Feri (gitár), Kardos Dániel (gitár) és Keszei Krisztián (gitár). Novemberben két vidéki városba is elmegyünk a műsorral, a soproni Bugócsigába és a kapuvári Shop-Stop-ba. Közben szerveződnek a klubkoncertek és remélhetőleg a fesztiválos kiruccanások is. Nagyon szeretünk minden méretű színpadon játszani.  


Lehet tanulni, meg lehet tanulni ezt a világot, vagy azért ennél többről van szó?

Molnár Dániel: Szerintem csak simán nagyon kell szeretni. Hendrix zenéje olyan, amihez sokféleképpen hozzá lehet nyúlni. Az eredeti megszólalást lehetetlen - és szerintem nem is érdemes - reprodukálni, de rengeteg „lehetőséget” rejt, így nagyon színes dolgok is kijöhetnek (és ki is jönnek), amikor valaki elkezdi feldolgozni az életművet.
Lamm Dávid: Mindent meg lehet tanulni, azt hiszem, de a trió különlegessége abból fakad, hogy amellett, hogy gyerekkorunk óta szeretjük és ismerjük ezt a világot, igyekszünk a saját ízlésünk és zenei irányultságunk szerint előadni ezeket a dalokat, ahelyett, hogy egy kópiát
próbálnánk meg létrehozni. Hendrix zenéjének egyik zseniálitása pont az, hogy nagyon sokféleképpen értelmezhető, interpretálható.
Tomor Barnabás: Tanulni lehet és kell is sok szép dolgot, de Hendrixet főleg érezni kell. Nekem Ő olyan, mint egy különálló „műfaj” vagy inkább „világ” a zene színes univerzumában. Engedni kell, hogy átjárja az embert, mindeközben rengeteget ad és közel visz a lényeghez. Én úgy érzem, hogy az első lemeze óta a hozzáállás a jazzben is megváltozott.

Azt mondják – hm.... – bluest „könnyű” játszani. Hallgatva Titeket inkább a könnyedén, finoman, és a blues lehetőségeinek tökéletes kihasználására tudok gondolni. Hogy látjátok ezt?





Lamm Dávid: Jól játszani bluest is ugyanolyan nehéz mint bármi mást. Én úgy látom, hogy a fent említett zenei sokszínűségtől izgalmas ez a felállás.
Molnár Dániel: A „bluest könnyű játszani” az egyik kedvenc véleményem. Játszani könnyű lehet egy 6-8ados bluest, vagy shuffle-t. Jól játszani már kevésbé egyszerű. Aki bármire azt mondja, hogy „jajj, ezt nagyon könnyű játszani”, az vagy nagyon slendrián, vagy csak simán azt sem tudja, mi fán terem a műfaj.
Tomor Barnabás: A zenében nem az a lényeg, hogy könnyű-e vagy nehéz-e játszani, hanem a műfajokkal eltöltött idő, a fejlődés (gyakorlás) és az ösztönös ráérzés elegye. Mindenki más és másban érzi jól és otthon magát és vannak olyanok, akik sosem éreznek rá pl. a blues-ra, de attól még tudnak szabályosan blues-t játszani. A blues „sunyi” módon beül a rá fogékony és érzékeny kamaszok fülébe, és aki nem csak a nagy megfejtések híve, hanem érzelmi játékos is, annál be is talál, hallható lesz a játékában és zenéjében.

Apropó, Hendrix blues gitáros volt szerintetek?

Lamm Dávid: Mindenképpen a blues képezte zenéje alapját, de annyiféleképpen újította meg a műfajt és a gitározásról addig alkotott képet, hogy semmiképp sem nevezném “csak” blues gitárosnak.
Tomor Barnabás: „Mindenféle” gitáros volt. J Úgy is mondhatnám kiváló gitáros és mindemellett nagyon jó zenész és dalszerző. Korának nagy üstököse, ahogy szokták mondani.
Molnár Dániel: Hendrix az Hendrix volt. Ő saját magát blues gitárosnak tartotta, de gyakorlatilag minden dimenziót újra felfedezett (egyes dimenziókat elsőként).


Lehet, hogy egy picit ellentmond az eddigi kérdéseknek, de Jimi Hendrixhez kötődni, nem jelent egyfajta korlátot is, és most messze nem egy negatív vonalra gondolok.

Lamm Dávid: Annyiban jelent korlátot, hogy az ő dalai képezik a műsorunk alapját, de mivel annyi egyedi megoldás kínálkozik ezekben a dalokban, nem érzem, hogy be lennénk szorítva bármilyen jellegű elvárás rendszerbe.
Tomor Barnabás: Ha az önmagam fejlődését nézem, nekem semmilyen korlátot nem jelent, sőt felszabadít, valamit megindít bennem és mindig új dolgokat fedezek fel a dalok hallgatása/játszása közben, persze utána is dolgozik bennem, tehát inkább megmozgat. Nagyon jó hatással volt/van rám Hendrix, a jazz és a számomra kedves műfajok bennem való keveredése, letisztulása, stb…

Beszélhetnénk arról is hogy a gitáros világán kívüli munkáitok hogy állnak?

Molnár Dániel: Én személy szerint nagyon sokat játszom Barnával különböző felállásokban, immár 10 éve, aminek nagyon örülök. Mindig van valami izgalmas feladat, koncert amire nagyon készülünk, ergo elfoglaltság van bőven. Ezen kívűl szintén közel 10 éve játszom Pribojszki Mátyás zenekarában, a Pribojszki Band-ben. Rengeteget járunk külföldre, valamint itthoni fesztiválokon is rendszeres fellépők vagyunk. Szeretem mert jó banda, de ami még fontosabb: baráti társaság. Jövő év elején - ha minden igaz - felvesszük a soron következő lemezt. Egyéb formációkba is be-be szállok, valamint ha hívnak helyettesíteni, akkor szívesen megyek, ha időm engedi.
Lamm Dávid: Kanizsa Ginával, a kiváló énekesnővel duó és quartet felállásban játszom sokat, ezen kívül készül “delalamm” nevű formacióm második lemeze és sokat zenélünk egy másik fantasztikus énekesnővel, Pandzarisz Dinával. Mindezek mellett hetedik éve tanítok a felsőörsi Snétberger tehetségközpontban.
Tomor Barnabás: A kedves érdeklődök a weboldalamon minden régi és aktuális történést megtalálnak: www.barnabastomor.com




Nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert a Hendrix Projectnek.

Köszönjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése