2018. január 23., kedd

Bluestone interjú



A blues a zenélés talán egyik legszabadabb, legkötetlenebb lehetőségeit adja a zenekaroknak, zenészeknek, egyfajta életérzéssel párosulva. Azonban, a csupa jó nem létezhet némi árnyék nélkül. Nagyon nem mindegy, hogyan élnek ezzel a fene nagy szabadsággal. Hogyan gazdálkodnak a blues adta tradíciókkal, lehetőségekkel. Hogyan lehet ezt úgy játszani, hogy az ember leragadjon, felkapja a fejét. Igen, itt igazán azt a dögös blues-t kapja! Egy szóval ilyen a BLUESTONE! 

Melyek azok a sarokpontok, amelyek összehozták a Bluestone-t?


Kőmíves „Stone” András: 2014 tavaszára datáljuk a Bluestone zenekar megalakulását. Jómagam koncertszervezője is vagyok a Muzikum Klubnak és 2013 őszétől az országban egy egyedülálló blues koncertsorozatot indítottam Blues Session néven. Amelynek lényege, hogy a blues műfaján belül rendkívül színes és változatos koncertrepertoárt állítunk össze, a szólóelőadóktól kezdve az akusztikus triókon át a nyolc-, akár tíztagú formációig lépnek fel nálunk zenekarok és nem csak magyarok, hanem a világ minden tájáról érkeztek már hozzánk zenészek és zenekarok. És hál’ istennek nagyon is van rá igény! Olykor szervezünk és szerveztünk olyan tematikus esteket, amely alkalmakkor több zenekar is fellépett egy estén.
Egy ilyen session jellegű estére hívtuk életre a zenekart Radovics „Kyru” László énekessel és Tomor Barnabás basszusgitárossal. Jam jelleggel indult a csapat, de körülbelül fél év kellett hozzá, hogy zenekarrá kovácsolódjunk. Az első fellépéseinken mindig hívtunk vendéget magunk mellé, nevezetesen Mohai Tamást, Fekete Jenőt, Szász Ferit és Lukács Petát. Tátrai Tibor hagytam direkt a névsor végére, mert vele többször is felléptünk már. Egy ilyen jól sikerült koncertfelvételünket jelentettünk meg - nem kereskedelmi forgalomba - 2015 tavaszán hanghordozó formájában, szerzői kiadásban. A korongon olyan örökzöldek is szerepelnek, mint a Feelin’ Alright, a Five Long Years, vagy a The House of The Rising Sun. A zenekar műsorán főleg a hatvanas, hetvenes évek fekete- és fehér blues előadóinak - Jimi Hendrix, Albert King, B.B. King, Buddy Guy, Freddie King, Eric Clapton - szerzeményeit dobtuk egy kalapba, olyan feldolgozások, amelyekre első hallásra nemigen lehet ráismerni. Ez volt a fő cél, vagy sarokpont, hogy ugyan feldolgozásokat játszunk, de ha már így döntöttünk, akkor saját felfogásban, ne másolás céljával „csakúgy” eljátsszunk dalokat.

Február 1-jén, este 20:30–kor játszotok a Muzikum Klub & Bisztróban. Mire számíthat a hallgatóság?

Kőmíves „Stone” András: Barna már egy ideje átvettem tőlem a zenei rendezést, értem ezen a dalok kiválasztását, illetve ezek hangszerelését - amelynek én kifejezetten örülök. A zenekar rendszeresen próbál és az egyes próbákra, valamint koncertekre folyamatosan hozunk be újabbnál újabb dalötleteket, illetve dobálunk ki olyanokat, amelyeket nem érzünk a magunkénak. Szóval folyamatosan frissül a repertoár. Az utóbbi két fellépés során úgy döntöttünk, hogy nem hívunk magunk mellé a színpadra „főhőst”, hanem inkább megállunk a saját lábunkon. Ennek nyilván meg lett az az eredménye, hogy kisebb számú közönség jött el, de a cél az, hogy a mi zenénk miatt jöjjenek el és ne egy ismert zenész vendégszereplése miatt. A február elsejei fellépésen - a legutóbbi karácsonyi koncertünkhöz hasonlóan - két kiváló fúvóssal, nevezetesen Almási Attila harsonással és Weisz Gábor szaxofonossal kiegészülve állunk színpadra. Nekem személy szerint nagyon nagy élmény velük játszani, hihetetlen ösztönző és egészen más játékot igényel. 

Forduljunk a zenekar felé. Megismerkedhetnénk a Bluestone tagokkal?

Kőmíves „Stone” András: A zenekar megalakulásakor - mint ahogy írtam, hárman, azaz Kyru, Barna és én hívtuk életre - Móré Attila dobolt és egészen a tavalyi év közepéig Nagy Szabolcs barátom zongorázott. Molnár Dani (Pribojszki Mátyás Band, Bass Loco) ül a dobok mögött most már közel 3,5 esztendeje, illetve tavaly ősztől egy ifjú és nagyon tehetséges billentyűs, Tempfli Erik (Syrius Legacy) csatlakozott hozzánk. 



Mennyire tartjátok fontosnak, hogy vendég zenészek is megjelenjenek a koncerteken? Gondolok itt, akár Tátrai Tiborra, Almási Attilára és Weisz Gáborra.

Kőmíves „Stone” András: Lásd az első kérdésre adott válaszomban.
Tomor Barnabás:  Fontos is meg nem is. A fontosság nem azt jelenti, hogy a nézőszámot növeljük, hanem hogy együtt játszunk egy olyan személyiséggel - például Tibusz esetében - aki az egész zenei életünket meghatározta és mind a mai napig nagy hatással van ránk. A másik fontos része, hogy rengeteget tanulunk, mikor az általunk tisztelt kiváló zenésszel/zenészekkel töltünk el órákat. Most a fúvósszekció fogott meg minket. Nagyon örülünk, hogy velünk játszik Almási Attila, aki számos blues produkcióban szerepelt már a Muzikum színpadán és remek jazz-harsonás és Weisz Gábor a szintén fantasztikus jazz-szaxofonos, aki négy évig erősítette az idén 10. éves Bass Loco zenekaromat 2012 és 2016 között.

Hogyan alakult vagy alakítottátok ki azt a fajta stílust, hogy a „szigorú” blues alapok mentén, de mégis valahogy máshogy, talán nem a legjobb kifejezés, de sokkal érdekesebben szóltok?

Tomor Barnabás: Minden Andris zenész választásain múlott. Akárki is játszott az adott időszakban, mindig a legmegfelelőbbek kerültek a produkcióba. Jelen esetben is egy „mindenevő” csapat van együtt. Értsd: nem csak a blues, hanem rengeteg stílus mozgat minket. Tehát én úgy értelmezem, hogy nem alakítottuk ki, hanem adott volt a zenészek közötti alap, ami ebben az esetben a blues szeretete, fontosssága, illetve az egyéb közös nevezők, amik más formációkban való összeszokást és az inspirációt is jelentik, például az újonnan érkező közreműködöktől. Nekünk már csak a  formálodó dalokkal van egy kis dolgunk a finisben.

Végezetül a „sablon” kérdéseim egyike: tervek?

Kőmíves „Stone” András: A terveink között az szerepel, hogy minél több helyre eljussunk, de egyelőre még az építkezés fázisában vagyunk. Reményeim szerint idén nyáron fesztiválszereplések is lesznek majd a koncertnaptárunkban - legalábbis ezen dolgozunk most ezerrel -, valamint szeretném, ha ez év végére, jövő év elejére egy saját lemezzel vagy koncertfilmel is bemutatkozhatnánk, amely nem csupán 100 példányban jelenik majd meg szerzői kiadásban.

Web: www.barnabastomor.com / www.muzikum.hu 

Nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert az elkövetkezőkhöz!

Köszönjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése